Dagverse vis uit Urk in Harderwijk

Deel dit artikel

Vishandel Ut Kottertjen in trek

Ze is een rasechte Urker, maar Bonnetta van Slooten voelt zich thuis in Harderwijk. Sinds augustus 2020 staat zij met Vishandel Ut Kottertjen op de parkeerplaats van winkelcentrum Stadsweiden en vanaf januari ook bij winkelcentrum Tweelingstad. De haring en kibbeling vallen in de smaak en zijn inmiddels ook bij zorgcentra geliefd.

HARDERWIJK – Bonnetta (39) is Vishandel Ut Kottertjen gestart met haar vriendin Jantine de Boer (39) uit Harderwijk. Ze wonen sinds vier jaar samen in Harderwijk. In het bedrijf is de rolverdeling duidelijk: Bonnetta staat op de wagen en Jantine doet de boekhouding.

Vissersfamilie

Schoonzus Heleen en moeder Jannie helpen bij drukke dagen een paar uurtjes mee. Bonnetta komt dan ook uit een echte vissersfamilie. “Als meisje van elf ging ik al met mijn vader mee naar de vis om viskisten schoon te spuiten. Ik ben met vis opgegroeid en word er blij van. Mijn oom was mijn inspirator. Hij had zelf ook een viskar en zou mij helpen een karretje te starten. Wat hij neergezet heeft was fantastisch en dat inspireerde mij. Hij was mijn grote voorbeeld, maar is twee jaar heel ziek geweest en in 2014 op 47-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker.”

Bonnetta krijgt bij drukke dagen hulp van haar moeder Jannie. (foto’s: Marco Jansen)

Dries

Bonnetta liet het idee om in zijn voetsporen te treden aanvankelijk varen, maar in de periode dat ze bij Dries van den Berg werkte, begon het weer te borrelen. “Ik hoorde Dries met zoveel passie en liefde over paling praten, dat bij mij het vuur weer aangewakkerd werd om toch een viskar te beginnen.”

Vier standplaatsen

In maart kwam corona en werd het plan on hold gezet. Toen corona in juni op zijn retour was, zijn Bonnetta en Jantine alsnog gestart met hun wagen. Vishandel Ut Kottertjen (echt Urks) staat inmiddels in Dronten en Biddinghuizen en op twee locaties in Harderwijk. “We zijn begonnen in Dronten waar we een pandje huren en werken van daaruit op vier verschillende locaties. Alle standplaatsen zijn bij een winkelcentrum. Doordat alle winkels dicht gingen, kregen we minder aanloop.”

“We staan sinds augustus op donderdag naast winkelcentrum Stadsweiden en zijn in Tweelingstad in januari begonnen op de maandag. Toen we hoorden dat op woensdag een standplaats vrij kwam, hebben we vanaf 9 juni onze plek verruild. Woensdag is ook meer een visdag met meer aanloop. Ik krijg energie van het klantcontact en je bent ook een luisterend oor.”

Vishandel Ut Kottertjen uit Urk heeft inmiddels vier standplaatsen in Dronten, Biddinghuizen en Harderwijk (Stadsweiden en Tweelingstad).

Weideheem

Ze staan nu ook een keer in de twee weken ’s middags bij zorgcentrum Weideheim. “Om 15.00 uur pakken we de wagen in bij Stadsweiden om te verhuizen en staan we tot 17.30 uur te bakken op hun terrein. Daar kijken die mensen echt naar uit, ze staan al met hun rollator in de hal te wachten. Het is fantastisch om hen te laten lachen. We hebben allebei hart voor ouderen en dit is dankbaar werk waar je blij van wordt. Inmiddels zijn we ook benaderd door de Boerhaavehof.’’

Haring en kibbeling

Na bijna een jaar in Harderwijk weten mensen Vishandel Ut Kottertjen steeds beter te vinden. De haring, kibbeling en lekkerbek zijn hardlopers. “16 juni begint het haringseizoen, dan is er weer Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. Daar zijn de klanten dol op, dus bedenken we mooie acties. Ook krijgen we veel vraag naar de kibbeling met onze speciale ravigottesaus. Die maken we zelf, net als de Urker saus, volgens een recept van grootmoeder. De kibbeling kruiden mixen we ook zelf en mensen gaan vaak weg met een extra portie.’’

Altijd vers

Ook de warmgerookte zalm, makreel en poon zijn in trek. Vishandel Ut Kottertjen maakt veel visschotels, roerbakschotels, Urker salades, zalm americain en bij mooi weer zalmspies voor op de barbecue. “De vis is altijd vers, want ik ga bijna elke ochtend naar de visafslag van Urk. Dat is de grootste van Europa. Ik zit direct bij de bron en hier haal ik het voor scherpe prijzen af. Mensen doen ook vaak telefonische bestellingen voor de verse handel.”

Vanaf 16 juni heeft Vishandel Ut Kottertjen weer Hollandse Nieuwe.

De viskar feestelijk versierd voor de Hollandse Nieuwe. (eigen foto)

29 juni verhuizen ze naar een splinternieuw pand aan de Braillestraat op industrieterrein Lorentz. Bonnetta is gesetteld in Harderwijk. “Het begin in de coronaperiode was lastig, maar het is bijzonder om te zien waar we nu staan.’’

Vishandel Ut Kottertjen

06-53771350

vishandel@utkottertjen.nl

Facebook: Urker Vishandel Ut Kottertjen


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/nieuws/algemeen/1070920/dagverse-vis-uit-urk-in-harderwijk

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites