Nieuwe ijsbaan De Wijde Wellen ‘informeel en uitnodigend’

Deel dit artikel

IJsclub Volmoed: ‘IJsbaan past bij deze tijd en in omgeving’

HARDERWIJK – Vriendelijk informeel en knus. De nieuwe ijsbaan op de Wijde Wellen is uitnodigend voor wie van schaatsen en gezelligheid houdt. Donderdag 17 december werd de ijsbaan opgeleverd door VIC Activating Landscapes en Hoornstra Ophof Infra aan de gemeente Harderwijk. Vanwege coronabeperkingen was dit een kleinschalig officieus moment.

Het water is op 1 december via de Diepegracht in 24 uur in de ijsbaan gepompt. In het midden is de diepte 50 centimeter. De ijsbaan loopt als het ware over in het Wolderwijd, gescheiden door een wandelpad. De twee eilanden zijn nieuwe elementen die zorgen voor kleinschaligheid in een groter geheel. De basis is de 333 meter lange ijsbaan die nu voldoet aan de normen van de KNSB, zodat er ook officiële wedstrijden op gereden kunnen worden.

De ijsbaan is gebruiksklaar, maar volgende zomer worden de puntjes op de i gezet. Marc Winkel, projectleider Hoornstra Ophof Infra: ,,Het is nu grof afgewerkt, zodat het water erop kon. Volgende zomer halen we er nog een oude asfaltbaan uit en daar komt klei voor terug.”

Op 1 december is het water via de Diepegracht in de baan gepompt.

‘Rondje Harderwijk’

Het initiatief tot vernieuwing is genomen door wethouder Jeroen de Jong, die de ambitie heeft van Harderwijk ‘het Barcelona van de Veluwe’ te maken. Het college raakte enthousiast en heeft met instemming van de Raad 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor het plan De Wijde Wellen, als onderdeel van het ‘Rondje Harderwijk’. Erik Hamelink, projectleider van de gemeente Harderwijk: ,,Landschapsarchitect Niek Heijboer heeft de eerste strepen gezet. In samenspraak met  een klankbord met horeca, bewoners en de ijsclub is het gebied verder ingevuld. Er kwamen verschillende varianten uit, waarbij water tegen de stad ook een optie was.’’

Victor Dijkshoorn: ,,Het water loopt visueel door in het randmeer en de eilanden komen er tussenuit.” Foto: Marco Jansen Media

Hele jaar door

Vervolgens werd de combinatie VIC Activating Landscapes en Hoornstra Ophof Infra, die eerder in opdracht van de gemeente het Crescentpark realiseerde, bij het project betrokken. Met name Victor Dijkshoorn zorgde met zijn creativiteit voor verrassende elementen. ,,Mensen hebben dit jaar meer vrije tijd gekregen en hoe fijn is het dan om dichtbij huis naar buiten te komen. De omgeving van de ijsbaan was voorheen vooral een plek voor de winter. We wilden meer uit deze plek halen en dan het hele jaar rond’’, vertelt Dijkshoorn. ,,Voorheen was het een overloop parkeerterrein, een uitlaatplek voor de hond en schaatsen in de winter. Nu is het ook interessant voor een festival of ontmoetingsplek in de zomer. Je zit op een eiland, komt mensen tegen en ziet de zon wegzakken. We hebben nadrukkelijk glooiingen aangebracht en wat schiereilanden. Er is een stukje land en stukje water bij gekomen. Het water loopt visueel door in het randmeer en de eilanden komen er tussenuit. Beginnende schaatsers kunnen oefenen op de tussenstukken.”

Victor Dijkshoorn: ,,Je zit op een eiland, komt mensen tegen en ziet de zon wegzakken.” Foto: Marc Winkel

Foto: Marc Winkel

Kennis en wensen

De ijsbaan pacht het gebied van 1 oktober tot 1 april. Opmerkelijk was het dat de gebruiker in eerste instantie niet was meegenomen in de plannen. Reijer Roelofsen, voorzitter van Volmoed: ,,We hoorden dat de ijsbaan veranderd zou worden, maar op de eerste tekening stond helemaal geen ijsbaan. Het mocht niet gebeuren dat we na 112 jaar ineens van de kaart geveegd zouden worden. We hebben vorig jaar om de tafel gezeten en in februari 2020 nog een keer. Toen hebben we er een streep onder gezet en constructief meegedacht.”

Hans Glastra, algemeen bestuurslid Volmoed: ,,Als ijsclub konden we specifieke kennis en wensen inbrengen. Het water wordt op het land gepompt en met grond en zand zou het wegzakken. De ondergrond moet dus uit een kleilaag bestaan. Het invoerpunt is ook  verplaatst, omdat de baan verder van het land afligt. Voorheen konden we sneeuw en schaafsel moeilijk wegkrijgen. Met de eilanden hebben we veel afzetgebied voor schaafsel en sneeuw en er zijn meer afvoerputten. Natuurijsbanen zijn meestal ondergelopen weilanden en hier was het een ondergelopen grasveld. De nieuwe ijsbaan heeft glooiende oeverlijnen, zitbanken en is door de hoogtelijnen mooi ingepast in het landschap.’’

Projectleider gemeente Harderwijk Erik Hamelink (links) en Reijer Roelofsen, ijsclub Volmoed, zijn trots op het resultaat.

Eigentijds

Roelofsen vindt dat de nieuwe ijsbaan beter past bij de omgeving en bij deze tijd.  ,,Vroeger stond langebaanschaatsen bovenaan, nu is het de gezelligheid en het vermaak met warme chocomelk. We kunnen met elkaar trots zijn op wat er nu staat. Vroeger hielden we kortebaanwedstrijdjes voor de schoolkinderen, nu hebben we een officiële baan om onder auspiciën van de KNSB wedstrijden op te organiseren. Een officiële baan van 333 meter was één van onze wensen. Ook het onderhoud is effectiever, we hoeven minder vierkante meters schoon te maken.”

Penningmeester Niek Commandeur meldt dat ook veel leden positief zijn en de nieuwe ijsbaan erg mooi vinden. Er komt wel wat bij kijken om de ijsbaan in coronatijd open te laten gaan. ,,Door de corona protocollen commissie is een plan bedacht om volgens de richtlijnen van de KNSB in ijsblokken beperkt open te gaan. Dat is nu ingediend bij de gemeente.”

De ijsbaan is klaar om op te schaatsen, nu moet het alleen nog gaan vriezen.

Artikel aangeboden door:

www.ijsclubvolmoedharderwijk.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites