HIERDEN – „Je slaapt op een matras die we maken, je kijkt tv op een bank die we stofferen, je eet aan de keukentafel en zit op stoelen die we stofferen en je zit op je terras waar we loungekussens voor maken.” Het is een greep uit de vele opties die VanMartin te bieden heeft aan de particuliere klant. Het bedrijf van Martin Doornhof bestaat op 1 oktober 25 jaar.
1987-1989
Hierdenaar Martin Doornhof (50) kwam zelf 35 jaar geleden voor het eerst met het vak meubelstoffeerder in aanraking. Hij ging op zijn 15e als vakantiekracht aan de slag bij Meubelstoffeerderij Doppenberg in Ermelo. „Mijn broer was daar om iets te laten repareren en zag dat ze mensen zochten. Ik werkte ’s ochtends bij de Albert Heijn in Nunspeet en ging op de fiets naar Ermelo om daar ’s middags te werken. Mijn werk bestond uit het ophalen, demonteren en wegbrengen van meubels en af en toe stofferen van simpele zittingen. Ook leerde ik de naaimachine gebruiken en ik heb zo vele kunstleer banen in zittingen van VAD-bussen gemaakt. Het beviel goed en elke vakantie mocht ik terugkomen.”
1990-1991
Het vakantiebaantje werd een vast dienstverband en Martin kon meters gaan maken als stoffeerder. Meubelstoffeerderij Doppenberg was in die tijd een instituut. „Ik leerde veel van ervaren stoffeerders en kreeg de structuur mee die ik nog steeds toepas in mijn werkwijze. Meneer Piet Doppenberg was echt mijn leermeester. Tot aan zijn dood kon ik terecht voor adviezen. Hij vroeg of ik zijn bedrijf over wilde nemen, maar daar was nog niet aan toe.”
1991-1997
Zijn interesse verflauwde en Martin werd zelfstandig marktkoopman als Martin Doornhof Stoffenhandel. Hij verkocht (kleding)stoffen en stond op weekmarkten in o.a. Meppel, Zwolle, Arnhem, Utrecht, Dronten, Biddinghuizen, Rijssen en Heino. Hij genoot van de vrijheid en bleef in de avonduren stofferen voor bekenden en klanten in de omgeving. Thuis bij zijn ouders aan de Watervalweg stond een schuur die fungeerde als atelier.
1997-2001
Martin, die in 1995 trouwde met Jeanet, zocht meer vastigheid en omdat het stofferen hem nooit had losgelaten, koos hij voor meer zekerheid en begon een eigen stoffeerderij. Het pandje naast de cafetaria de Admiraal aan de Zuiderzeestraatweg in Hierden (nu café De Koning) had een ouderwetse woonkamer met een voor- en achtergedeelte. Die fungeerde als kleine showroom en werkplaats. „Ik had wat stalen materiaal (stoffen, leer en kunstleer), een werkbank en een naaimachine. Na twee jaar kwam in 1999 Jacco Bronkhorst erbij als stoffeerder. In een kleine ruimte van 4 bij 4 meter deden we allebei ons naai- en stoffeerwerk; het stofferen van banken en fauteuils voor particulieren en we deden veel voor winkelketen Kien. We hebben veel filialen van paskamergordijnen voorzien. In allerlei kleuren kochten we stoffen in en we hebben duizenden pvc-buisjes gezet.”
2001-2004
De stoffeerderij had meer ruimte nodig en aan de Zuiderzeestraatweg 96 vonden ze een locatie achter de winkel van Michel Hop met meer mogelijkheden. „Qua werkplaats en showroom was het fantastisch. Het aannemen van Ursula Obbes was een mooie stap om te groeien. Ieder had zijn eigen specialisme en dat kwam de kwaliteit ten goede. Wij richtten ons op meubelstoffering, konden grotere opdrachten aan en kregen nu ook bedrijven als klant. We dachten hier door te groeien maar al na een half jaar kregen we van de gemeente te horen dat we hier niet mochten ondernemen. Na een flinke verbouwing en investering moesten we na drie jaar vertrekken.”
2004-heden
De nieuwe locatie werd de Zuiderzeestraatweg 135a, achter het huidige woonhuis. „Ik wilde per se in Hierden blijven. De boerderij met het perceel tegenover de school was van mijn ouders en heb ik overgenomen. Van de gemeente mocht ik op deze locatie wel mijn ambachtelijk beroep uitoefenen. In 2003 is de bouw van het pand begonnen en op 20 maart 2004, op de dag dat Koningin Juliana overleed, zijn we hier geopend. Na meerdere omzwervingen was ik nu voor het eerst in mijn leven definitief gesetteld.”
De werkplaats werd belangrijker en de showroom werd minder groot. „De werkruimte hebben we nodig, die is heilig voor ons als maakbedrijf. We hebben inmiddels vijf computergestuurde naaimachines. We zijn met nu met zijn zessen: een ervaren scheepsstoffeerder, meubelstoffeerder en naaisters. Scheepsstoffering is een belangrijke tak geworden. In deze branche is de vraag naar specifiek werk groot. Alles op een boot maken we op maat: binnenkussens, buitenkussens, stuurstoelen, matrassen, gordijnen. Ook meubelstoffering doen we nog steeds volop: projectstoffering voor horeca, kantoren, ziekenhuizen, hotels. Van Schiphol tot de Euromast, van de Zwaluwhoeve tot KFC-filialen en van de Fletcher Hotels op Texel tot Middelburg tot het Krasnapolsky op de Dam. We doen veel voor interieurbouwers, van horecabanken tot loungebanken. Brasserie De Bank is in november 2012 begonnen en bij de start hebben wij een hoekbank opgeleverd van kunstleer. Het was één van de eerste keren dat we gingen bomberen zonder knopen. Dit patroon van bollingen zie je nergens. Het is een echt visitekaartje, want na tien jaar ziet de bank er nog steeds perfect uit.”
De outdoor markt heeft VanMartin tijdens de financiële crisis vanaf 2008 betreden. „Timmermannen gingen steigerhouten banken maken en wij leverden de loungekussens. Dat heeft ons ook door de crisis geholpen, want die hakte er in 2013 behoorlijk in: vooral bij onze afnemers, maar door de financiële onzekerheid ook bij ons. De inkoop voor maatwerk kost wel wat en wij deden nooit aanbetalingen, met alle gevolgen van dien. Ik ben in die periode meer ondernemer geworden. We hebben in die periode geïnvesteerd in kwaliteit en daar ligt nog steeds onze focus op.”
25 jaar heeft het stoffeerdersbedrijf gevormd tot wat het is. „We hebben meerdere crisisperiodes doorstaan en nooit opgegeven. Dankzij die 25 jaar zijn we wie we zijn. Dat maakt me supertrots.” Martin Doornhof en zijn vijf medewerkers hebben veel ervaring opgedaan en dat helpt hen nog dagelijks. „We zijn erg goed in het meedenken en heel flexibel in het zoeken naar oplossingen. We vertrouwen op onze deskundigheid en vakkundigheid.”
Voor de toekomst denkt Martin dat meer automatisering nodig is. „Zoals snijmachines die computergestuurd schuimvullingen snijden. We zijn nu al overgestapt naar computergestuurde naaimachines. Maar we willen maatwerk blijven leveren, dus het is nog zoeken naar de juiste invulling.”
VanMartin
Zuiderzeestraatweg 135a Hierden
0341-453326
www.vanmartin.nl