‘Centrum voor leven met en na kanker’
Zondag 4 februari 2024 is het Wereldkankerdag. Een dag eerder, op zaterdag 3 februari, organiseert De Maretak Veluwe in multifunctioneel centrum De Roef een inloopmiddag. Dit om het centrum voor leven met en na kanker beter onder de aandacht te brengen. „We zijn veel meer dan een inloophuis voor een kop koffie en een gesprek.”
De middag met als thema ‘Verder leven met kanker’ begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. „Wij staan elk jaar stil bij Wereldkankerdag en dit keer willen we dat groots doen. Onze huiskamer is sinds een jaar gevestigd in MFC De Roef (Middelste Wei 2-4), een prachtige locatie, waar we willen laten zien wat De Maretak doet en te bieden heeft”, vertellen Ank Bos en Yvonne Goosensen van de organisatie.
Hieronder kort samengevat wat er op 3 februari te doen is:
De opening start buiten met een optreden van brassband Samba @ Sea.
Na een welkomstwoord van Peter de Vries, voorzitter van De Maretak, krijgt Maarten Reckman, wethouder sociaal domein en gezondheid, het woord. Aansluitend is er aandacht voor de boekpresentatie “Leef je eigen levensles”. Een bundel geschreven door gasten van De Maretak. Aan de hand van vijf levensvragen zijn er mooie verhalen ontstaan met medewerking van Joyce Regensburg. Dit boekje is die middag ook te koop en de opbrengst hiervan komt ten goede van De Maretak.
Rianne Kamphorst zal op de fiets virtueel de Alpe d’ HuZes beklimmen om aandacht te vragen voor haar eigen fietstocht op 7 juni. Zij wil de aandacht voor kanker verder verbreden, geld ophalen en zo onderzoek naar kanker sponsoren. Rianne is gast bij gespreksgroep Klavertjevier van De Maretak.
Sprekers deze middag
Twee sprekers gaan dieper in op het thema ‘Leven met en na kanker’.
Evelien Schut van ZorgDat zal rond 14.00 uur vertellen over Positieve Gezondheid. Vanuit deze visie, opgezet door de arts Machteld Huber, wordt in De Roef gekeken naar de hele mens en niet alleen naar de ziekte. „Dit is bij mensen met kanker ook het geval. Ze krijgen veel energie als ze zien wat ze nog wél kunnen. Ook bij De Maretak krijgen gasten aandacht en hulp vanuit Positieve Gezondheid,” legt Ank Bos uit
Wouter Hoelen van Therapeutisch Centrum De Berekuyl is aangesloten bij netwerk Onco in balans. Wouter gaat rond 16.00 uur spreken over: Zorg toegepast op jouw wens, mogelijkheden en verwachtingen, waar begint dat en waar eindigt dat als je kanker hebt…?
Informatiemarkt
De hele middag zijn er diverse activiteiten en staan verschillende partijen met informatiestands om aan te geven wat zij voor mensen met kanker kunnen betekenen.
De Maretak heeft een stand, en het gastteam kan de bezoekers alles vertellen over wat De Maretak te bieden heeft.
* Zwemgroepen: Al 25 jaar kunnen mensen met kanker wekelijks zwemmen in De Sypel (Harderwijk) en Calluna (Ermelo). Eén keer in de maand is er in De Sypel een vragenuurtje, zodat je ook buiten de huiskamer het contact houdt.
* De werkgroep hartkussentjes is aanwezig om uitleg te geven over deze creatieve activiteit, waarbij mensen die geopereerd zijn aan borstkanker, in het ziekenhuis, door gratis uitgedeelde hartkussentjes een fijne ondersteuning krijgen.
* Allerzorg en Buurtzorg zijn ook aanwezig. Zij geven uitleg over Klavertjevier.
Dit is een lotgenotengroep van vier gasten, een gastheer/vrouw en oncologisch verpleegkundige. De bijeenkomst is één keer in de maand; er zijn meestal tien sessies. Marjanne Schoonhoven en Anja Rens van Allerzorg en Alinda van den Hoorn van Buurtzorg begeleiden deze groepen.
* Irmgard van der Vegt geeft advies en coaching over kanker & werk.
Klavertjevier
Belangrijk is om van kanker geen taboe te maken, maar erover te praten, maar dat kan niet altijd. Ank: „Kanker blijft soms in je hoofd zitten, omdat het door je omgeving niet begrepen wordt. Met lotgenoten kun je er wel over praten. Er zijn jonge mensen binnen gekomen die 35 zijn en vrij vroeg in het proces al weer aan het werk moeten om weer te integreren. Bij Klavertjevier kun je ervaringen uitwisselen en vragen stellen. De bijeenkomst is één keer in de maand; er zijn meestal tien sessies. Marjanne Schoonhoven en Anja Rens van Allerzorg en Alinda van den Hoorn van Buurtzorg begeleiden deze groepen. Deze gesprekken worden vergoed door de zorgverzekeraar.” Momenteel zijn er acht groepen.
Workshops
Deze middag zijn er twee creatieve workshops: olieverf schilderen en schrijven. Hiervoor kunnen zich zes gasten aanmelden. De sessies duren een half uur en worden een keer herhaald. De workshops worden gegeven door Myrthe Strous, die zelf ook gast is. Schrijven wordt gegeven door Mieke van Rinsum en Hanneke Jongeling. Zij geven tips hoe je over een onderwerp verdiepend en helend kunt schrijven. Dit kan een verhaal zijn over hoe je in het leven staat, of een gedicht over kracht of troost, limerick of moodboard zijn.
Verwenmoment
De Maretak geeft ook verwenmomenten aan haar gasten. Op 3 februari zal Ineke van de Berg, schoonheidsspecialiste, een paar bezoekers verwennen en Wendy Lepelaar geeft een mini make-over. Beide behandelingen duren een halfuurtje. En waarschijnlijk zal er ook een fysiotherapeute zijn voor een korte ontspannen massage. Zo kunnen de bezoekers die middag ervaren wat de gasten bij De Maretak beleven.
Om 15.00 uur is er een muzikaal optreden van het Hounddog Duo, waarbij ook verzoeknummers worden gespeeld.
De Maretak heeft circa 270 gasten uit Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Putten, Zeewolde en omgeving en kan rekenen op 75 vrijwilligers. De inzet van deze grote groep vrijwilligers die om de gasten heen staat is de kracht van De Maretak, vinden Ank en Yvonne.
Dat deze dag mede mogelijk wordt gemaakt door een financiële bijdrage van de Lions Harderwijk, dat vinden we geweldig. We hopen dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn geworden en 3 februari langskomen in De Roef om de sfeer te proeven.
Wil je nog meer weten over De Maretak? Kijk gerust op onze website: www.demaretakveluwe.nl
De Maretak Veluwe
MFC De Roef
Middelste Wei 2-4
3844 HT Harderwijk
06-41829887
aanmelden@demaretakveluwe.nl
www.demaretakveluwe.nl