Dansschool Anouk Dance Experience (ADE) bestaat 15 jaar en viert dit op zaterdag 29 juni met een jubileumvoorstelling in Theater Harderwijk op het Bouw & Infra Park om 14.00 uur en 19.00 uur. D.R.E.A.M.S. is een voorstelling over het najagen van je dromen. Het verhaal heeft een diepere laag en een boodschap: niet opgeven en groots durven dromen. “Onze leerlingen delen hun verhalen in dans en spoken word, je ziet de vreugde die ze halen uit muziek, beweging en elkaar.”
Vier voorstellingen
Op 29 juni viert ADE het 15-jarig bestaan met vier jubileumvoorstellingen, waarvan er al drie zijn uitverkocht met 300 verkochte kaarten per uitvoering. Twee specifieke kindervoorstellingen beginnen om 10.00 uur en om 11.30 uur en duren drie kwartier. “Met de show La Festa nemen we de gasten mee op reis naar verschillende landen waar we specifieke feestdagen van die landen uitlichten. We vragen onze gasten in feestelijke outfit te komen”, vertelt Anouk van Nijenhoff.
Om 14.00 uur en 19.00 uur begint de show D.R.E.A.M.S. van anderhalf uur. “Het hoofdthema is het najagen van dromen; elke letter staat voor een subthema. Mensen kunnen ervan genieten, maar ook de diepere laag ontdekken, want het zijn verhalen met een boodschap, die uitdaagt om te reflecteren.”
De voorstellingen worden mogelijk gemaakt dankzij de technische ondersteuning van Stad als Podium.
Ooit was het de droom van Anouk van Nijenhoff (40) om een eigen dansschool te beginnen. Die droom werd in 2009 werkelijkheid. Nu heeft de Harderwijkse andere doelen. “Ik vind het fijn om meer te zijn dan een dansdocent die alleen les geeft. Ik hoop iets te geven waar iemand de rest van zijn leven iets aan heeft. We willen een veilige plek creëren waar je je thuis voelt, waar je blij van wordt, waar je heen gaat voor de gezelligheid, maar ook als je even niet lekker in je vel zit. In deze tijd waar het snel gaat en veel in korte tijd gebeurt is het echte gesprek heel waardevol; dat je gezien wordt, er geluisterd wordt en er verbinding ontstaat.”
Docenten
Eigenaresse Anouk is meestal op dinsdag, woensdag en zaterdag op de dansschool en doet ook veel vanuit huis. Lieke Kniest (34) uit Harderwijk is al bijna elf jaar aan als docent aan ADE verbonden. Zij volgde net als Anouk de hbo dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam, tegenwoordig het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Het is nu haar hoofdbaan; Lieke is op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag op de dansschool.
Madelief Speelman (33) geeft al bijna 13 jaar dansles. Zij is begonnen als stagiair en nu op de woensdag bij ADE, naast haar baan in het speciaal onderwijs bij Drie Kansen op ’s Heeren Loo.
Sterre Bleumink (23) uit Harderwijk geeft dansles op zaterdag. Zij is op 14-jarige leeftijd als leerling begonnen en is vier jaar geleden doorgestroomd als docent. Zij heeft de pedagogische skills geleerd op de academische pabo en het dansen bij ADE. “Het is fijn vanwege de gezelligheid en de ruimte voor je eigen inbreng en creativiteit. Ik houd van het contact met leerlingen; dat begint al bij de kleintjes. Ze komen met alles naar je toe”, vertelt Sterre, die na de zomer gaat werken op een basisschool in Harderwijk, maar wel dansles blijft geven.
Locatie in de stad
Na de coronaperiode is ADE begin 2022 verhuisd van de Roef naar het Oude Stadhuis. Op deze locatie is de dansschool de afgelopen jaren gegroeid en telt inmiddels 400 leerlingen vanaf 2 tot 60 jaar. Er zijn meerdere groepen, variërend van 15-25 leerlingen per groep. Op deze locatie met twee studio’s kan ADE verder groeien en komt de samenwerking met partijen als de Popschool, Cultuurkust en Stad als Podium ook beter van de grond. Anouk: “Het is een superleuke plek die helemaal bij ons DNA past. We zijn een allround school; van peuter en kleuterdans tot klassiek ballet, jazz, modern, hiphop. Het is heel divers, we hebben alles in huis.”
ADE familie
ADE voelt als familie; vertrouwd en betrokken. Het is belangrijk om elkaar te zien en daarom worden telefoons in de pauzes in een box gedaan. Er is niet altijd ruimte voor tijdens een dansles, daarom nemen we er na wel tijd voor persoonlijke aandacht”, vertelt Lieke.
Er wordt serieus werk verzet, vindt Lieke: “We geven de vooropleiding ADE Dans, die je vanaf 8 jaar kunt doen. Dit is een talenttraject, waarbij 25 à 30 leerlingen op zaterdag meerdere dansdisciplines krijgen aangeboden door een gastdocent. Dit is bedoeld voor leerlingen die een vervolgstap willen maken naar mbo of hbo dans, of leerlingen die nog niet de keuze voor het vak hebben gemaakt, maar het een leuke uitdaging vinden om veel te leren en zich breder te ontwikkelingen.”
Naast heel hard werken is er ook ontspanning en plezier. De locatie in de stad is hiervoor ideaal. Anouk: We hebben hier twee ruimtes (de witte en de zwarte zaal) met een mooi uitzicht op de markt.” Sterre: “Na afloop gaan we regelmatig een ijsje halen of gaan de leerlingen nog even naar het terras.”
Toekomstdromen
Tijdens de jubileumuitvoering danst Sterre ook mee, Lieke, Madelief en Anouk doen de choreografie. De dansdocenten hebben ook mooie toekomstdromen. Anouk: “Het lijkt me mooi om iets meer in educatie te doen op scholen. Ook lijkt het me tof om een ADE festival te organiseren met muziek en foodtrucks.” Madelief zou graag een G-dansgroep willen opzetten. “Deze deelnemers met een beperking doen nu mee in de reguliere lessen.” Lieke houdt van het werken aan projecten en zou graag een theatershow met een groep neerzetten. Sterre wil vooral verder groeien met de verschillende groepen van de dansschool.
ADE Studio
Markt 1 3841 CE Harderwijk
info@ade-studio.nl
www.ade-studio.nl