Beleving van techniek tijdens eerste Ontdekkersfestival

Deel dit artikel

‘Ontdekken, uitproberen en zelf ervaren’

HARDERWIJK – Zelf een waterleiding maken, een Tiktok filmpje opnemen, een zaklamp maken, een muur metselen of chocolade printen. Kinderen en jongeren werden tijdens het Ontdekkersfestival op zaterdag 25 maart op het Kranenburg terrein geprikkeld door techniek & technologie in hun eigen belevingswereld ‘Ontdekken, uitproberen en zelf ervaren.’

Het is slechts een greep uit de bijna 50 activiteiten gerelateerd aan techniek & technologie die op het Ontdekkersfestival te doen en te zien zijn. “We willen kinderen en hun ouders laten ontdekken hoe breed techniek en technologie is. Minstens zo belangrijk is kinderen laten ervaren dat ze iets kunnen doen of maken. Ik zie heel veel blije gezichtjes”, is Michèl van der Feen enthousiast. Als programmamanager Sterk Techniek Onderwijs heeft hij initiatief genomen voor deze eerste editie: een gezamenlijk project van Sterk Techniek Onderwijs, Landstede MBO, De Techniek Academie, Techlab.nl en Platform Techniek Noordwest Veluwe.

Kinderen zelf laten ervaren en ontdekken wat techniek inhoudt was het doel van deze dag. (foto’s: Veenstra Visueel)

In de lokalen van gebouw 35 is van alles te doen. Als lichttechnicus je eigen lasershow programmeren in een theater, je reactiesnelheid meten op een actie-reactiebaan van het Sectorinstituut Transport & Logistiek en zelf een zaklamp monteren van een koperen pijpje. Alfred Hop is hiervoor namens Unica aanwezig. “We enthousiasmeren en lichten kinderen in over techniek. Ze maken iets dat ook gelijk werkt en mogen het zaklampje mee naar huis nemen.”

Alfred Hop van Unica legt een kind uit hoe je een zaklamp maakt.

AWL Techniek heeft een robot die je kunt besturen en waartegen je het spel Boter, kaas en eieren kunt spelen, waarbij de robot een rondje of een kruisje tekent. Onder toezicht van ICT-studenten van Landstede MBO kunnen kinderen auto-robotjes besturen. In een ander lokaal kan een Tiktok filmpje worden opgenomen. Gerritje Cornelisse van Bliq: “Een jongetje had als irritatie dat zijn vriendje hem weleens sloeg. Hij bedacht elektrische schoenen als oplossing waar mee hij heel snel weg kan lopen. De filmpjes zijn op het Tiktok account @bliq_nxtv te zien.”

In één van de lokalen wordt geknutseld aan een waterleiding. De bedoeling is deze waterdicht krijgen, maar dit lukt niet altijd.

Francis Herrijgers geeft een workshop Virtual Reality. De Veiligheidsacademie van Landstede mag als enige school training geven met het Virtual Battle System van Defensie. “Met dit computersysteem worden militairen getraind als voorbereiding op de praktijk.”

Een ervaring met virtual reality.

Techniek en kunst

In de gymzaal trekken een bewegende vis en een kreeft de aandacht. Deze kunstwerken van techniek zijn van Tristan Kruithof uit Utrecht. Onder de naam Exoot laat hij de interactieve installatie van robotische dieren normaal zien op kunst- en popfestivals, maar staat nu op het Ontdekkersfestival. “De kinderen vinden het fantastisch als ik er mee rond ga rijden. Ik geef hiermee ook les op basisscholen en hoop zo dat kinderen ook creatief naar techniek en technologie gaan kijken. Want voor goede ideeën is creativiteit nodig.”

De robotische dieren in de gymzaal trokken veel bekijks.

Ook bedrijven uit de regio zijn hier aanwezig. Kinderen kunnen bij Hellebrekers Technieken een miniatuur waterzuivering bouwen van een zwembad volgens een leidingenschema en mogen onder begeleiding een transportband van Qimarox uit elkaar halen. Deze is onderdeel van de drager van een productlift, die Qimarox heeft neergezet. Ook kun je chocoladesnoepjes printen en een eigen puzzel ontwerpen en maken. Van Delft laat zien hoe ze pepernoten maakt.

Zelf een muur metselen was één van de activiteiten.

Door het probleem zelf op te lossen ontdekken kinderen en jongeren hoe iets werkt. Het is een dag van inspiratie, verwondering en succeservaringen. Ook veel ouders, opa’s en oma’s zijn mee en buurtbewoners hebben ook een uitnodiging ontvangen om langs te komen aan de Mecklenburglaan. Op het grasveld zorgen diverse foodtrucks uit de omgeving en DJ Twan voor een festivalsfeer, zodat het ook echt een dagje uit is.

Op het grasveld zorgden diverse foodtrucks en een dj voor een echte festivalsfeer.

Sarien Nieuwenweg van Landstede MBO: “Van 20-24 maart was de Week van de Ontdekkers voor scholen uit de regio. Dit is het grote eindfeest. Er waren vooraf 1250 gratis kaarten gereserveerd en dat is 500 meer dan we vooraf hadden ingeschat. Het aantal bezoekers is uiteindelijk bijna 2.000 geworden. We laten kinderen en jongeren tussen 6 en 16 jaar in aanraking komen met de zeven werelden van techniek, van bouwen en installatietechniek tot voedsel- en zorgtechnologie. De eerste reacties zijn heel positief. Ze zien dat er veel meer is dan ze denken. Dat geldt ook voor ouders en dat is ook belangrijk bij keuzes van jongeren voor vervolgopleidingen.”


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites