De kleine galerie aan de Vischmarkt maakt kunstuitingen zichtbaar

Deel dit artikel

HARDERWIJK – Sinds 9 juni is de Vischmarkt 25, waar in het verleden verschillende galeries en exposities te zien waren, weer in gebruik als galerieruimte. Patrick van Munsteren huurt de ruimte en wil kunstenaars een podium bieden voor hun werk. De kleine galerie aan de Vischmarkt is overdag en ’s avonds (op afspraak) geopend.

Patrick van Munsteren (55) woont sinds drie jaar met zijn vriendin Caroline en dochter Floor in Harderwijk. Hij doet al ruim 20 jaar incassozaken en is particulier onderzoeker. Zijn huis staat op loopafstand van de expositieruimte. “Het pandje aan de Vischmarkt 25 stond leeg. We wonen om de hoek en dat maakte dat ik graag wat met de ruimte wilde doen. Er gebeurt wat, dat vinden mensen leuk. Ze kunnen naar binnen kijken en daar worden ze vrolijk van. Er brandt ‘s avonds licht en dat straalt gezelligheid uit. Ik geef iets terug aan de buurt en dat waardeert iedereen.”

Met de kleine galerie aan de Vischmarkt wil Patrick van Munsteren sfeer en gezelligheid toevoegen aan het plein. (foto’s: Marco Jansen)

Het pand is in eigendom van een buurman en is onderdeel van een woonhuis. De bestemming is al jarenlang een galerie. Daar wordt niet aan getornd. Patrick huurt de ruimte en gaat proberen om binnen de gestelde kaders van het bestemmingsplan de invulling rendabel te maken. Hij geeft ruimte aan diverse kunstuitingen. “We geven het een kans, ik probeer er iets van te maken en wil onderzoeken of een galerie in 2023 en 2024 bestaansrecht heeft.”

Patrick van Munsteren wil de kleine galerie aan de Vischmarkt in 2023 en 2024 een kans geven als expositieruimte.

Exposities in 2024

Inmiddels is Patrick in gesprek met schilders die hun interesse kenbaar hebben gemaakt. Onlangs had hij een ontmoeting met Peter Christ, een oud-Harderwijker die tegenwoordig in Middelburg woont. “Hij zou graag in zijn oude stad aan de Harderwijkers laten zien wat hij nu maakt.”

Ook de lokale schilder Khairzul Ghani heeft aangegeven dat hij graag gebruik maakt van de ruimte. Komende zomer gaat hij zes weken exposeren aan de Vischmarkt 25. Ghani woont sinds 2012 in Harderwijk en is van Maleise afkomst. Hij is winnaar van de Nederlandse Portretprijs 2023 in de categorie 2D. Ook schilderde hij een portret voor oud-burgemeester Harm-Jan van Schaik.

Schilder Peter Christ (rechts) woont tegenwoordig in Middelburg en gaat mogelijk zijn werk in Harderwijk exposeren.

Diverse kunstuitingen

De wanden van de compacte ruimte van circa zes bij zes meter hangen vol met kunst. Momenteel worden vijf verschillende type kunstuitingen gepresenteerd. Dit zijn pop art, mixed media, prints op canvas, schilderijen en zeefdrukken. De werken zijn grotendeels in eigendom van Patrick. “Na deze verzameling van diverse kunstuitingen wil ik volgend jaar meerdere kunstenaars de ruimte geven tot het einde van het jaar. Zij kunnen hier voor een bepaalde periode exposeren. Ze kunnen een muur huren en indien gewenst ook gebruik maken van de kleine kelder.”

‘Kunst hoeft niet duur te zijn’

De kleine galerie aan de Vischmarkt wil laagdrempelig zijn. Patrick biedt betaalbare kunst aan en hanteert diverse actieprijzen. “Ik heb deze kunst verzameld en gekocht om weer te verkopen. Het voordeel van zelf eigenaar zijn is dat ik dan een deal kan maken. Wat hier hangt is goedkoop, er hangen werken van 50 euro tot 500 euro. Samen met de klant kom ik graag uit op een schappelijke prijs.”

Ruime openingstijden

De expositieruimte is bijna dagelijks geopend. Wil je zeker zijn dat je niet voor een dichte deur staat? Neem dan telefonisch contact op met Patrick. “Ik woon om de hoek en de expositieruimte is ook mijn kantoor. Ik wil op afspraak ook ’s avonds open gaan als mensen even rustig willen kijken. Het mooie is dat je het ook gelijk kunt meenemen, want het meeste werk is van mij. “

De kleine galerie aan de Vischmarkt is op afspraak ook ’s avonds te bezoeken.

Galerie online

Online is de kleine galerie aan de Vischmarkt een marktplaats om je schilderij aan te bieden. “Particuliere kunstliefhebbers kunnen op de website hun advertentie plaatsen als ze hun eigen kunst willen verkopen en ze kunnen het ook hier in de fysieke galerie neerzetten.”

Aankoop of meer informatie:
Patrick van Munsteren
06-25033323
patrick@dekleinegalerieaandevischmarkt.nl

De kleine galerie aan de Vischmarkt
Vischmarkt 25
3841 BE Harderwijk
www.dekleinegalerieaandevischmarkt.nl

http://galerievischmarkt.nl/#artikel

De presentatie van zijn eigen collectie wordt komend jaar voortgezet met werk van diverse kunstenaars.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites