Harderwijk als proeftuin voor slimme sensoren

Deel dit artikel

Inspiratiesafari langs praktijkvoorbeelden

HARDERWIJK – Een prullenbak die nog niet vol is hoef je nog niet te legen en je moet op tijd signaleren of een boom water nodig heeft. Het zijn twee praktijkvoorbeelden van de Smart City Inspiratiesafari, op donderdag 22 september in Harderwijk. 25 deelnemers gingen op elektrische fietsen langs diverse locaties in de buitenruimte, waar zij uitleg kregen over de praktische werking van slimme sensoren die op afstand data draadloos doorgeven aan gebruikers.

De 25 deelnemers fietsten langs verschillende praktijkoplossingen in Harderwijk. (foto: Charlotte Mauritz)

Het evenement was georganiseerd door SmartCity-IoT, een initiatief van ICT-bedrijf Flexyz uit Harderwijk en Teneo IoT uit Winterswijk. Flexyz is één van de initiators van het LoRa (long range)-netwerk in Harderwijk. Dit is een openbaar gratis netwerk, waar iedereen sensoren op kan aansluiten. „Het Internet of Things (IoT) is een nieuwe technologie in opkomst met sensoren die op verschillende manieren worden toegepast’’, zei René Pladdet, docent bij Landstede MBO, tijdens de aftrap. „Op het dak van onze school heeft Flexyz een speciale antenne (LoRa-gateway) geplaatst die alle signalen ontvangt van o.a. luchtkwaliteitsensoren, vulgraadsensoren in afvalcontainers en vochtsensoren voor metingen in de grond bij jonge bomen. Al die data worden ontvangen door de verschillende antennes die door Harderwijk staan opgesteld en wordt vervolgens doorgestuurd over het netwerk naar wie de data wil ontvangen: van een hoveniersbedrijf tot de gemeente.”

Voor de ICT-opleiding van Landstede is het belangrijk om een kennisnetwerk te creëren. Om te weten wat er speelt in het werkveld zoekt de school verbinding met het bedrijfsleven. „Zodat onze leerlingen de nieuwe technologie en vaardigheden meekrijgen om zo goed mogelijk de arbeidsmarkt op te gaan. We vertellen onze studenten over het gebruik en de mogelijkheden van deze sensoren. Al tijdens de introweek meten ze temperatuur, bodemvocht en luchtkwaliteit.”

Eerste stop was bij Stichting CAI Harderwijk, dat lokaal een glasvezelnetwerk heeft aangelegd. Hier heeft het kabelbedrijf tien gateways op aangesloten en faciliteert zo het LoRa-netwerk. „Door deze dienst kunnen anderen, zoals bedrijven en inwoners, gratis sensoren aansluiten’’, vertelt spreker Jerry Docter. De deelnemers mogen van hem ook even ondergronds in de bunker uit de jaren ‘60 kijken, ook de plek waar alle Harderwijkse glasvezelverbindingen bij elkaar komen.

Een ‘slimme’ prullenbak met vulgraadsensor op de Vischmarkt (foto: Charlotte Mauritz)

De groep fietste vervolgens langs verschillende toepassingen: bodemvochtsensoren op o.a. begraafplaats De Elzenhof waar recent meer dan 40 grote bomen zijn geplant door Drielanden Bomen, langs de Vischmarkt waar door SIGHT Landscaping wordt gewerkt met vulgraadsensoren in afvalbakken tegen zwerfafval en langs het Crescentpark, waar de waterstand wordt gemonitord door het Waterschap Vallei & Veluwe. Hier komt het regenwater van de huizen in Drielanden in de wadi’s (ondergrondse waterberging) terecht.

Peter-Jan van Oene van het Waterschap Vallei en Veluwe vertelt over het gebruik van sensoren in de waterwereld (foto: Charlotte Mauritz)

Tijdens de lunch informeerde Mennekes over slimme laadpalen voor elektrische auto’s die ook de luchtkwaliteit kunnen meten.

Koen Broumels, adviseur informatiemanagement van de gemeente Sittard-Geleen, werkt al drie jaar met de sensoren van SmartCity-IoT. Hij heeft vanuit Limburg in totaal zes uur in de trein gezeten voor deze Smart City Inspiratiesafari en dat was de moeite waard. „De groep was klein genoeg om persoonlijk met elkaar over de inhoud te praten. Ik neem zo waardevolle informatie en een iets groter netwerk mee naar huis. Zo heeft Hilbert Makkinga van Drielanden Bomen al aangeboden om een keer bij ons te komen praten over bodemvochtsensoren. Bij jonge aanplant wordt door deze techniek het aantal boompjes dat het niet overleeft gereduceerd naar 3 op 1200; waarbij normaal wordt gerekend met een uitval van 10%. Dan levert de inzet van sensoren echt wat op.’’

Verandermanagement

Zelf gaf hij een korte presentatie van de experimenten binnen zijn gemeente. „Het is volkomen logisch dat je niet naar een prullenbak in het buitengebied rijdt om hem te legen als deze nog niet vol is. Dit betekent dat een vaste route een dynamische route wordt, waarbij je niet weet hoe de dag eruit gaat zien. Dat zorgt voor onrust bij de 20-30 man ‘met een rugzakje’ die dit beschut werk doen in onze wijkteams. Dat moet je goed begeleiden en kun je niet van de ene op de andere dag invoeren. Bij ons is dat nog niet operationeel, SIGHT Landscaping is al een flinke stap verder.”

Robin Schapink kijkt tevreden terug op de eerste Inspiratiesafari. (foto: Charlotte Mauritz)

Aanjager Robin Schapink kijkt tevreden terug op het evenement, waarvoor mensen uit het hele land zich hadden aangemeld. „Er was een hoop enthousiasme en interesse bij de bezoekers over met name de praktische kant van het gebruik van de sensoren en applicatie, zoals vragen over storingen of vandalisme. De meerwaarde van een gemeente met een eigen sensornetwerk is de laagdrempelige toegang: het is openbaar en zonder kosten voor de gebruiker. Dit heeft de gemeente Harderwijk mede mogelijk gemaakt. We hebben in de praktijk laten zien hoe het werkt, dat was het succes van deze dag met een gezelschap van allemaal gelijkgestemden. Mensen die op zoek zijn naar innovatie en erg bereid zijn tot verandering. De uitdaging voor deze aanjagers van innovatie is dan ook om sceptische mensen die niet willen veranderen, mee te nemen in dit proces. De techniek werkt hierbij ondersteunend, maar het zijn de mensen die het verschil maken.”

Door de belangstelling is er op 13 april 2023 opnieuw een Inspiratiesafari in Harderwijk. Wilt u daar ook bij zijn? Meld u dan aan via contact@smartcity-iot.nl 

De groep in het Crescentpark (foto: Charlotte Mauritz)


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/duurzaamheid/860437/inspiratiesafari-langs-praktijkoplossingen-harderwijk-als-proef

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites