Het geluid van onheil, wat doe je als de revolutie uitbreekt?

Deel dit artikel

Het geluid van onheil is de nieuwste productie van Theaterwerkplaats Harderwijk: een voorstelling van twee uur over een dictatuur en over wat het betekent als je deel uitmaakt van een ‘fout’ regime. Wat doet dat met mensen als de revolutie uitbreekt? Regisseur Vincent van Miert en speler Wietse Hummel over een spannende stuk dat doordrenkt is met slechtheid en ook schurende humor. De uitvoering is op 12,13, 19 en 20 april om 20.15 uur in de Mess.

Familiedrama

Het geluid van onheil speelt zich af in een niet nader benoemd land waar een dictatuur gaande is en de dictator is overleden. Dat is het moment dat de revolutie uitbreekt. De familie is verschanst op hun landgoed voor een laatste avond samen. In afwachting van hun lot, wetende dat de revolutionairen oprukken. “Er is van alles gaande; oorlog, genocide. Ik wil een familiedrama laten zien; een tragedie in het licht van dictatuur en revolutie. Het zwaard van Damocles gaat vallen, het onheil komt op je af, maar je bent overgeleverd. Ik wil een spannend verhaal maken. Of het goed of slecht afloopt laat ik het midden”, vertelt schrijver/regisseur Vincent van Miert.

De familie heeft ooit bewust gekozen voor deze dictatuur en ook twee bedienden maken deel uit van het huishouden. Zij hebben hun leven in dienst gestaan van de familie en zijn zo onderdeel van het regime. Ze worden gezien als de foute kant en kunnen er ook niet meer uit. “Het stuk gaat over het morele thema wat goed is en wat fout. De één heeft zich tegoed gedaan aan de rijkdom, de ander probeerde zich eruit te worstelen. Dit geeft veel onderlinge confrontaties. In twee uur gebeurt heel veel, met nieuwe scenes en tien personages. Er zitten een boel slechte mensen in, die minder fraaie kant vind ik interessant om naar te kijken. Het mooiste is dat je daar compassie voor kunt hebben. Het is soms zwaar, maar er zit ook humor in.”

De cast bestaat uit tien personen en speelt een familiedrama. Foto: Vincent van Miert

Opportunistisch en manipulatief

Wietse Hummel speelt Ezra Tarov, een politicus. Hij is een spin doctor van de overleden dictator. “Ik voorzie de dictator van adviezen om iets wel of niet te doen en ben een regelaar. Ik heb gekozen voor macht. In deze extreme rol ben ik wisselend van karakter, een opportunist pur sang en manipulatief. In mijn dagelijks leven ben ik niet zo en dat maakt het spannend, maar dat is ook het leuke aan theater. Ik probeer het publiek mee te nemen in deze slechtheid en mijn ziel te verkopen aan de kijker, zodat deze begrijpt waarom de spin doctor zo handelt.”

Schrijver/regisseur Vincent van Miert (links) en speler Wietse Hummel. (foto: Marco Jansen)

Dictatuur als actueel thema

Schrijver/regisseur Van Miert heeft zich laten inspireren door het verleden, maar dictatuur is ook een actueel thema, stelt hij. “In 1989, ik was 24, zag ik op het journaal dat het echtpaar Ceausescu werd afgezet en na een kort schijnproces werd geëxecuteerd. Roemenië was een land in enorme armoede en hun paleis was gigantisch. Dit is blijven hangen en toen begon ik mij te interesseren voor politiek. Een aantal jaar later las ik een biografie over de dochter van Stalin. Ik dacht dat alle literatuur ging over de slachtoffers van dictatuur in deze landen, maar ik vond het juist interessant om de andere kant te belichten. Hoe is het als je onderdeel maakt van een ‘fout’ regime? Als je de zoon, dochter, of vrouw bent van de dictator en tot de inner circle hoort van de onderdrukkers en je daar wel of niet voor gekozen hebt? Dit thema is heel actueel; je ziet wat er gebeurt met de critici van Putin die uit een raam of van een balkon vallen. Dictaturen zijn van alle tijden maar we krijgen er in het westen niet altijd wat van mee en we verbazen ons erover.”

Als het onheil eraan komt, wat doe je dan? Hoe kom je uit deze ‘foute’ kliek? Iemand kan rare keuzes maken in eigen belang. Wat zou jij doen als je in de positie van deze personages bent? Daar kun je tijdens deze voorstelling achter komen.

Locatie: Mess, Oranjelaan 11a Harderwijk (ingang naast Tennessee)

Bestel je tickets a € 15,- : www.theaterwerkplaatsharderwijk.nl of via bovenstaande QR-code


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites