Landstede MBO in actie voor noodhulp Turkije en Syrië

Deel dit artikel

Studenten wassen auto’s en bakken frietjes

HARDERWIJK – Een dag voor de Nationale Actiedag voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië houden studenten van Landstede MBO Harderwijk een actie op school om geld in te zamelen voor noodhulp in het getroffen gebied. Halverwege de dag is al 618,35 euro opgehaald.

Op de parkeerplaats aan het Westeinde 33 kunnen bezoekers dinsdag van 10.00 uur ’s ochtends tot 15.00 uur ’s middags voor 5 euro hun auto’s laten wassen, terwijl in het schoolgebouw voor 1 euro een puntzakje friet kan worden besteld. Het enthousiasme bij de studenten is groot, ziet Yassin Koraichi (27), docent Brede Dienstverlening en Veiligheid (BDV). “We wilden als docententeam wat doen met onze studenten en zij kwamen ook met ideeën. Binnen BDV vallen Horeca, Handhaving, Beveiliging en Dienstverlening. We zetten iedereen in hun kracht. Studenten Horeca gaan patat bakken, studenten Dienstverlening gaan auto’s wassen en studenten Beveiliging doen de ontvangst op het terrein en regelen de doorloop door de auto’s naar de wasstraat te leiden. Studenten Handhaving zijn vooral bezig met de QR-codes. Via de QR-code kunnen mensen direct in de digitale collectebus van Giro 555 storten.”

Studenten Landstede MBO bij de verkoop van frietjes voor Turkije en Syrië (foto’s: Marco Jansen)

Student Dienstverlening Kamal El Karrouhi (18) uit Ermelo heeft in drie kwartier al een stuk of zes auto’s gewassen. “In deze periode zijn er veel vieze auto’s die wel een wasbeurt kunnen gebruiken. Ik vind dit wel leuk werk, want ik sta als bijbaantje ook in een wasstraat. Nu is het meer met de hand en met een tuinslang zonder hoge druk gaat het ook wat langzamer. Ik ben er de hele dag om studenten te helpen hoe ze auto’s moeten wassen. Iedereen is actief bezig met de intentie dat ze het voor een goed doel doen, dat motiveert ook.”

Job van Werven (19) uit Dronten is student Handhaver, Toezicht en Veiligheid en staat bij de ingang van de wasstraat om mensen te ontvangen. “Ik geef aan dat ze achter de laatste auto kunnen aansluiten. Leuk is dat ik zo kan aansturen en een informatiepunt kan zijn voor als mensen vragen hebben. De actie is goed bedacht en laagdrempelig.”

Studenten en docenten van Landstede MBO tijdens de actie voor Turkije en Syrië.  

Gert-Jan Crielaard (44) uit IJsselmuiden is instructeur in team Brede Dienstverlening en Veiligheid (BDV) en schat dat in totaal zo’n 90 studenten meehelpen. “Niet alleen vanuit hun eigen rol, maar ook vanuit het vak burgerschap. Ze dragen vanuit school actief bij om toch iets te doen en zijn zo bewust bezig met wat er om hen heen gebeurt. Overal in school hangen posters, die ook door collega’s worden gedeeld op social media en door mond-tot-mondreclame.”

Door de aardbeving zijn veel mensen dakloos en ontredderd. Yassin Koraichi: “We hebben het er met de klassen over gehad, filmpjes bekeken en er bij stil gestaan. Nu voeren we actie om anderen te helpen. We hebben de actie ook gedeeld met de omgeving. Er staan twee stoepborden en studenten hebben geflyerd bij bedrijven in buurt.”

Gekozen is voor Giro 555. “Als je de QR-code scant, kun je tussen 5, 10, 20 euro of een ander bedrag kiezen. We kunnen gelijk zien wat gestort wordt. Dit geeft ook de zekerheid dat het geld goed terecht komt bij de instanties in Turkije en Syrië, zodat de lokale bevolking goed geholpen wordt.”

Het eindbedrag van de dag is €892,80. Vrijdag 17 februari is de actie nog een keer herhaald. De totale opbrengst bedroeg 1.401 euro.


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites