‘Ouderwetse’ Open Monumentendag

Deel dit artikel

30 monumenten open voor publiek

HARDERWIJK – Op zaterdag 10 en zondag 11 september doet Harderwijk voor de 36ste keer mee aan de landelijke Open Monumentendag. Voor het eerst sinds 2019 is dit evenement weer zonder beperkingen. „De afgelopen jaren moesten we improviseren, maar nu kunnen alle monumenten weer open’’, zegt Liek Mulder, voorzitter van het organisatiecomité. Hij verwacht zo’n 3.000 bezoekers.

Wethouder Martijn Pijnenburg doet de opening om 9.30 uur in het Oude Stadhuis. De kracht van de Open Monumentendag is dat veel gebouwen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, nu wél open zijn. Zo stellen bewoners van de Vischmarkt, Schapenhoek en het Blokhuis hun woning open. Zo kun je de bijzondere sfeer van een muurwoning beleven. Grote monumenten als het Stadsmuseum, de Grote Kerk, het Oude Stadhuis, de Oude Synagoge, de Vanghentoren en de Vischpoort zijn vrij toegankelijk. Ben je nog nooit in de Regentenkamer van het Burger Weeshuis of in de Krijco kelder geweest, dan is dit zeker een bezoek waard, weet Mulder. „Onder het casino kun je het oude plaveisel van Harderwijk zien, dat dateert uit de veertiende eeuw. Dat ligt een paar meter lager dan het huidige maaiveld en deze diepere laag is archeologisch interessant. Normaal kun je daar niet naar binnen. Vlakbij, op de hoek Bruggestraat-Vijhestraat, stond in de Middeleeuwen de herberg “De Hollandse Tuin.’’

Ook in Hierden zijn diverse bezienswaardigheden, zoals Kasteel De Essenburgh en een aantal boerderijen. In totaal zijn er zaterdag zo’n 30 monumenten tussen 10.00 en 17.00 uur geopend en een aantal grote monumenten is ook op zondag toegankelijk. Gidsen van Rondeel en het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen geven informatie in een aantal gebouwen.

Op de Markt staat een kraam die bemand wordt door mensen van Levende Historie, in klederdracht. Mensen kunnen hier informatie krijgen en ook is dit het startpunt voor de speurtocht door historisch Harderwijk. „We hebben dit jaar gekozen voor kleine straatjes en steegjes waar mensen niet zo gauw komen. Ze lopen langs een aantal monumenten en moeten een woord van negen letters raden. Dit is een leuke activiteit voor gezinnen met kinderen. Ook zijn er bij deze wedstrijd prijzen te winnen. Tijdens de nazit van de vrijwilligers bij de Boterlap worden de prijswinnaars opgebeld.”

Op de Open Monumentendag zijn ook muzikale optredens. De sambaband van Crescendo loopt vanaf 13.30 uur een uurtje door de binnenstad, in de Plantagekerk is om 17.00 uur een Evensong van het St Joris Kamerkoor uit Amersfoort en in de Grote Kerk en de Catharinapel treden onder andere Annemarie & The Pilgrims Voices op.

Zaterdag 10 september om 16.00 uur wordt bij Veluvia de gerestaureerde Helling geopend. De smederij, de lier en het hellingbed zijn als gemeentelijk monument te zien. Hier is ook de boekpresentatie van De Hellige, geschreven door Theo Bakker en Robert Oosterhof over de historie van alle scheepshellingen in Harderwijk. Op zondag 11 september staan 70 oldtimers van het merk Autobianchi opgesteld voor de Molen en de Botterloods. Hier is een internationale vereniging te gast.

Liek Mulder voor het Marius van Dokkum Museum, de vroegere Snijcamer van de Universiteit van Harderwijk: ,,Leuk is dat je op plekken komt waar je normaal niet terecht kunt.” (foto: Marco Jansen)


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/activiteiten/852566/36ste-open-monumentendag-ouderwets-zonder-beperkingen

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites