Rotaryclub Harderwijk bestaat 75 jaar en viert jubileum met benefietconcert The Jukebox

Deel dit artikel

Rotaryclub Harderwijk viert dit jaar het 75-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum is er op zaterdag 2 maart om 20.00 uur ‘s avonds een benefietconcert in de Theaterzaal van het Christelijk College Nassau Veluwe aan de Stationslaan 26 in Harderwijk. De opbrengst van dit concert is voor de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen.

‘Orkest van topniveau’

Het optreden wordt verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Dit zijn 48 door het conservatorium opgeleide musici die een repertoire van klassiek, jazz en pop spelen. “Het is breed samengesteld, van percussie, gitaarwerk tot keyboards met een zanger en zangeres. Het is een orkest van topniveau. Ze hebben o.a. gespeeld bij het Bevrijdingsconcert aan de Amstel voor de Koninklijke familie en het is eervol dat ze nu naar Harderwijk komen. In het verleden was Harderwijk een garnizoensstad en dat wordt op deze manier een beetje in ere hersteld”, vertelt Rob Daamen, lid van de Rotary Harderwijk. Eén van de orkestleden is een vriend van hem en Daamen heeft vorig jaar een concert in De Meerpaal in Dronten bijgewoond. Zo zijn de contacten ontstaan en na een bezoek van kolonel Arthur Kamp aan de Rotaryclub is invulling gezocht voor de avond. Jan ter Steeg van Rotaryclub Harderwijk: “We gaan het podium aanpassen en vergroten, want dat is te klein voor zo’n groot orkest. De datum is vastgesteld op 2 maart en ook is een goed doel gevonden, wat een relatie heeft met Defensie. Dat was een voorwaarde van het orkest om te komen spelen.”

Nieuwjaarsreceptie Rotaryclub Harderwijk op woensdag 10 januari in Hotel Baars. (foto: Rotaryclub Harderwijk)

Verzoeknummers aanvragen

De toegangsprijs bedraagt 25,- euro, inclusief een pauzedrankje. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De opbrengst, na aftrek van de kosten, is voor de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. Ter Steeg: “Wij staan garant voor een bepaald bedrag en die avond reiken we een cheque uit met het exacte bedrag.”  De kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.rotary.nl/harderwijk

Rotary-lid Evelien van Zandbergen: “De capaciteit van het voormalig theater Harderwijk is 565 plaatsen. Onder andere stafmedewerkers van defensie, het college van B&W van Harderwijk en veteranen zullen onze gast zijn deze avond.”

Bijzonder aan het concert The Juxebox is dat mensen zelf verzoeknummers kunnen aanvragen door vooraf in het theater een QR-code te scannen. Ter Steeg: “Het publiek kan een selectie maken uit een lijst van circa 50 nummers die het orkest kan spelen. De meerderheid van de stemmen bepaalt het programma van het concert, dat inclusief pauze tot ongeveer 22.30 uur duurt.”

(vlnr): Pieter Trap, Evelien van Zandbergen, Rob Daamen en Jan ter Steeg (foto: Marco Jansen)

Watertoren wordt museum

Het goede doel is door de leden van Rotaryclub Harderwijk enthousiast ontvangen en ook Pieter Trap, oprichter van Stichting Behoud Oorlogsherinneringen, is blij met de aankomende gift. De stichting houdt zich specifiek bezig met het oorlogsverleden in deze regio. Trap: “We richten ons op het gebied tussen Zwolle, Nijkerk en Apeldoorn en hebben mensen geïnterviewd over hun oorlogsherinneringen. De fragmenten delen we met de bezoekers, ondersteund met voorwerpen. Zo zijn er een aantal spullen van een Duitse piloot die is neergestort, waaronder een foto. Ook is er een fragment van een Ermeloër die ooggetuige was van die crash. Zo wordt van twee kanten het verhaal belicht.”

De volgende stap is de inrichting van een museum om de collectie te kunnen delen met een groter publiek. De stichting heeft van de gemeente Harderwijk een vergunning gekregen om in de Watertoren aan de Leuvenumseweg een museum te openen. “Waterleidingbedrijf Vitens zocht een partij die de Watertoren in gebruik wilde nemen. Het monumentale pand krijgt een herbestemming van nuts naar maatschappelijk. Dit wordt het Herinneringsmuseum Noordwest Veluwe 40-45. Hier komt een expositie die de oorlogsjaren vanaf begin 1940 doorloopt door de toren.”

Trap heeft een projectplan geschreven en een aantal fondsen benaderd. “Inmiddels is de stukadoor begonnen met het impregneren van de buitenkant en het opnieuw stucen van de binnenkant. We hopen het museum deze zomer te openen; één of twee keer per maand op een zaterdagochtend en op afspraak.”

Rotaryclub Harderwijk is verheugd hier aan te kunnen bijdragen en denkt aan de inrichting en/of het toegankelijk maken van de omgeving. “We willen graag iets schenken wat tastbaar en zichtbaar is en mede mogelijk gemaakt is door ons als Rotaryclub.”

Bestel een kaart voor het benefietconcert op www.rotary.nl/harderwijk


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites