Na een spannende middag in de raadszaal van het Huis van de Stad zijn Saar van Polen en Tom Okkema gekozen tot nieuwe kinderburgemeester en kinderwethouder van Harderwijk voor de periode van november 2023 tot november 2024. Zij volgen Sem en Ivy op. Het vijfde kindercollege wordt op donderdag 9 november om 19.00 uur tijdens de gemeenteraadsvergadering in de raadszaal geïnstalleerd.
Zowel de kandidaten voor kinderwethouder als de kandidaten voor kinderburgemeester maakten het de jury knap lastig. Ze hadden hele inspirerende ideeën, creatieve filmpjes, goede pitches en duidelijke antwoorden op vragen van de jury. Wat willen deze 11 kandidaten allemaal anders, beter of meer of minder? Het ging om mooie speeltuinen van natuurlijke materialen, meer groen, iedereen kunnen laten sporten, buurtactiviteiten en afval. Leren over politiek en hoe het in een gemeente gaat was ook een belangrijk item.
Burgemeester Jeroen Joon wil eigenlijk alle kandidaten in het college
“Het was ongelooflijk spannend, ik was hier voor het eerst maar ik vind het niveau van jullie allemaal top. Er zijn alleen maar winnaars en eigenlijk zou ik jullie allemaal wel in het college willen hebben. Ik ben trots want dit durfde ik op jullie leeftijd echt niet”, burgemeester Jeroen Joon was duidelijk onder de indruk. Hij trekt een jaar lang met het nieuwe kindercollege op. Juryleden Jitske van Noordennen (raadslid) en Titia de Kleine (taalcoördinator azs De Vlieger) maakten vervolgens de winnaars bekend.
De kinderen van het AZC hebben niet zoveel te doen in hun vrije tijd
Tom Okkema (10) is de nieuwe kinderwethouder en door Jitske geïntroduceerd met de woorden dat de winnaar hier al een keer een rondleiding had gehad. “Na de spanning voel ik nu heel veel blijdschap”, zei Tom toen hij naast de burgemeester stond. Tom zit in groep 7B van KBS Wolderweide. “Ik was hier al een keer geweest omdat mijn vader had gevraagd of ik een raadsvergadering wilde meemaken. Ik vind politiek interessant en ze vroegen er meer van wilde weten”, geeft Tom zijn motivatie om kinderwethouder te willen worden aan. Tom wil verbinding maken door kinderen aan ouderen te koppelen. “Mijn vader deed vrijwilligerswerk met ouderen en toen dacht ik dat ouderen soms best eenzaam zijn. Dat vond ik een mooi thema en ik wil ze graag opvrolijken.” Ook wil Tom een ontmoeting organiseren tussen kinderen van het azc en andere kinderen. “Ik ben vorige maand naar een open dag van het azc geweest. Ik kreeg een rondleiding door het schoolgebouw, maar het viel me op dat kinderen daar in hun vrije tijd niet zoveel te doen hebben, want er was weinig om buiten mee te spelen. Ik wil graag door een spelletjesmiddag in de bibliotheek hen in contact brengen met andere kinderen, zodat ze door een activiteit kunnen mengen en vriendjes worden.”
Ook houdt Tom, die op scouting zit, van de natuur. Een keer met de klas met de boswachter mee voor een les in de buitenlucht lijkt hem ook wel wat.
Op de vraag wat hij wil veranderen zegt Tom: “Daar denk ik over na.” Dat is een heel politiek en diplomatiek antwoord, vindt de burgemeester.
Beweegtuinen en veilige oversteekplaatsen
Saar (10) zit in groep 8 van de Willem Alexanderschool. Zij werd door jurylid Titia gecomplimenteerd dat ze haar pitch helemaal uit het hoofd deed. Ook Jeroen Joon had daar bewondering voor. ”Je was even je tekst vergeten, maar het was mooi om te zien hoe je je herpakte en weer opnieuw begon”, complimenteerde de burgemeester de winnares.
Saar zat in de pauze wel in spanning, gaf ze toe. “Het duurde lang voordat de jury terug kwam. Toen ik tijdens mijn pitch stopte omdat ik zo haperde, dacht ik dat ik niet meer gekozen werd. Maar toen de jury zei dat de winnaar woordspinnen uitdeelde, dacht ik ‘Dat ben ik!’ Ik las in de mail iets over originaliteit en toen wilde ik gele en blauwe bladen uitdelen, dit zijn de kleuren van Harderwijk, met de onderwerpen waar ik het over ging hebben.” Saar wil zich graag inzetten op het gebied van sport. “Ik wil graag meer beweegtuinen voor ouderen in Harderwijk en Hierden. Sport is goed voor de gezondheid en om nieuwe mensen te leren kennen.” Ze zit op hockey en denkt aan een activiteit om kinderen samen te laten sporten. “Een sportdag met alle scholen en dan ook met sporten die je niet zo gauw doet, zoals padellen.” Veiligheid is haar andere thema. “Ik wil graag dat oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers veiliger worden, door goede verlichting en flitspalen, want auto’s rijden op sommige plekken veel te hard.” Ook houdt ze van vrolijkheid: “Ik zou graag bloemen en planten willen neerzetten bij de zitplekken op het NS-station. Dat staat leuk, het helpt tegen de warmte en is goed voor de natuur.”
Inhoud, houding, presentatie en originaliteit
Jitske van Noordennen legt uit hoe de jury na een half uur overleg tot haar oordeel is gekomen. Inhoud, houding, presentatie, originaliteit waren de criteria. “De jury had aantekeningen gemaakt en van alle kandidaten een top-vijf en top-zes samengesteld. We keken wie het vaakst op nummer 1 stond en dat waren Saar en Tom. Maar omdat ook andere kandidaten als nummer 1 werden genoemd, hebben we ook gekeken wie zich goed kon presenteren voor een grote groep en wat een leuke combi voor samenwerking is.”
Alle foto’s van de verkiezing door Ton Pors: