Spelenderwijs leren in de zomer

Derde Zomerschool van Leergeld Randmeren

HARDERWIJK/ERMELO/PUTTEN – Voor het derde jaar faciliteert Stichting Leergeld Randmeren de Zomerschool voor basisschoolkinderen met achterstanden in Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde. Het zomerprogramma wordt vanuit de stichting bekostigd om achterstanden in te halen voor kinderen uit gezinnen waarvan de ouders de reguliere ondersteuning niet kunnen betalen. „We gokken dit jaar op 100 kinderen”, aldus projectleider Piet Pijlman van Leergeld Randmeren.

Leergeld Randmeren faciliteerde de Zomerschool in 2021 voor 40 kinderen en in 2022 waren dit 60 kinderen in Harderwijk, Putten, Ermelo en Zeewolde. „We doen dit voor kinderen waarvan de ouders het niet breed hebben. De norm is in principe tot 120% van bijstandsniveau, maar er wordt wel maatwerk geleverd. Met de enorme stijgingen van prijzen en energielasten wordt een herweging toegepast en dat zorgt wel voor verschuiving. De groep is groter geworden. Zeker in Harderwijk neemt de armoede alleen maar toe. Er zijn situaties bekend van kinderen die op een betonnen vloer moeten slapen, dat zagen we toen we slaapkamer inrichtingen hebben gedaan.”

Anderzijds wint ook de naam Leergeld Randmeren aan naamsbekendheid. De stichting biedt ondersteuning op een viertal onderdelen: onderwijs, cultuur, welzijn en sport. Er wordt samenwerking gezocht met andere instanties, zoals het Jeugdfonds Sport en Cultuur. „Wij vinden dat elk kind moet kunnen meedoen om zijn ontwikkeling te bevorderen en mag daarbij niet de dupe kan worden van tegenslag van ouders. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en dan mag geld geen belemmering zijn.”

Voor de invulling van de zomerschool wordt al enkele jaren samengewerkt met huiswerkbegeleidingsinstituut  StudieHub in Putten en bureau JAM Nederland in Harderwijk. StudieHub verzorgt de bijscholing voor kinderen uit Putten en Zeewolde, JAM voor kinderen uit Harderwijk. Kinderen uit Ermelo mogen zelf kiezen waar ze heen gaan. „Het is kwalitatief goede studiebegeleiding om de vaardigheden rekenen en taal bij te spijkeren.” JAM verzorgt van week 29-33 vijf keer een dagdeel van drie uur (spelenderwijs) lezen, woordenschat en rekenen voor kinderen van groep 4 t/m 8. De groepsgrootte is 4-6 leerlingen per niveau. Omdat kinderen ook goed moeten integreren is er ook aandacht voor sociaal emotionele ondersteuning. Daarnaast is er een bezoek aan de bibliotheek gepland en gaan de kinderen naar Cultuurkust voor een muziek/theatersessie.

Percussie workshop voor de kinderen van de zomerschool van JAM bij Cultuurkust van vorig jaar.

StudieHub noemt het de Spelenderwijzer zomerschool, bedoeld voor leerlingen die het komend schooljaar in groep 6, 7 en 8 zitten. De sessies zijn op dinsdag en donderdag in de laatste drie weken van de zomervakantie (vanaf 1 augustus) van 10.00-15.00 uur aan de Veldstraat 7a in Putten en op woensdag en vrijdag (vanaf 2 augustus) van 10.00-15.00 uur in de Eclips aan de Pioniersweg 22 in Zeewolde. StudieHub is naast het leren gericht op sociale activiteiten spelletjes, balsporten en koken.

Spel is een van de focuspunten van StudieHub Putten. (eigen foto)

De Zomerschool wordt niet gefinancierd vanuit het reguliere budget van Leergeld Randmeren, maar gesponsord door partijen uit de markt: Rabobank, Lions Harderwijk-Irminloo, een partij die anoniem wil blijven en de gemeente Harderwijk, die de ondersteuning voor kinderen van AZC-school De Vlieger met een vluchtelingenstatus en Oekraïense kinderen bekostigt. Het project kan de komende jaren worden voortgezet dankzij deze financiers.

www.leergeld-randmeren.nl


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/maatschappelijk/936200/zomerschool-voor-basisschoolkinderen-met-achterstanden-in-har

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites