Turks Cultureel Festijn op 27 en 28 mei ‘Zien en proeven van Turkse cultuur’

Deel dit artikel

Open dagen moskee met rondleidingen, markt en Turkse specialiteiten

HARDERWIJK – Op zaterdag 27 en zondag 28 mei stelt de Mehmet Akif Ersoy Moskee haar deuren open voor de jaarlijkse open dagen. Er worden rondleidingen gegeven, de keuken bereidt allerlei Turkse specialiteiten en er is een bazaar. Als afsluiting van het Turks Cultureel Festijn is zondagavond een verloting.

De Turkse Open Dagen bestaan al sinds 2006, toen de moskee aan de Anne Franklaan 5 werd gebouwd. Het Turks Cultureel festijn is inmiddels een jaarlijkse traditie.

Moskeegids Emin Karaaslan geeft regelmatig rondleidingen aan leerlingen van middelbare scholen in Harderwijk en Ermelo. Ook helpt de moskee bij studenten met interreligieuze afstudeeropdrachten. Zij krijgen informatie voor hun onderzoek en mogen foto’s in de moskee maken. „Het leeft lang geduurd, maar vanuit het onderwijs voel ik veel belangstelling; een mooie ontwikkeling. Wij zijn al vrij open, maar willen de moskee nog meer stellen en de samenwerking met de gemeente en maatschappelijke organisaties versterken.”

Rondleidingen

Met de Open Dagen wil het bestuur de binnenkant van de moskee laten zien en mensen laten proeven van de sfeer van de Turks-Islamitische cultuur. „Het sociale aspect is belangrijk, mensen hebben de behoefte om bij elkaar te komen”, aldus Karaaslan, secretaris in het bestuur. Op 27 en 28 mei zijn er rondleidingen om 12.00, 14.30 en 17.00 uur. Er wordt verteld over de geschiedenis van de moskee, onderdelen van de moskee, algemene informatie over de Islam, er zijn activiteiten en er is aanbidding. Ook is er een korte videopresentatie over het leven van de profeet Mohammed. Dit gebeurt onder begeleiding van de imam van de moskee en een tolk. De rondleidingen worden door vrijwilligers, waaronder ook jongeren, gegeven.”

Turkse specialiteiten

Ook de liefhebber van de Turkse keuken komt aan zijn trekken, want de vrouwenafdeling maakt verschillende Turkse lekkernijen klaar. Al op vrijdag na het vrijdagmiddaggebed wordt gestart met de broodjes döner kebab. De Turkse specialiteiten zijn onder andere de lahmacun, de welbekende Turkse pizza met gehakt. Ook de bekende broodjes döner Kebab en adana kebab zijn verkrijgbaar. Adana kebab is een gekruid bolletje gehakt in een dürum brood. Populair bij jongeren is de döner in de dubbelgevouwen lahmacun pizza en de kapsalon: patat, vlees, kaas en sla in een aluminium bakje. Een zoet gerecht is de baklava: dun deeg in de oven gebakken met walnoten of pistachenoten en honing of siroop wat een zoete smaak geeft. Een binnenlandse specialiteit van Turkije is börek, een plat, dun deeg voor de helft gevuld met kaas en dun gesneden aardappelen en spinazie, of met Turkse knoflook, worst, ei of prei. Er zijn heel veel verschillende smaken van deze ‘dichtgeklapte pizza’. De dames maken het dürüm brood en de börek in speciale wokpannen.

Bazaar

Onder de moskee is in de conferentiezaal een bazaar met nieuwe en gebruikte spullen. Op deze kermes (braderie) zijn verkopers met nieuwe kleding, standhouders met souvenirs en er zijn gedoneerde spullen en kleding te koop. Ook zijn op de markt diverse speciale cakes en gevulde druivenbladeren met aubergine en paprika verkrijgbaar.

Veel ondernemers hebben prijzen gedoneerd voor de loterij, als afsluiting op zondag, Een aantal autohandelaren heeft de twee hoofdprijzen, twee gebruikte boodschappenauto’s, beschikbaar gesteld. Er zijn nog diverse andere prijzen te winnen, waaronder elektronica. Mensen kunnen voor 10 euro een strippenkaart kopen en wie wat wat koopt krijg je een stempel. De bijbehorende nummers gaan in een grote pot voor de trekking om 18.30 uur.

De opbrengst van het festijn wordt gebruikt voor het onderhoud van de moskee.

Secretaris/moskeegids Emin Karaaslan en vrijwilliger Mesut Aslan van de technische dienst. (foto: Marco Jansen)


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/activiteiten/930692/turks-cultureel-festijn-met-rondleidingen-markt-en-turkse-spe

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites