Ruim 150 alumni keerden woensdag 12 juni terug op Landstede MBO voor een netwerkevenement met als speciale spreker de bevlogen wetenschapper Erik Scherder. De professor/hoogleraar aan o.a. de Vrije Universiteit van Amsterdam gaf aan de oud-studenten een boeiend betoog over de werking van de hersenen, het belang en de invloed op de gezondheid door o.a. beweging en het gevaar van digitale ontwikkelingen en social media.
Moeite doen
Erik Scherder is als hoogleraar neuropsychologie onder andere verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De professor vertelt in begrijpelijke taal over het brein. “Ik vertel over het belang van een leven lang leren en dat er een risico schuilt in de ontwikkeling van het digitale waaronder AI. Veel mensen hebben daarnaast last van een overprikkeld brein. Wat kun je daar tegen doen?” De titel van zijn verhaal is Moeite doen. “Hoe meer je je inspant door het leven heen, blijf je zowel fysiek als mentaal (cognitief) in conditie. Dat samen is belangrijk om het zenuwstelsel gezond te houden. Kies daarom niet voor een makkelijk leven. Zelf werk ik nog fulltime aan de VU en vind het leuk om studenten te complimenteren als ze doorzetten en doorleren. Je studieboek is niet het laatste boek in je leven.”
Het is voor hem de uitdaging om moeite te doen dat mensen zijn uitleg begrijpen. “Ik vraag regelmatig of het helder en duidelijk is. Dat is enorm belangrijk, want als het niet zo is, dan vertel ik het opnieuw.”
Netwerk van verbindingen en kruispunten
Tijdens zijn boeiende lezing omschrijft hij op bevlogen wijze het brein als een netwerk van verbindingen en kruispunten. De hersenen gebruiken 25 procent van de energie in het lichaam. De verschillende lobben zorgen onder meer voor plannend vermogen, controleren van je impulsen, werkgeheugen, initiatief nemen, maar ook het remmend vermogen. Alcohol (ethanol) zorgt dat de remming eraf gaat en is schadelijk voor de ‘witte stof’, de verbindingen. Deze dalen vanaf je 30ste in kwaliteit, maar door nieuwe uitdagingen te zoeken kun je dit vertragen. Ook roken, vet eten en gamen hebben geen goede invloed. De hersenactiviteit kan je stimuleren door te bewegen: drie minuten na een halfuur stil zitten. Dit is gezondheidswinst. Daarnaast bouw je reserve op door gemotiveerd te blijven, uitdagingen te zoeken, met muziek bezig te zijn. De wetenschapper ondersteunt zijn uitleg met afbeeldingen en grafieken. Hij legt uit dat chronische stress veroorzaakt kan worden door eenzaamheid en ongezond eten dat dit zorgt voor minder grip op de angstkernen. Je kunt een burn out krijgen als je stukloopt op empathie, het invoelend vermogen.
Natascha van der Wolde is docent Nederlands binnen het team handel, commercie, office & management, heeft het evenement georganiseerd samen met collega Peter Foppen (onderwijs en opvoeding) en Corona Sweere (verpleging en verzorging). “Dit alumni event is een bijeenkomst voor studenten die ooit bij ons een opleiding hebben gevolgd en afgestudeerd zijn. Wij kunnen hen iets geven en zij kunnen iets voor ons betekenen. We willen allemaal goed geschoold personeel afleveren wat aansluit op het werkveld. Tijdens de netwerkborrel informeren we bijvoorbeeld over veranderingen die gaande zijn in het werkveld en daar kunnen we als onderwijs op voortbouwen.”
Dat ze het zo groots aanpakken is voor het eerst. “We hebben als opleidingsteams de handen ineengeslagen en alle studenten uitgenodigd van wie we gegevens hebben, ook als ze al 10-15 jaar geleden geslaagd zijn. We hebben ruim 150 aanmeldingen van alumni en er zijn ook een aantal huidige studenten.”
In haar rol van resultaatverantwoordelijke succes is Van der Wolde blij met de komst van een bekende gastspreker. “Erik Scherder is een bekend gezicht in de media, je ziet hem overal. Het is een mooie kans om de alumni iets terug te geven waar ze behoefte aan hebben.”
Gytha Vellema, teamleider brede dienstverlening en veiligheid vindt het bijzonder om dit mee te maken. “Mijn eerstejaars studenten van 16-18 jaar zitten nu vooraan. Ze zijn heel nieuwsgierig en vinden het heel spannend, want ze hebben hem op tv gezien. Bijzonder vind ik ook dat mijn eigen zoon (21) hier als alumni onderwijs en opvoeding hier zit.”
Oud-student Melle Coenen was enthousiast over de middag. “Het leek me leuk om weer oude klasgenoten en docenten te spreken. De spreker was ook heel interessant. Wat me bijblijft is dat zitten echt slecht is en het belangrijk voor je brein is om actief te bewegen. Dat past goed bij mijn volgende stap, want ik ga een vervolgopleiding bij Sport & Bewegen doen.”
Najia Biaz is pas net oud-student, ze behaalde onlangs haar diploma. “Toen ik de uitnodiging voor deze bijeenkomst met Erik Scherder kreeg, dacht ik gelijk: ‘daar moet ik bij zijn!’. Ik vind het interessant hoe het brein werkt en in het bijzonder op het gebied van positieve en negatieve energie. Aan het eind van een dag heb ik vaker zin om niks meer te ondernemen, nu heb ik gehoord dat bewegen juist helpt en je brein gezond houdt. Ik ga me toch richten op gezonder leven, dat weet ik zeker!”
Ook Dorien van de Bunte en Nancy Oudesluijs waren blij dat ze bij deze bijeenkomst waren. Dorien vond het ontzettend leuk en interactief. “Je hersenen zijn eigenlijk heel bijzonder, het is dus belangrijk om goed voor ze te zorgen. Ik heb stage gelopen op de afdeling neurologie en kon veel linkjes leggen met het verhaal van Erik Scherder.” Nancy is het helemaal eens met Dorien. “Ik wilde hem graag een keer horen, want ik zag hem weleens op tv. De voorbeelden van Erik Scherder waren heel helder, daar kunnen ze op school ook wel wat mee. Na elk half uur even 3 minuten bewegen bijvoorbeeld.”
Directeur Landstede MBO Jens de Craen duidt het belang van het evenement. “We willen ook na de diplomering graag verbonden blijven met onze oud-studenten. Dat doen we vandaag door een prikkelende activiteit voor een breed publiek want oud-studenten van allerlei opleidingen komen hier bij elkaar. Het is mooi om te zien dat ze zich zo blijven ontwikkelen en met elkaar kunnen netwerken.”
Bron: