Wisseling van de wacht bij VVD Harderwijk-Hierden

Deel dit artikel

Menno Doppenberg volgt Peter de Groot op als fractievoorzitter

HARDERWIJK – Met zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer komt er na vier jaar een einde aan het fractievoorzitterschap van Peter de Groot bij de VVD Harderwijk-Hierden. Zijn opvolger is de 29-jarige Menno Doppenberg. Als vicefractievoorzitter stond hij al enige tijd klaar achter de coulissen. 22 april neemt De Groot digitaal afscheid van de raad.

Doppenberg is in 2013 aangesloten bij de fractie en werd in 2014 gemeenteraadslid. Destijds was hij met 22 jaar relatief jong. “Christianne van der Wal was toen nog lijsttrekker en zij heeft mij enthousiast gemaakt om iets te betekenen voor Harderwijk en Hierden. Ik wilde starters op de woningmarkt en jongeren meer een stem geven in de raad en heb zo een verkiesbare plek gekregen. Inmiddels zit ik in mijn tweede periode en ben na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 vicefractievoorzitter geworden. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren geven mij veel energie. We mogen hier als Harderwijk trots op zijn.”

Een belangrijk thema waar Doppenberg zich voor heeft ingezet is het woondossier. “En dan vooral meer bouwen voor starters en alleenstaanden. Ik heb voorgesteld de realisatie van woningen tot 150.000 euro op te nemen in de Woonvisie en flexwonen te onderzoeken. Ondanks dat er in Harderwijk gebouwd wordt, is er nog steeds schaarste. De woningnood blijft hoog. De prijzen blijven stijgen, waar de salarissen achterblijven.

Voor een starter of alleenstaande ouder met kinderen is de situatie soms uitzichtloos. Ik vind dat we innovatieve woonvormen moeten omarmen. Door hoger en kleinere woningen te bouwen, kunnen we de prijzen dempen. Ook ondersteunen we de starterslening van de gemeente en zetten we in op doorstroming in de huursector om lange wachtlijsten te verkorten.”

Ook wil Doppenberg dat iedereen zich welkom voelt in Harderwijk en Hierden. Hij heeft zich in 2018 ingezet voor het regenboogzebrapad. “Een mooi symbool van de gelijke start waar Harderwijk voor staat. Een gemeente waar iedereen welkom is met gelijke kansen. Elke keer als ik daar overheen loop geeft mij dat weer een gevoel van trots.’’

Menno Doppenberg is door de fractie VVD Harderwijk-Hierden ‘unaniem en snel’ benoemd tot nieuwe fractievoorzitter (eigen foto)

Toen in januari bekend werd dat De Groot op de nominatie stond om in de Tweede Kamer te komen, was binnen de fractie unaniem en snel duidelijk dat Doppenberg hem zou opvolgen. “Bij de VVD heb ik Peter de afgelopen jaren met veel plezier ondersteund. Hij heeft mij in mijn eerste jaar als raadslid goed begeleid en de basis van het raadswerk geleerd. We hebben jaren goed samengewerkt. Het is nu een mooie uitdaging om na zeven jaar als raadslid leiding te mogen geven aan de VVD-fractie. Veel nieuwe gezichten zijn aangesloten en het team heeft een verscheidenheid aan achtergronden en leeftijden. Als team willen we er voor Harderwijk en Hierden het beste uit halen.”

Belangrijk punt is het verkiezingsprogramma voor volgend jaar schrijven en daarbij in contact blijven met inwoners, ondernemers en verenigingen. “De komende jaren krijgt naast wonen de gemeentelijke begroting en de effecten van corona de aandacht. Die zullen nog wel even duren; horeca en detailhandel zijn deze tijd niet zomaar te boven. Een speerpunt is Harderwijk en Hierden toekomstbestendig houden. Wat zijn de banen voor de toekomst, waar gaan we nieuwe bedrijven en inwoners huisvesten in de ruimte die we hebben en hoe gaan we verder verduurzamen? Dit zijn thema’s die ik ook  tegenkom in mijn werk als strategisch accountmanager voor gemeente Zaanstad. Binnen Economische Zaken onderhoud ik contact met ondernemers en bedrijven, denk mee over gebiedsontwikkeling als verduurzamen van bedrijventerreinen of de transformatie van industrie naar wonen.”

Afscheid

De Groot (40) werd 31 maart beëdigd en heeft zijn eerste werkweken in Den Haag erop zitten. 15 april maakte hij zijn debuut in de plenaire zaal met zijn eerste debat. “Het werk als kamerlid is leuk en uitdagend. Ik zie het als enorme eer. Vandaag heb ik er schriftelijke vragen uit gedaan over dodelijke ongevallen van fietsers, wat het hoogst is in 25 jaar. Het is veelomvattend en de dynamiek is heel anders dan gemeentepolitiek. Het is veel leeswerk en verdieping om de dossiers eigen te maken. De inwerktijd duurt nog wel wat langer.”

Peter de Groot neemt 22 april afscheid van de Harderwijkse gemeenteraad (eigen foto)

Bij VVD Harderwijk-Hierden gaat De Groot ‘met een heel goed gevoel weg’. “Dat is om twee redenen. Er staat een goede opvolger klaar en een mooi team met goede doorstroom van opkomend talent. Dat kan ik met een gerust hart achterlaten. Ten tweede zijn er mooie dingen gerealiseerd tijdens mijn fractievoorzitterschap. Zoals de introductie van de Koopzondag, het gratis parkeren voor inwoners en bezoekers met als doel een florerende en gastvrije binnenstad. Ook belangrijk is meer cameratoezicht in Drielanden. In die resultaten heb ik als fractievoorzitter een grote bijdrage gehad waar ik trots op ben.’’

De Groot kent Doppenberg al zo lang dat hij zijn opvolger niet veel hoeft mee te geven. “De afgelopen drie jaar hebben wij al intensief samengewerkt. Menno is ook een ander persoon met een eigen stijl. Laat je gezicht zien als leider, vecht voor de idealen waar je in gelooft en laat de kaas niet van het brood eten. Dat zijn volgens mij eigenschappen van een goed fractievoorzitter en die heeft Menno zeker in zich.”

Peter de Groot (rechts) heeft het fractievoorzitterschap overgedragen aan Menno Doppenberg. ”Alle vertrouwen in mijn opvolger.” Foto: Rosalie Alfons


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites