Zesde Visserijconcert in de Grote Kerk

Deel dit artikel

Avond in teken van visserij

HARDERWIJK – Zaterdag 2 september is er om 19.30 uur weer een Visserijconcert in de Grote Kerk van Harderwijk. Het is de zesde editie van dit bijzondere concert, dat vorig jaar terugkeerde, nadat het in 2020 en 2021 door corona niet kon plaatsvinden. De toegang is gratis, vanaf 19.00 uur is de kerk open.

De avond staat in het teken van de visserij. Dat komt tot uiting in de liederen en muziekstukken die gespeeld en gezongen worden, maar ook in de jarenlange samenwerking met het Urker Mannenkwartet. Zij treden op in traditionele en bekende Urker visserskleding. Beppie Jansen en Adriaan Bruinink hebben het Visserijconcert acht jaar geleden opgezet als vervanging van de Visserijdagen, die in het verleden op de laatste vrijdag en zaterdag van augustus plaatsvonden, maar zijn opgegaan in de Aaltjesdagen in juni. „Veel Harderwijkers vonden dat jammer en om de jarenlange traditie niet verloren te laten gaan is het Visserijconcert opgezet.”

Het koperensemble Gelre Brass speelt diverse muziekstukken tijdens het Visserijconcert. (eigen foto)

Beiden zijn verbonden met de visserij in Harderwijk. Beppie Jansen (59) heeft bij Dries van den Berg gewerkt. „Mijn vader Aalt Jansen heeft op de HK7 gevist en is één van de laatste oude vissers op het bergje.” Ook Adriaan Bruinink (44) komt uit een Harderwijks vissersgeslacht. „Mijn opa Gerrit Jan Bruinink heeft op de HK104 gevaren en ik ben werkzaam bij Dries van den Berg. We hebben grote affiniteit met de visserij en Harderwijk.” De muziekstukken die tijdens het non-stop programma gezongen en gespeeld worden hebben een link met de visserij. „Het heeft een bepaald karakter; het is vrolijke muziek en muziek ter herdenking van overleden vissers, maar er is ook ruimte voor samenzang van psalmen en gezangen. Er zijn heel veel liederen die betrekking hebben op de visserij.”

Het Visserijconcert kent grote belangstelling (eigen foto)

Het koperensemble Gelre Brass Harderwijk is vanaf het begin betrokken en bestaat uit rond de 25-30 muzikanten. Het orkest staat onder leiding van dirigent Bruinink. Het Urker Mannen Kwartet staat onder leiding van Gerwin van der Plaats uit Kampen, organist in Nunspeet en Kampen. Ook hij is al vanaf het begin betrokken bij het Visserijconcert. „We nodigen daarnaast altijd een lokale vereniging uit die meewerkt. Afgelopen jaren was dat het Christelijk Hierdens Mannenkoor, nu is dat het koor Menorah die wekelijks repeteren in ’t Visnet, onder leiding van Johan de Jong.”

In de edities tot en met 2020 vertelde de bekende Harderwijk Dries van den Berg prachtige en interessante verhalen over de visserij in Harderwijk. „Hij was, samen met zijn zoon Peter, mede initiatiefnemer van het Visserijconcert.”

Eerdere editie van het Visserijconcert (eigen foto)

Jansen en Bruinink merken dat het Visserijconcert leeft in Harderwijk en de verre omtrek. „Het is geweldig dat de Grote Kerk tjokvol zit. Voor het koor zijn ongeveer 400 kaarten beschikbaar. Waar er meestal een afname van interesse is voor dit soort concerten zien wij juist een toename. Het koor is altijd vol en afgelopen jaar zaten er ook aan de zijkanten in de kerk mensen. Mensen staan al om 18.45 uur in de rij om binnen te komen. Het Urker Mannenkwartet heeft een grote populariteit en wordt gevolgd door mensen uit het hele land.

Ter bestrijding van de onkosten (huur kerk, koren, vleugel, etc.) zijn er veel bedrijven die het concert sponsoren en is er een collecte.”

De entree is gratis en de gratis kaarten zijn af te halen bij de Zuivelhoeve in de Wolleweverstraat, Slagerij Uit de Bosch aan de Vischmarkt en bij Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg & Zn aan de Stephensonstraat.

Adriaan Bruinink en Beppie Jansen organiseren voor de zesde keer een Visserijconcert in de Grote Kerk. Foto: Marco Jansen


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites