Op een zonovergoten zaterdag genieten jong en oud van het bezig zijn met techniek en technologie. De derde editie van het Ontdekkersfestival is voor het eerst op het terrein van Bouw & Infrapark met het SOMA College als gastheer.
Het evenement wordt georganiseerd door Sterk Techniek Onderwijs Noordwest Veluwe, De Techniek Academie, Landstede MBO, Techlab en Platform Techniek, met als gastheer het SOMA College.
,,Hans Smit, adviseur onderwijs van het SOMA College, wilde het Ontdekkersfestival graag hier op het Bouw & Infra Park. Het is een schitterend terrein door de infrastructuur en goede parkeermogelijkheden. We mogen gebruik maken van de faciliteiten van het SOMA College. Bouw & Infra Park stelt de vaste tent beschikbaar”, vertelt projectmanager Wendy Raaff van Sterk Techniek Onderwijs Noordwest Veluwe.

De derde editie van het Ontdekkersfestival vindt plaats op het Bouw & Infra Park en trok ruim drieduizend bezoekers. (foto’s: Kasper Veenstra)
Ontdekken en onderzoeken
Er zijn ruim drieduizend tickets geregistreerd voor het gratis festival. Jonge en oudere kinderen, pubers, ouders, opa’s en oma’s. Hele gezinnen lopen van 10.00 uur tot 17.00 uur over het terrein. ,,Het Ontdekkersfestival is voor iedereen van 2 tot 92 jaar; we doen dit om een mooi beeld te geven van de diversiteit aan beroepen in de techniek en technologie. Bezoekers gaan op een onderzoekende en ontdekkende manier aan de slag, zodat ze zelf ervaren wat ze leuk vinden”, aldus Wendy.
Beeldvorming begint al op jonge leeftijd en daarom moet je nu al een zaadje planten, vindt zij. ,,Kinderen staan op deze leeftijd nog heel erg open voor alles en in deze opzet kunnen ze vrij ontdekken. Door te zien, doen en ervaren krijgen ze een goede indruk.”

Kinderen konden in deze opzet vrij ontdekken.
Hard nodig
Wethouder onderwijs Marcel Companjen ontvangt als blijk van waardering een hoodie van de organisatie. ,,We hebben als gemeente Harderwijk een subsidie beschikbaar gesteld. We willen stevig inzetten op de doorlopende leerlijn van het vmbo en het mbo en daar past dit initiatief naadloos bij. Er is grote behoefte aan technische medewerkers op de arbeidsmarkt. Dit zijn de jongens en meisjes die in de toekomst wellicht onze straten gaan leggen, huizen bouwen, wegen en leidingen aanleggen. Ze hebben hier een hamer in handen, mogen dakpannen leggen, zitten op een hijskraantje dat ze zelf mogen besturen. Kinderen worden zo al geënthousiasmeerd voor deze sectoren. En die mensen hebben we in de toekomst keihard nodig. Door dit evenement te faciliteren, zetten we techniek en technologie in de regio nog beter op de kaart.”

Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met wat de bedrijven doen.
Dit festival geeft bedrijven van de Noordwest Veluwe een prachtig podium. Kinderen en ouders maken op een laagdrempelige manier kennis met wat deze bedrijven doen. Techniek is bovendien veel meer dan werken met je handen – het is ook vernieuwend en vol innovatie. ,,Voor ouders kan deze dag ook leuk zijn als ze bijvoorbeeld chauffeur willen worden”, zegt Companjen, die in de ochtend zelf een vrachtwagen rijles heeft gekregen. ,,Naast het enthousiasmeren van kinderen en jongeren, is het mooi meegenomen dat ook zij-instromers op ideeën worden gebracht.”
Eén en al focus
Onder de festivaltent zijn kinderen druk met het leggen van dakpannen, metselen en het afmonteren van een deur. ,,Een deurklink hebben ze dagelijks vast. Nu leren de kinderen hoe je een deurklink en schildje monteert, een slot plaatst en een cilinder installeert. Met volle focus steken ze de handen uit de mouwen en leren ze spelenderwijs. Ondertussen werken opa’s met zichtbaar plezier samen met hun kleinkinderen. Leuk om te zien hoe een kind ontdekt”, zegt Bram van der Velde van Bouwmensen Nunspeet. ,,Wij zijn aanwezig om de techniek te laten zien van metselen, tegelen en timmeren. Tijdens de ‘Dag van de Ontdekkers’ lieten we eerstejaars vmbo-jongeren zien wat in de bouw plaatsvindt. Vandaag is het voor alle leeftijden.”

Opa’s waren met hun kleinkinderen aan de slag.
Frank de Vries, docent van Nuborgh College Elburg laat kinderen insectenhotels maken. ,,We hebben één voorbeeld van hoe het mag worden, maar kinderen mogen het aantal kamers zelf bepalen en of het een schuin of plat dak heeft. Ze kunnen hout pakken dat voorgezaagd is of zelf gaan zagen. Kinderen raken enthousiast over techniek door het zelf te ervaren en te ontdekken. Hoe bijzonder is het om iets met je eigen handen te maken? En het mooiste: iedereen mag zijn eigen creatie mee naar huis nemen. We sponsoren dit gratis als Sterk Techniek Onderwijs Noordwest Veluwe.”

Samen knutselen aan een insectenhotel voor mee naar huis.
Uitgelezen kans
Bij de waterbaan ontdekken jonge kinderen spelenderwijs het loodgietersvak. Binnen gaan ze op avontuur met de robots van het DigiLab. Terwijl Dinja van Ark toekijkt en uitleg geeft, programmeert haar zoon Roan (7) een robot met een stift erin om lijnen op een papier te trekken. Haar man en dochtertje van vier spelen op de grond met een autootje. ,,Hij kan op het schermpje bepalen wat de robot gaat doen en ontdekt zo wat er gebeurt. Ik vind het belangrijk dat hij met techniek in aanraking komt. Hij vindt dit interessant en deze dag is een uitgelezen mogelijkheid om er kennis mee te maken.” Hij heeft al gemetseld en was met graffiti bezig. Ze hebben gekeken bij de heftrucks en graafmachines. ,,Vorig jaar zijn we ook geweest, toen hadden we tijd tekort.”

Een robot als opvallende creatie op het terrein.
Mooi vak
Het SOMA College is dit jaar gastheer en grijpt deze dag meteen aan om de school in de schijnwerpers te zetten. Buiten staat een elektrische kraan klaar waarmee kinderen een ketting in rioolbuizen en putten kunnen laten zakken – een knipoog naar het bekende spijkerpoepen. Ook kunnen ze puzzelen met houten klinkers. Binnen mogen de jongere kinderen met een simulator hijsen en laden. ,,Zo willen we kinderen enthousiasmeren voor ons mooie vak in de bouw en de wegenbouw; van stratenmaker tot kraanmachinist”, zegt Dennis Veldkamp, instructeur praktijk en theorie. ,,Gisteren waren hier duizend brugklasleerlingen van regionale VO-scholen. Ze vinden het lastig kiezen wat ze willen worden of hebben al een doel. Het Ontdekkersfestival is voor iedereen toegankelijk. Dit zijn de leukste dagen, daar krijg ik energie van.”