Havo wint Linnaeusonderscheiding 2023

Deel dit artikel

ERMELO – Een dag voor de viering van het 60-jarig jubileum van het bedrijf heeft Havo al iets te vieren. Het Ermelose bedrijf krijgt op het podium bij de Voorjaarsontmoeting in de Heerlickheijd van Ermelo de Linnaeusonderscheiding toegekend. En onderscheiding voor een ondernemer met een uitmuntende bedrijfsvoering die zich aantoonbaar sociaalmaatschappelijk heeft ingezet.

De onderscheiding is belangrijk in het kader van ondernemen voor een bredere welvaart: een productieve, duurzame en inclusieve maatschappij: voor alle betrokkenen moet het wat opleveren, stelt Martin Ruiter, voorzitter VNO-NCW Veluwe Vallei in zijn welkomstwoord.

De jury kreeg 13 nominaties om te beoordelen. Criteria zijn aantoonbaar sociaal maatschappelijke betrokkenheid, een uitstekend ondernemersbeleid, minimaal drie jaar gevestigd zijn binnen de gemeente.

‘Een groot compliment voor ons en ons personeel’ zegt Annemieke Zwiers-Vos over de ontvangst van de Linnaeusonderscheiding. Foto’s: Henk Merjenburgh.

De winnaar onderscheidt zich op vier punten. Havo heeft oog voor de mensen, de lokale samenleving en de wereld, of het nu gaat om duurzaamheid, bijeenkomsten voor ouderen of samenwerking met de Voedselbank, vat juryvoorzitter Joost Fraanje het juryrapport samen. De medewerkers van Havo worden uitgedaagd zichzelf te ontwikkelen. Werknemers uit het buitenland maar ook jong personeel uit de regio wordt kansen geboden.

Producten worden uit overtuiging zo verantwoord mogelijk gemaakt; verpakkingen en productie zijn zo duurzaam mogelijk. Verf en klei worden op zonnige dagen energieneutraal geproduceerd. Havo wil dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de aarde en investeert in innovatie en duurzaamheid. Rentmeesterschap staat centraal, wederkerigheid is een belangrijk thema voor het bedrijf.

Het familiebedrijf is lokaal geworteld in Ermelo en produceert verf en klei voor scholen, de hobbymarkt en kunstschilders, nationaal en internationaal. De producten worden in 50 landen verkocht.

Havo bestaat officieel op 8 mei 60 jaar, maar viert vrijdag en zaterdag het 60 jarig jubileum met het personeel op de SS Rotterdam, met o.a. een diner en groot 60/70’s feest.

Joost Fraanje overhandigt de Linnaeusonderscheiding aan Annemieke Zwiers-Vos en Jan Zwiers van Havo.

‘Mooi compliment’

Jan Zwiers en Annemieke Zwiers-Vos krijgen op het podium een sculptuur, oorkonde, juryrapport en cheque van 500 euro, te besteden aan een zelf te kiezen goed doel.

Annemieke noemt de onderscheiding ‘een mooi compliment aan ons allemaal. Er zijn meerdere collega’s in de zaal’. Jan: “Het is leuk om erkenning te krijgen voor wat we doen. We willen veilig en milieuvriendelijk produceren en proberen onze mensen het vertrouwen te geven zodat ze zelf verantwoordelijkheid nemen. We geven ze opleidingsmogelijkheden binnen hun eigen of nieuwe functie.”

‘Een mooi compliment en leuk om erkenning te krijgen voor wat we doen’

Havo ondersteunt de stichting Art for All, een groep kunstenaars die arme kinderen bezoeken in landen zoals Roemenië, Oeganda en Thailand. Annemieke: “Wij geven verf en klei mee. Kleur en eigengemaakte dingen brengt plezier en hoop in hun leven. We willen iedereen de mogelijkheid bieden om creatief bezig te zijn en met deze 500 euro kunnen we een extra financiële bijdrage leveren.”

Sculptuur

De sculptuur The Circle Of Life is gemaakt door de Harderwijkse kunstenares Monique Spapens en heeft twee perspectieven: een sokkel en een cirkel. De sokkel is het leven en de cirkel staat voor de maatschappij: de bollen zijn de mensen en de middelen die door samenwerking de organisatie vormen.

Oprichting Linnaeuskring

De oud-winnaars worden sinds vorig jaar uitgenodigd op de voorste rij en dit heeft op 26 januari 2023 geleid tot de heroprichting van de Linneauskring. Er was een lunch bij Broekhuis Volvo. Voorzitter Joost Fraanje zegt dat de Linnaeuskring de onderscheiding voor de toekomst wil borgen en dat de winnaars ambassadeurs zijn voor de regio.

De lessen van Guido Thys

De Vlaamse ‘dwarsdenker’ Guido Thys zette voorafgaand aan de uitreiking op een komische manier aan het nadenken met zijn presentatie Welkom in de 21ste eeuw. Hij gaf de aanwezigen zeven ideeën mee en ondersteunde zijn woorden met grappige illustraties. Hij kwam met oneliners, al dan niet van zich zelf, om over na te denken en om ondernemers te inspireren. Enkele voorbeelden: ‘Als ik er niks aan kan doen, wat kan ik er dan mee doen?’ ‘Als je er met een ander perspectief naar kijkt, maak je van elk probleem een kans’. ‘Het is zoals het is, maar het had net zo goed anders kunnen zijn.’ ‘Als je ladder tegen de verkeerde muur staat, brengt al je inspanning je alleen maar naar de verkeerde plek.’ ‘Wij moeten voortdurend veranderen om hetzelfde te blijven doen’. En tot slot: ‘Niet alleen werken in je bedrijf, maar ook aan je bedrijf.’

Oud-winnaars worden sinds vorig jaar uitgenodigd bij de uitreiking en vormen de Linnaeuskring.

Voorjaarsontmoeting

De Linnaeusonderscheiding wordt al voor de 24ste keer uitgereikt (sinds 1999), aanvankelijk door de toenmalige Maatschappij voor Nijverheid en Handel, in 2020 overgenomen door de Economic Board Noord Veluwe. De prijs is vernoemd naar de Zweedse arts Linnaeus (1707-1778) die in 1735 op de volksuniversiteit in Harderwijk promoveerde op plant- en dierordening. Eind 19e eeuw stapten de meeste wetenschappers over op zijn rubricering.

De Voorjaarontmoeting in de Heerlickheijd van Ermelo trok 135 belangstellenden.

De uitreiking maakt deel uit van Voorjaarsontmoeting, de jaarlijkse bijeenkomst van VNO-NCW Veluwe Vallei, Bedrijvenkringen Harderwijk en Ermelo. Er waren 135 aanwezigen. De Voorjaarsontmoeting mede mogelijk gemaakt door Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk, Bedrijvenkring Putten, gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Putten en Zeewolde Zakelijk. Fraanje: “Het was een goede en warme ontmoeting, het enthousiasme is groot. Dat krijg ik terug uit verschillende gremia. Men vindt de ongedwongenheid, authenticiteit en de cohesie bijzonder, dat zorgt voor mooie ontmoetingen. Ook vanuit Nijkerk en Zeewolde is er grote behoefte en belangstelling. Hier liggen nog vele uitbreidingskansen. Nijkerk is een sterke economisch bedrijvige stad die graag aansluit. Dat ervaar ik als een groot compliment.”

 


Bron:

https://www.ermelosweekblad.nl/lokaal/zakelijk/923181/familiebedrijf-havo-uit-ermelo-wint-linnaeusonderscheiding-ee

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites