Het leven van blinde bedienden

Deel dit artikel

Voorstelling van een wereld zonder zicht

Rimpelingen, het geheim van een hofhouding is een unieke theaterproductie uitgevoerd door zes blinde en slechtziende spelers van Bartiméus. Zij spelen het stuk van toneelschrijfster Marjolein Bierens uit Amsterdam en de Ermelose regisseur Monique van Hinte. Producent van de theatervoorstelling is Lianne Bloemen uit Ermelo. Op vrijdag 13 januari staat de voorstelling in Theater Dialoog.

De voorstelling ging op 13 november in première in Paleis Het Loo. Op 24 november waren er uitvoeringen in Kasteel de Essenburgh in Hierden. De tournee langs verschillende bijzondere adellijke erfgoedlocaties op de Veluwe wordt op 18 februari afgesloten op landgoed Kasteel De Vanenburg in Putten. De gemeente Ermelo gaf als eerste subsidie voor het project en omdat de spelers uit Ermelo komen, is Theater Dialoog als locatie een uitzondering.

Monique van Hinte en Marjolein Bierens, oude vriendinnen van de Theaterschool in Amsterdam, wilden weer samen een project opzetten. Ze kregen subsidie van Royal Veluwe om deel te nemen in het culturele programma. „We zijn een jaar geleden begonnen met korte improvisaties. De zes spelers – vijf vrouwen en een man – hebben de tijd gekregen om in hun rollen te groeien. Voor de zomervakantie heb ik het stuk geschreven en daarna hebben we wekelijks gerepeteerd; in een zaaltje van Bartiméus en in het atelier van Monique’’, vertelt toneelschrijfster Bierens. Het stuk Rimpelingen, het geheim van een hofhouding gaat over de blinde bediendes van het Koninklijk Huis en duurt een uur. „De Koninklijke Familie heeft al decennia bediening in huis, maar zij waren nooit zichtbaar en spelen geen rol in de geschiedenis. Na lang in dienst te zijn geweest, wordt het paleis een museum en zijn ze overbodig geworden. Ze maken nog één keer een koninklijk maal.”

Het verhaal is een vermenging van fictie en werkelijkheid. Veel van de ervaringswereld van de blinde spelers wordt meegenomen: de routines van hun dagelijks leven worden gecombineerd met de strakke protocollen van het Koninklijk Huis. Bierens: „Ik heb hiervoor de spelers geïnterviewd en gevraagd hoe zij zich bewegen in hun leefwereld. Ze zijn ongevoelig voor schittering en rijkdom, het gaat hun om verbondenheid met elkaar en met de Koninklijke Familie. Die behoefte blijkt ook in het echt groot: de groep werkt goed samen en is lief voor elkaar. Ik heb het op hun leven geschreven; zo gaat het ook over verlangens: de hunkering naar absolute vrijheid en de mogelijkheid om overal naar toe te kunnen gaan. Met Paleis Het Loo als uitgangspunt is het favoriete uitje van de bedienden een tocht naar het dakterras om de wereld te ‘voelen’. Met het stuk komen ze in het licht te staan.”

VLNR: Diny Veltmaat, Monique van Hinte, Renée Korthals Altes, Esther Rollema, Ria van Veldhuizen, Marjolein Bierens, Ciham Fennich. (foto: Claudia Otten) Niet op de foto: Stefan Cleuntjes.

De tribune wordt ingeschoven; het publiek zit in een speciaal decor dat publiek en spelers verbindt, ontworpen door Ermeloër Robbert van der Horst. Bij binnenkomst krijgt iedereen een blinddoek om. ,,Dit om het samenzijn gelijkwaardig te maken en het publiek door zintuigelijke prikkelingen te laten inleven in het verhaal.”

Bij koninklijke bediening hoort een koninklijk maal. In Theater Dialoog is dit een amuse in samenwerking met Proeverij De Ontmoeting, met twee drankjes, ook om de ticketprijs laag te houden. Op de andere locaties is er de keuze tussen een uitgebreide lunch of een diner na afloop. „Tijdens de maaltijd is er veel om te bespreken.”

Voor de voorstelling in Theater Dialoog om 12.00 uur zijn nog kaarten; de voorstelling om 16.00 uur is uitverkocht. Er zijn ook nog kaarten verkrijgbaar voor beide voorstellingen in De Vanenburg.

www.rimpelingentheater.nl


Bron:

https://www.ermelosweekblad.nl/lokaal/podiumkunsten/887582/blinden-en-slechtzienden-van-bartimeus-ermelo-schitteren-in-the

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites