Omloop van Staverden, koers met toekomst

Deel dit artikel

Omloop in plaats van een klassieker

In het ‘nieuwe wielrennen’ zijn lange wegkoersen als de Parel van de Veluwe steeds lastiger te organiseren. Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek kijkt vooruit en organiseer in samenwerking met Navobi op 11 september de Omloop van Staverden: een parcours van 12,8 kilometer door de Veluwse bossen dat dertien keer (166,4 kilometer) wordt gereden. Start van de hoofdwedstrijd is om 11.00 uur. De wedstrijd voor recreanten begint om 16.00 uur.

ERMELO – Wielerklassieker Parel van de Veluwe werd in 2019 voor het laatst georganiseerd. Het blijkt al jaren een opgave om de financiën rond te krijgen. Het bureau Jansen Event-Sportmanagement, dat deze taak bij de laatste editie op zich nam, trok zich nog voor corona weer terug, waardoor er in 2020 geen 35e editie was. Een groepje, bestaand uit Henk Vis uit Nunspeet, Wim Spijkerboer uit Elspeet, Arnold van der Streek uit Olderbroek, Erwin en Jetty Koops en Jan Hamstra uit Ermelo, zocht naar een alternatief. “De Parel van de Veluwe is jarenlang door de IJsselstreek geregeld en er moest toch een manier zijn om een grote wedstrijd op de Veluwe te organiseren. Verkeerstechnisch is dat steeds lastiger. Je krijgt hiervoor minder politie-inzet en kan dus ook geen provinciale wegen meer afzetten’’, vertelt Erwin Koops.

Zo kwam de organisatie uit bij de omgeving van Staverden, waar drie opties van parcoursen zijn onderzocht. In het najaar van 2020 brachten Koops en Hamstra een bezoek aan Navobi, kalvermelkproducent gevestigd aan de Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg. “We hebben onze plannen uitgelegd aan plant manager Johan Roseboom en Roelinda Noorderink. HR & Office Manager bij Navobi. Vrij snel waren we er over uit dat start en finish hier voor de deur zijn en dat dit een mooie locatie is als permanence. Er zijn hier vergaderzalen, kleedkamers en parkeergelegenheid.”

Partnerschap

Noorderink is zelf ook wielrenster en was direct enthousiast om als partner het evenement samen te organiseren. “We hebben een kantine en douches ter beschikking. De ruimte is er en de locatie is natuurlijk prachtig. Van beide partijen is het gevoel dat het goed komt. We staan er positief in: dit is het startpunt voor een aantal jaren. Zelf hebben we ook best veel wielrenners in ons midden. Met de Van Drie Group, de keten voor de productie van kalfsvlees waar Navobi onder valt, hebben we hier al een aantal jaar een eigen wieler- en mountainbiketocht georganiseerd. Aansluitend op de topkoers is er ook een wedstrijd voor recreanten, waar ook medewerkers van ons meedoen’’, vertelt Noorderink, die met Roseboom tijdens de koers aanspreekpunt zal zijn op de locatie van Navobi. Voor het wedstrijdgedeelte is Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek verantwoordelijk.

Start en finish van de Omloop van Staverden is voor het bedrijf aan de Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg 7 in Ermelo. (foto’s: Marco Jansen)

Groen licht

De organisatie heeft contact gezocht met de beheerders van Het Geldersch Landschap en Landgoed Leuvenum die groen licht hebben gegeven voor een koers door hun natuurgebied. Ook is er overleg geweest met de aan het parcours gelegen horeca Brasserie Staverden, bierbrouwerij de Uddelaer, hotel Landgoed Stakenberg en de Zwarte Boer. Zij staan positief tegenover de koers, die tegelijk valt met Open Monumentendag. Ook wethouder Laurens Klappe van de gemeente Ermelo ziet geen bezwaren, zolang de coronasituatie het evenement mogelijk maakt. ,,We starten daarom pas 11 september, dan is de kans heel groot dat het door kan gaan.’’

Ook de beheerders van Geldersch Landschap en Landgoed Leuvenum hebben groen licht gegeven voor een koers door hun natuurgebied.

Hamstra ziet de Omloop van Staverden als mooi alternatief voor de Parel van de Veluwe. “Die klassieker is definitief voorbij. Het is ook duidelijk beleid van de KNWU om naar dit soort evenementen toe te gaan en geen ronde door diverse plaatsen heen met lastige knelpunten meer te stimuleren. Maar ook hier zal het zeker nog lastig worden. We houden het verkeer rijdende in één richting.”

Clubcompetitie

De Omloop van Staverden wordt onderdeel van de Clubcompetitie, net als de Parel van de Veluwe dat ook was. De Clubcompetitie bestaat uit zes wedstrijden, waarvan de Zuiderzeeronde ook door de IJsselstreek wordt georganiseerd. De Omloop van Staverden is de vijfde wedstrijd en naast de dagprijs kan het klassement op de voorlaatste dag een grote rol spelen. ,,De winnaar krijgt een profcontract bij een continentale ploeg’’, weet Hamstra. ,,We zijn hierdoor zeker van een deelnemersveld van 26 ploegen, die zes renners afvaardigen. Er staat 156 man aan de start, dat is een mooi veld. We staan ook op de nationale kalender en zijn verzekerd van politie-inzet en alles wat er nodig is.’

De IJsselstreek staat ook aan de start. Marien Bogerd, Nederlands kampioen tijdrijden Elite zonder contract in 2019, heeft in september voor het laatst een wedstrijd gereden. De omgeving van Staverden is voor de 27-jarige Ermeloër bekend terrein. “Ik rijd vanuit mijn werk vaak een stukje om en dan kom ik hier langs. Het is super jammer dat de Parel wegvalt, maar als dit ervoor in de plaats komt is dat een mooie toevoeging aan de kalender. De renners willen wel rijden, het begint met bedrijven die er geld in willen steken.” Bogerd hoopt zoals bij elke koers dat het geen massasprint wordt. ,,Het is hier heel open maar wel vrij smal. Als je met een groepje weg komt en je bent gauw uit het zicht, blijf je veel makkelijker weg.’’

,,Het is een prachtig rondje, dat het mooiste deel van Ermelo laat zien.”

Recreantenkoers

Wielerliefhebber Bert Vliek (54) uit Ermelo vindt het leuk dat er ook een wedstrijd voor recreanten op het programma staat. Hier komen 100 renners uit de regio aan de start. “Het is een korte koers van drie rondjes die ruim een uur zal duren. Een prachtig rondje dat het mooiste deel van Ermelo laat zien. De helft van de deelnemers werkt bij de Van Drie Group, de andere helft komt hier uit de buurt en wordt uitgenodigd. Dat brengt ook een hoop mensen op de been.”

Navobi heeft de intentie uitgesproken voor een partnerschap van meerdere jaren.

Over Navobi

Navobi staat als producent van kalvermelk aan het begin van de keten voor de productie van kalfsvlees. Naast de productie van kalvermelkpoeder zijn muesli fabrikant Alpuro in Uddel (voor dierlijke consumptie) en drie slachterijen in Apeldoorn onderdeel van de Van Drie Group, die in totaal 2500 medewerkers telt. In de regio zijn er contracten met kalverhouders.

Navobi heeft de intentie uitgesproken van een partnerschap voor meerdere jaren. Ook de Ermelose bedrijven Van Panhuis Bouw, Oosterhoff Poolen, Kuras en Autobedrijf Gert van den Berg leveren een financiële bijdrage.

Navobi

 

Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites