Tandzorg Centrum Ermelo, al 50 jaar een familiebedrijf

Deel dit artikel

Tandzorg Centrum Ermelo bestond op 1 november 2023 50 jaar in Ermelo. De tandartsenpraktijk werd op 1 november 1973 opgericht door Willem Themmen en Nicole Themmen – Heyblom. In mei 2009 namen dochter Joanne Epema-Themmen en haar man Almar Epema de praktijk over.

Willem Themmen komt uit Groningen en Nicole Themmen – Heyblom heeft Vlaardingse roots. Ze leerden elkaar kennen op de Rijksuniversiteit Groningen en kwamen na hun studie op 12 oktober 1973 in Ermelo wonen. Hun gemeenschappelijk hobby – paarden – bracht hen naar de Veluwe. „We waren op het terras van hotel het Roode Koper en zagen dat je in het Leuvenumse Bos mooi kon paardrijden. Het was een mooie locatie centraal in Nederland en Ermelo was een dorp met uitbreidingsplannen. Ermelo had toen 18.000 inwoners en er waren drie collega-tandartsenpraktijken in het dorp. Zij zeiden dat een extra praktijk aan de andere kant van de spoorlijn in Ermelo-West hard nodig was”, vertelt Nicole (77).

Hectisch begin

Tandartsen Themmen begon aan de Tuinfluiterstraat; op nummer 16 was het woonhuis en op nummer 14 de praktijk. Huisarts Jan Bolt begon tegelijkertijd in een noodschooltje. ,,Patiënten die bij hem binnenkwamen, verwees hij door naar ons en andersom. Wij kenden niemand, dus dat was een toevalstreffer. Ik weet nog dat we een advertentie in de krant geplaatst hadden dat we op 1 november begonnen. Er stonden nog bijna geen huizen en er was nog geen stoep of straat voor ons huis. We hadden een paar fietsen neergezet om te laten zien dat er volk was. De eerste dag kwamen er vier of vijf mensen”, herinnert Willem (77) zich.

Willem Themmen en Nicole Themmen – Heyblom 20 jaar tandarts in 1993. – Eigen foto

De eerste jaren waren hectisch. Ze runden allebei een halve dag de praktijk en deden een halve dag wat anders. Willem ging het eerste jaar naar de Generaal Spoorkazerne als burgertandarts voor soldaten. „Hun gezinnen kwamen in Ermelo-West te wonen en de moeders en kinderen kwamen naar onze praktijk, die snel volliep. Vanaf de tweede maand hadden we al twee assistentes.” Nicole deed schooltandheelkunde. ,,Met een caravan ging ik basisscholen op de Noordwest Veluwe langs, van Putten tot Elburg.”

Na een jaar moesten ze al uit hun premie A-huurwoningen, waar ze als tandartsen niet de juiste doelgroep voor waren. Nicole: „De gemeente hielp ons aan twee kleine kavels aan de Wiekslag om een praktijk te bouwen, waar het bosje stond van de familie Staal die in de boerderij naast ons woont.”

Op 1 november 1974 openden ze hun woon-praktijkpand op de nieuwe locatie, die ze tot 30 mei 2009 hebben gerund samen met drie assistentes. Willem: „Het was een familiepraktijk met een hoog sociaal gehalte. Ook ’s avonds behandelden we mensen. Een derde kwam uit ‘West’, een derde uit het dorp en een derde van ver weg. We waren redelijk innovatief en deden orthodontie (beugels) en kindertandheelkunde, en veel kroon- en brugwerk. In 1989 kregen we een computer en gingen daarna over op digitale patiëntenkaarten. Mensen die verhuisden, bleven toch bij ons, om de kwaliteit en de aandacht. Ze waren nooit een nummer.”

(vlnr): Willem, Almar, Joanne en Nicole voor de praktijk die op 1 november 1974 geopend werd en in 2013 is uitgebouwd. (foto: Marco Jansen)

Dochter Joanne (47) wist op de middelbare school al dat ze tandarts wilde worden. ,,Ik kwam uit school door de praktijk naar binnen. Het was een verlengstuk van de woonkamer, de assistentes waren onderdeel van het gezin.” In 1995 begon ze de studie Tandheelkunde aan het ACTA in Amsterdam. In het eerste jaar leerde ze Almar kennen, ze zaten in het faculteitsbestuur en kregen in 1998 verkering. Na het afstuderen ging Joanne werken als waarnemer in praktijken in de regio Amsterdam en op woensdag en donderdag in de praktijk van haar ouders in Ermelo. „Je leert in de praktijk hoe het echt gaat. Het was heel waardevol dat ik voor lastige vragen bij mijn ouders kon aankloppen.”

(vlnr): Willem, Almar, Joanne en Nicole; tandartsen in Ermelo met al meer dan 50 jaar een familiepraktijk. (foto: Marco Jansen)

Sfeer

Almar (48) specialiseerde zich na zijn studie in implantologie. Het door chirurgische behandelingen kunstwortels schroeven in een kaak deed hij veelal in Amsterdam. In 2005 kwam hij dit op vrijdag ook in Ermelo doen. „Het waren specifieke behandelingen, in Ermelo was dit nog een beetje pionieren. In 2008 merkte ik dat ik deze regio ook aantrekkelijk vond. De sfeer in de praktijk is heel goed. Mensen zijn hier heel trouw. Ze luisteren goed naar advies; in Amsterdam was men vaak gehaast met grote monden aan de balie.”

In mei 2009 was Willem 40 jaar tandarts en vond dit een mooi moment om te stoppen. Hij en Nicole droegen de praktijk over aan Joanne en Almar, die van Amsterdam naar Putten verhuisden. Willem: „Ik vroeg nog wel of ze het zeker wisten?” Joanne: „Cliënten zorgen hier goed voor zichzelf en zijn vaak dankbaar. De omgeving was hier ook rustiger om te wonen.” De afscheidsreceptie van Willem en Nicole was bij Molen De Koe, al mochten ze nog twee keer invallen bij zwangerschapsverlof. Joanne en Almar wijzigden de naam in Tandzorg Centrum Ermelo en gingen werken volgens hun eigen visie. Al hangt de olifant, die symbool staat voor sterke tanden, tot de dag van vandaag in de hal. In 2013 is de locatie uitgebouwd.

Team Tandzorg Centrum Ermelo. Foto: Gerda van Loo (Close to you fotografie)

De oude praktijkruimte is nu Mondhygiënistenpraktijk Ermelo, waarmee nauw wordt samengewerkt. De aanbouw van 200 m2 werd de nieuwe tandartsenpraktijk, die sinds 2005 een verwijspraktijk is voor implantologie en esthetische behandelingen. Het jubileum is met het team, dat bestaat uit zes assistentes, gevierd in het Kurhaus hotel in Scheveningen. De patiënten krijgen het komend jaar een giveaway als aandenken. Almar: „De sfeer is nog steeds open minded, we gaan mee met de tijd en dat houdt het vak leuk.” Joanne: “We zijn al 50 jaar een familiepraktijk met korte lijnen en vertrouwde gezichten; we kennen iedereen. De olifant bij de ingang, gemaakt door de Ermelose kunstenaar dhr. Venus) ziet al vijftig jaar toe op wie er allemaal in en uit de praktijk wandelen.”

Het team van Tandzorg Centrum Ermelo met het cadeau ter ere van het lustrum. Foto: Gerda van Loo (Close to you fotografie)


Bron:

https://www.ermelosweekblad.nl/lokaal/mensen/972662/tandzorg-centrum-ermelo-al-50-jaar-een-familiebedrijf-praktij

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites