Drift karten in crazy karts in de Fabriek

Deel dit artikel

Kartbaan per 1 juni dagelijks geopend

Fun, spanning en sensatie. Dat is drift karten, in Amerikaanse crazy karts op de nieuwe kartbaan in de Fabriek. De aangebrachte LED-verlichting zorgt voor een lichtshow in allerlei kleuren en geeft het pand ’s avonds een bijzondere beleving. ,,Een compleet nieuwe sensatie waar de combinatie van snelheid, behendigheid en techniek zorgt voor de ultieme adrenalinekick’’, verzekert de tweeling Julian en Maurits ’t Jong.

Lichtshow

Ze hebben hard gewerkt om per 1 juni open te kunnen gaan. Een oude loods aan de Baanweg krijgt door het rijden in de Amerikaanse minikarts een andere dimensie. Door de aanschaf van 68 LED-armaturen en het vervangen van de 40 jaar oude gasontladingslampen aan het plafond door LED-verlichting wordt het 70 jaar oude pand nu modern ‘aangelicht’. ,,Het pand licht bij zonsondergang letterlijk en figuurlijk op’’, vertelt Julian, die op de Herman Brood Academy theaterverlichting heeft gestudeerd en deze hobby nu in de praktijk brengt. ,,Het is slimme LED verlichting die je kunt aansturen door de computer. Net als een theatershow of in een discotheek kunnen we alle lampen van kleuren laten veranderen.”

De wanden en staanders lichten ’s avonds op.

Het pand langs de spoorlijn stond voorheen lang bekend als baggerbedrijf Bagema, maar tot voor kort werd de ruimte van 1000 m2 gebruikt als opslagloods voor meubels, banken en (koel)kasten van Open Guard, een bedrijf dat huisvestiging voor migranten faciliteert. Maurits: ,,Wij wilden heel graag in dit pand en de huurbaas heeft in overleg een betere locatie voor hun opslag geregeld. We hebben meegeholpen met de verhuizing en 7 april konden wij aan de gang.”

Elektrisch en stil

De ongeveer even oude betonvloer heeft ook een verandering ondergaan. ,,Deze ruwe vloer met allemaal scheuren en gaten was niet geschikt voor karten en daarom heeft op 22 april tien man in zes uur tijd een gladde asfaltvloer gelegd. Dat ging met een machinegeweld waar je ‘u’ tegen zegt’’, klinkt Julian bewonderend. Op de vloer is er met autobanden een bochtig circuit uitgezet. ,,Je kunt met 10 tegelijk op het circuit, maar hebt lol voor 20 door elkaar in te halen, of bochtjes af te snijden. De banden vormen een fantastische stootrand om te kunnen karten. Het circuit is niet gemaakt voor snelheid, maar des te meer voor behendigheid. Onze crazy karts zijn elektrisch en zijn super stil. Je hoeft er niet veel voor te doen om geforceerd te kunnen driften door de bocht of eruit spinnen. Je zwaait dan om je as. De kart op de baan houden is al een kunst, maar het is hartstikke veilig want je kunt niet omvallen.” Maurits: ,,Je zit laag bij de grond en als je niet oplet ga je alle kanten op en lig je zo uit de bocht.”

Bij het drift karten gaat het vooral om behendigheid.

Het is zelfs zo veilig dat de Fabriek het drift karten al aanbiedt vanaf 8 jaar. De kleine karts (voor 8-12 jaar) gaan 15 kilometer per uur. De grote (12+) halen 22 kilometer per uur. Je kan met maximaal tien karts tegelijk op de baan. Het verplichte helmpje is preventief en er staat ten alle tijde een baanofficial op de baan.”

De ‘crazy drift karts’ zijn afkomstig uit Amerika.

De Fabriek is een leisure bedrijf en dat betekent niet alleen actie, maar ook gezelligheid. Boven de verdiepingsvloer hangt warm licht en staan grote tafels met picknickbanken waar grote gezinnen of groepen kunnen zitten. Maurits: ,,Met de gasbrander ben ik over elk stukje hout heen geweest en daarna heb ik alles met de staalborstel geboend. Alles is geschuurd en gelakt en dan krijg je het effect dat je het hout voelt. Dat zou ik eerst alleen voor de bar doen, maar in drie dagen heeft het hele meubilair dezelfde look.”

Voor het specialistische timmerwerk, lassen en loodgieterswerk hebben bekenden meegeholpen. Julian: ,,De oude verdiepingsvloer is opnieuw gelegd. We hebben het zekere voor het onzekere genomen en een heel zware staalconstructie gekozen. Hier kunnen drie vrachtwagens op staan. Dat moet ook, wil je hier feestjes op geven. De warme sfeerverlichting geeft de verdieping bij binnenkomst zo’n iconisch plaatje: een moderne kartbaan met een gezellige bar en zitgedeelte om tussendoor wat te drinken. Straks hopen we ook frietjes en bitterballen te serveren.”

De kartbaan met op de achtergrond het zitgedeelte op de verdiepingsvloer.

Evenementen

In het verlengde daarvan en wanneer het weer is toegestaan wordt de Fabriek in de toekomst ook ingezet als evenementenlocatie. Julian: ,,De indeling is zo dat we evenementen makkelijk kunnen faciliteren. Beneden is ruimte voor 1600 man en op de verdiepingsvloer kan 250 man. Festivals, autopresentaties; het kan allemaal in deze industriële hal, die heel modulair is. We kunnen alles ophangen en neerzetten.”

Het duo is pas 20 jaar maar ondernemen zit hen duidelijk in het bloed. Julian heeft al sinds 2015 zijn videobedrijf JTAV, waarvoor hij nog veel productie- en regelwerk doet, terwijl Maurits op Baanweg 30 in mei 2019 begonnen is met Squash Harderwijk. Uitgerekend toen door corona alles dicht moest beleefde hij zijn drukste weekend tot nu toe met 100% bezetting. ,,Elke avond zat vol met mensen en ik moest ze allemaal afmelden. Het is frustrerend om drie maanden dicht te moeten zijn, maar gelukkig mag het 1 juli weer en zijn we weer dagelijks geopend.”

Escaperooms

Achter de squashbanen bevinden zich nog twee sport escaperooms. Maurits: ,,Deze zijn wat groter dan een normale escaperoom en iedereen moet hier een parcours afleggen. Daar ga je niet van zweten, maar je bent wel actief bezig. De andere wordt een sport escape battle. Met 20 man doe je één opdracht met z’n allen en daarna word je in twee groepen gesplitst en doet tegen elkaar een competitie.’’

Beiden draaien een fulltime business. Julian: ,,We houden van zelf kunnen beslissen en ons eigen ding doen. Daar hoort ook risico bij.’’ In de Fabriek gaat Maurits operationeel het meeste aansturen. ,,Ik betrek de squash erbij. We hebben per 1 juli zeker mensen nodig. Het is hard werken, maar het geeft zoveel waardering dat mensen blij zijn met de mogelijkheden die je biedt.”

De Fabriek is op werkdagen tot 23.00 uur open, op vrijdag en zaterdag tot 0.00 en zondag tot 18.00 uur. Openingstijden zijn vanaf 16.00 (woensdag 13.00).

Julian en Maurits ’t Jong in het sfeervol verlichte kartcentrum De Fabriek.

www.defabriek.nl

www.sportescaperoom.nl

www.squashharderwijk.nl

Baanweg 26+30 Harderwijk

Tel: 06-42702910 (Maurits ’t Jong)


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites