3×3 basketbal, urban sport uit Amerika in Harderwijk

Deel dit artikel

De urban sport 3×3 basketbal is van Amerika overgewaaid naar Nederland en sinds kort ook in Harderwijk te zien. Woensdag 12 juni werd aan de Parkweg het splinternieuwe 3×3 basketbalveld geopend met een rake worp door wethouder Marcel Companjen.

De vele jonge kinderen die met hun ouders op de officiële opening zijn afgekomen, kunnen zich niet alleen zelf uitleven op het kunststof basketbalveld. Ook krijgen ze een demonstratie Showcase Basketball te zien van Galdino Haimé, om vervolgens een clinic te krijgen van de freestyle basketballer.

Een feestelijke en interactieve opening van het nieuwe 3×3 basketbalveld aan de Parkweg (foto’s: Christian van Kruijl / Gemeente Harderwijk)

„De clinic was leuk, je moest de bal achter je rug om door je benen laten gaan”, vertelt Bram Bouma (14), speler van Rebound’73 onder 16. Hij vindt het ‘een mooi, fijn veld’. „De grond is van ‘plastic’ en je kunt er goed op lopen. Ik heb dat alleen in Amsterdam weleens eerder gezien. Ik ga hier zeker een keer in de week in mijn vrije tijd met mijn basketbalvrienden naar toe om 3×3 te spelen. Dat heb ik ook al een paar keer gedaan.”

Het veld is aangelegd door Hoornstra Ophof Infra; de aannemer uit Apeldoorn heeft het grondwerk gedaan – het graafwerk en de stenen ondervloer. Het kunststof materiaal en de basket zijn geleverd door Nijha. Het opvallend blauwe veld met duidelijke belijning is niet te missen in de wijk. “Het is kunststof dat niet uitzet als het heel warm is en laat water makkelijk door, waardoor het oppervlak snel droog is”, legt Bauke Keulen uit.

Gezamenlijke financiering

Het project (kosten 56.000 euro) is een cofinanciering door de Gemeente Harderwijk, Provincie Gelderland, een maatschappelijke partner en ook aanvrager Rebound’73 heeft financieel bijgedragen. Keulen, voorzitter van de basketbalclub, was de aanjager van de samenwerking. De Provincie Gelderland draagt 15.000 euro bij, de gemeente Harderwijk 10.000 euro, een maatschappelijke partner van de basketbalclub 30.000 euro en Rebound legt zelf als vereniging 1.000 euro in.

„Marcel en ik zaten bij elkaar in een Sportplatform nadat we het Stadsidee 2021, een basketbalveld aan de Drielandendreef, hadden gewonnen. Zoiets zouden we ook graag op een centrale plek willen en zo kwamen we aan de Parkweg uit. Dinie Kolk van de gemeente Harderwijk heeft mij hier heel erg bij geholpen.”

Companjen: „We hadden hier al een skeelerbaan en een calisthenics park ontwikkeld en er lag al een skatebaan. Er bleek hier voldoende ruimte te zijn voor nog een extra sportfaciliteit. Aan de doorgaande weg, iedereen die hier langskomt ziet het. Zo’n prachtig basketbalveld nodigt uit om te sporten en het past hier perfect. Je ziet het en wordt uitgedaagd om zelf mee te doen en te oefenen, zoals ik kennelijk nodig had”, zegt de wethouder die enkele pogingen nodig had voor een raak schot.

Met een rake worp opende wethouder Marcel Companjen het 3×3 basketbalveld.

Innovatief beweegprogramma

Namens de Provincie Gelderland is Jacques Nuijens aanwezig voor het programma Gelderland sport. „We hebben een aantal grote sportevenementen zoals het WK volleybal, EK atletiek en WK BMX en koppelen hier ook sporten in de buitenruimte aan. De keuze om urban sports als 3×3 te steunen is ook vanwege het maatschappelijke effect ervan. 3×3 Unites gaat jongeren opleiden om dit veld te beheren en activiteiten te organiseren. Rebound’73 heeft hiervoor een subsidie aangevraagd.”

Keulen: „Voor deze subsidie committeren we ons om drie jaar lang wat terug te doen door een innovatief beweegprogramma. Hiervoor werken we onder andere samen met Hogeschool Windesheim, GA! Harderwijk, Veld42, stichting Beweeg naar toekomst. Het doel is een wekelijkse programmering.”

De preses wil daar nadrukkelijk de wijk Stadsdennen en Tweelingstad bij betrekken en hoopt dat de jeugd hierheen komt. „3×3 is een urban sport, een cultuur die uit Amerika is overgewaaid. We willen de kinderen die hier in de buurt wonen de gelegenheid geven de sport te kiezen die ze willen spelen. Als vereniging willen we hier ook toernooitjes gaan organiseren. Het is aankijken wat er gaat gebeuren.”

Verrijking

GA! Harderwijk (Gezond Actief) is één van de belangrijkste partners voor sporten en bewegen van de gemeente Harderwijk. Kasper Doesborgh is blij met de extra sportvoorziening in de openbare ruimte en ziet deze als verrijking. „We organiseren regelmatig clinics en activiteiten aan de Parkweg, zoals de Sportkaravaan voor basisscholen, en hebben nu ook een basketbalveldje als mooie aanvulling. We doen nog weinig met urban sports, daar is nog meer in te bereiken. 3×3 is een nieuwe spelvorm die we ook als clinic kunnen geven voor scholen, je kunt hier best een keer naar toe met je klas.”

Freestyle basketballer Galdino Haimé vertoonde zijn kunsten. (foto’s: Marco Jansen)


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites