‘Je doet dit uit passie en dat straal je ook uit’

Deel dit artikel

Noa (16) ontvangt Jeugdlintje voor belangeloze hulp in de samenleving

De lerarenkamer van het Christelijk College Nassau Veluwe zit vol familie, vrienden, en klasgenoten als rond 16.15 uur de hoofdpersoon naar binnen wordt geleid. Speciaal voor haar is burgemeester Jeroen Joon ook naar de school gekomen.

Foto’s: Bo de Putter

Bijzonder mens

Ze is de hele middag vastgehouden voor meetings en weet nergens van. Noa Koopmans (16) weet niet wat ze ziet als ze aan het eind van een lange schooldag de lerarenkamer betreedt. Ze kijkt verbaasd en is er stil van. Ze denkt dat het een ‘prank’ is. Maar het is geen grap, zegt burgemeester Jeroen Joon. “Je bent beetgenomen omdat je een bijzonder mens bent.”

Drijvende kracht

“Deze school is een plek waar leerlingen uitblinken, je mag hier zijn wie je bent. En dat heb jij enorm gedaan. Je hebt op jouw jonge leeftijd al ongelooflijke dingen gedaan voor de maatschappij. Je zet je steeds in de volle breedte in voor andere mensen. Je doet het vanuit passie en dat straal je ook uit. De jury beoordeelde een lijst met mooie jonge mensen, maar niemand haalde het bij wat jij hebt gedaan. Je doet het helemaal niet om een Jeugdlintje te krijgen, maar zo’n onderscheiding is een enorme waardering van het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk voor wat je doet. Het is dik verdiend! Samen zijn we Harderwijk. We kunnen samen de wereld een beetje mooier maken en jij bent een drijvende kracht.”

Burgemeester Joon feliciteert ook de school en vraagt een andere ‘kanjer’, de vorige winnaar van het Jeugdlintje Daan van Ommen, om de jeugdonderscheiding te overhandigen. Er klinkt een lang applaus als Noa het ingelijste certificaat krijgt uitgereikt.

De jonge Daan kreeg vorig jaar het Jeugdlintje omdat hij met z’n moeder van west- naar oost-Nederland liep en bijna 30.000 euro inzamelde voor zijn broertje met epilepsie. Hij herkent de reactie van Noa. “Ik dacht terug aan vorig jaar. Het was een verrassing toen de burgemeester er ineens stond. Dat was wel serieus.”

Oprecht dankbaar

Noa denkt eerst dat ze droomt, maar zegt dan dat ze oprecht dankbaar is voor iedereen die is gekomen en voor het toekennen van het Jeugdlintje van de gemeente Harderwijk. “Iedereen is een goede acteur en actrice, ik kan nog steeds niet geloven dat jullie hier voor mij zijn. Het is mijn passie om mensen te helpen, zo was dat vroeger ook al. Het maakt mij blij en het vormt mij ook als persoon. Wat voor mij klein en normaal lijkt, brengt iets goeds voor een ander. Het is prachtig dat ik dit er voor terugkrijg.”

Drie aspecten

Noa krijgt de onderscheiding voor drie aspecten die de letters van haar naam vormen: Naastenliefde, Oog voor de toekomst en Ambassadeur van de Hanze. In de tweede klas heeft zij op school het traject Maatschappelijke Diensttijd (MDT) gevolgd via Stichting Present Harderwijk en is zo in contact gekomen met ouderen op Sonnevanck. Ook na de stage van 40 uur bleef zij deze mensen bezoeken.

Daarnaast heeft zij zich ingezet voor de Duurzaamheid Challenge op school en deelgenomen aan het internationale schrijfproject Hanse Links met andere leerlingen van Europese Hanzesteden. Een historische roman als verbindend boekproject. Inmiddels heeft ze bij het tweede boek een voortrekkersrol op zich genomen. Joon vindt het belangrijk dat jongeren met historie en toekomst bezig zijn.

Trouw

Docent wiskunde Eline Westerhout heeft de nominatie ingediend. Zij is coördinator van de Unescoleerlingenwerkgroep waar Noa deel van uitmaakt. “Noa zet zich al jaren honderd procent belangeloos in voor de Harderwijkse samenleving. Ze ziet overal groeimogelijkheden. Ze weet overal tijd voor te maken en dat je daar op die leeftijd zo trouw in bent, valt wel op. Ze had in coronatijd zo’n band opgebouwd met de ouderen in Sonnevanck, dat ze is doorgegaan. Ze ging er gewoon zitten; een gesprek voeren, een spelletje doen. Ze doet het echt uit zichzelf: enthousiast, maar wel bescheiden en op de achtergrond. Dat is van onschatbare waarde.”

Van huis uit meegekregen

Noa geeft aan dat het omzien naar anderen door haar ouders in de opvoeding is meegegeven. “Mijn moeder is uit Maleisië naar Nederland geëmigreerd. Veel doen voor een ander is normaal in de Aziatische cultuur. Mijn moeder heeft gezegd dat het beter is iets goeds te doen voor een ander dan het niet te doen, anders krijg je er later spijt van. Door de ervaringen ontdek je ook wie je zelf bent; het vormt je als persoon en je ontdekt door de mensen die je ontmoet de wijde wereld. Als je niet die eerste stap zet, kom je nergens.” Dat Noa op haar dertiende het contact met oudere mensen opzocht, betekende dan ook veel. “Zij hebben veel meegemaakt en door met hen te praten, kun je wat leren. Iets kleins bleek iets groots voor een ander, een gebaar wat ze blij maakte. Dat hoorde ik toen een vrouw tegen een verpleegster zei dat ze dankbaar was voor de tijd die ik nam om te praten.”

Noa (16) zit in de vijfde klas en heeft een brede interesse; de Unescoleerlingenwerkgroep waar ze in zit heeft intercultureel leren, vrede en mensenrechten en duurzaamheid als pijlers. “Toen ik jong was zat ik al in de leerlingenraad en hielp ik met spelling of geschiedenis. Later wil ik zelf een filmstudie gaan doen; ik wil graag met films een levensles van betekenis meegeven aan een ander.”

Over het Jeugdlintje:

De jury voor het Jeugdlintje 2024 bestond uit: kinderburgemeester Saar van Polen, kinderwethouder Tom Okkema, winnaar jeugdlintje 2023 Daan van Ommen, burgemeester Jeroen Joon en adviseur Burgerschap Guido van Beusekom.

Het Jeugdlintje wordt uitgereikt omdat de Gemeente Harderwijk jonge inwoners (kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 t/m 23 jaar) wil stimuleren om burgerschap te tonen in hun directe omgeving of breder.

Het Jeugdlintje werd voor het negende jaar uitgereikt. De winnaars hebben een bijzondere prestatie geleverd op sociaal, maatschappelijk, cultureel of sportief gebied en zijn daarmee onbedoeld een groot voorbeeld voor iedereen.

 

Eerdere winnaars:

2023: Daan van Ommen

2022: Tom de Jonge

2021: Abel Al Temimi

2020: Niek van Weeghel

2019: Charlene

2018: Marijn Fidder

2017: Lisanne Spaander

2016: Erwin Mazier

 


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites