Trots op sportkampioenen 2022

Deel dit artikel

Zes individuele sporters en drie teams gehuldigd

HARDERWIJK – Na twee jaar zonder Sporthuldiging door corona kon de gemeente Harderwijk de lokale sporters weer in het zonnetje zetten voor hun geleverde prestaties in 2022. In een volle raadzaal van het Stadhuis kregen zij erkenning en waardering. „We willen een sportstad zijn, sporters onder de aandacht brengen en anderen inspireren’’, sprak wethouder sport Marcel Companjen.

Zes individuele sporters voldeden aan de criteria om de Sportpenning te ontvangen. O.a. de prestatie van Carel Doreleijers (62) maakte indruk op de zaal. Hij presteerde het om in 10 uur 24 minuten de lange afstand triatlon te volbrengen, op 7 minuten van de winnaar: 3.800 meter zwemmen, 181,5 kilometer fietsen en 42.195 meter hardlopen. Het leverde hem op 10 september de derde plaats op bij het EK in Almere (categorie 60-64 jaar). „Ik heb er een jaar naar toegewerkt op de fiets en een paar maanden getraind op het lopen en zwemmen.’’

Ook Monique Jansen (44) deed van zich spreken door vier keer goud te halen op het bij Athlos georganiseerde NK Masters Atletiek. Gewichtwerpen, kogelslingeren, kogelstoten en discuswerpen deed ze als de beste, tien jaar nadat ze zich had geplaatst voor de Olympische Spelen.

Vera Voorbach (45) won twee keer goud en een keer zilver bij parasailing, in de Hansa Liberty open zeilklasse. Ze nam het in Hiroshima in Japan op tegen zeilsters met en zonder beperking. „Het is een parcours waar je een halfuur over doet, iedereen is vijf minuten van de nummer 1 binnen. Maar de wind kan wijzigen en rotsen kunnen van invloed zijn.”

Wethouder sport Marcel Companjen presenteerde de Sporthuldigingen en reikte de Sportpenningen uit; kinderburgemeester Sem van de Glind deed de uitreiking van de Bijzondere sportprestatie. (foto: Joëlle Jongma – van der Leij)

Eline Duiker (14) werd op 8 oktober eerste op het Open NK in Almere in de categorie Dames Cadetten 14-15 jaar. „Je doet een kata, een schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Mijn moeder was vroeger heel actief in karate en op mijn vijfde ging ik al kijken. Via de Sportwijzer (nu de Sport- & Cultuurwijzer) ben ik mee gaan doen en nu zit ik bij sportschool Johan van den Hoofdakker aan de Deventerweg. Er doen veel jongens, maar ook behoorlijk wat meiden aan karate. In januari had ik voor het eerst een buitenlandse wedstrijd in Luxemburg. Ik hoop ooit geselecteerd te worden voor een jeugd EK.’’

Trampolinespringster Yasmin Balallo (14) had ondanks een blessure succes op het NK in Rotterdam op 24 juni. „Ik kon bij de opmars voor de finale niet al mijn gewicht op mijn enkel zetten, maar ik ben een heel grote doorzetter. Ik wilde springen, geblesseerd of niet. Ik dacht eerst dat ik tweede was, maar ik bleek gedeeld eerste te zijn in de derde divisie. Nu spring ik voor het eerst in de tweede divisie.” Yasmin begon op haar zevende bij GV Olympia in Harderwijk, ging naar Orion in Putten en springt nu 1,5 jaar bij Sparta Ermelo. „Ik kan nu in 17 seconden elf hoge sprongen maken.”

Trampolinespringster Yasmin Balallo (links) en karateka Eline Duiker kregen de Sportpenning voor hun eerste plaats op het NK. Foto: Joëlle Jongma – van der Leij

Lisa Kruger (22) ontbrak vanwege een trainingsstage op Lanzarote, maar ook in 2022 logen haar prestaties er niet om met o.a. drie keer goud op het WK op Madeira, Portugal en zes eerste plekken op het NK korte baan, met vijf Europese records. „Ze traint nu naar het WK in Manchester, maar de focus ligt volledig op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024”, vertelde haar vader Roland bij het ophalen van de Sportpenning.

Bijzondere sportprestatie

De korfballers van Unitas hebben vorig seizoen door een mirakel de Korfbal League bereikt, de Eredivisie van het korfbal, zoals Companjen omschrijft. Hij heeft al een aantal wedstrijden op het hoogte niveau gezien en daagt de selectie uit om dit seizoen nog de eerste punten te halen. Aanvoerder Mike van Boven kreeg de prijs van kinderburgemeester Sem en voor de hele selectie was er een medaille.

De dansgroepen Puur (11-13 jaar) en Fier (14-16 jaar) van Anouk Dance Experience gaven een demonstratie en werden daarna gehuldigd voor hun bijzondere sportprestatie. Beide teams waren op 12 juni eerste geworden op het NK in Steenwijk en Zwolle in de categorie jazz en modern. Lieke Kniest traint ze wekelijks, Anouk van Nijenhoff is het creatieve brein. De dansschool is gevestigd in het Oude Stadhuis. Ze zijn trots, ook omdat er waardering is voor hun publieke optredens in de stad. „Harderwijk profileert zich als Stad als Podium en daar kunnen wij een mooie bijdrage aan leveren: spontaan en door aan te sluiten bij evenementen. De meiden vinden het leuk om iets te laten zien. Ook in coronatijd, toen het in een theater niet kon, hebben we toffe dingen gedaan met elkaar en wat plezier en leven in de stad gebracht.”

Dit weekend is de eerste voorronde van het nieuwe seizoen, in Nunspeet.

Companjen ziet dat de Sporthuldiging enthousiast wordt beleefd en een stimulans is voor anderen. „We kunnen niet allemaal op plek 1 van het podium staan en het vraagt ook energie en doorzettingsvermogen wat niet iedereen kan of wil opbrengen. Actief sporten en bewegen kan je wel altijd doen. Daar richten wij de gemeente Harderwijk op in met Beweegroutes. Sport en bewegen zorgt voor gezondheidsbevordering, sociale cohesie en helpt tegen eenzaamheid. Wat mij betreft blijven we met de Sporthuldiging doorgaan om dit onder de aandacht te brengen.”

De gehuldigde individuele sporters en teams voor hun prestatie in het sportjaar 2022. (foto: Joëlle Jongma – van der Leij)


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/sport/sport/898548/gemeente-harderwijk-is-trots-op-sportkampioenen-zes-individuele

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites