‘Veilig buitenspelen in groene omgeving’

Deel dit artikel

Harderwijk één dag kinderhoofdstad van Nederland

Op zaterdag 23 maart is Harderwijk de kinderhoofdstad van Nederland. Maar liefst 80 kinderburgemeesters en vijf burgemeesters uit het hele land komen hier naar de landelijke Dag van Kinderburgemeesters. Het thema is veilig buitenspelen, twee uur per dag. Daarin hebben de kinderen én de ouders een rol, vinden kinderburgemeester Saar van Polen en burgemeester Jeroen Joon.

Saar van Polen (11) is sinds november 2023 kinderburgemeester van Harderwijk en Hierden. Zij staat twee keer per week anderhalf uur op het hockeyveld en is op school in de pauzes vaak op het schoolplein te vinden. “Ik ben heel graag en vaak buiten. Op het schoolplein gaan we touwtjespringen of kletsen met elkaar, of we hangen aan het tuimelrek.”
Saar woont in de wijk Veldkamp. Een mooie groene omgeving, waar je lekker buiten kunt zijn, vindt ze. “In onze buurt zijn drie speeltuinen en tegenover mijn huis is een veldje waar je lekker kunt spelen met elkaar. Er zijn veel bomen en struiken. We doen verstoppertje, buskruit of we gaan ‘jachtseizoen’ met elkaar spelen. Mijn ouders dachten eraan om te verhuizen, maar de buurt is te leuk om weg te gaan.”

Veilig buitenspelen in een groene omgeving, dat is belangrijk, vinden kinderburgemeester Saar van Polen en burgemeester Jeroen Joon. (Foto: Alie van Malestein)

Saar vindt dat er in Harderwijk meer leuke speelplekken zijn. Zoals het Crescentpark, een heel grote buitenspeelplek met veel speeltoestellen. Deze plek staat in de top-4 van het kindercollege, net als het Blotevoetenpad, Ontmoetingstuin de Rietmeen en de pumptrackbaan in Hierden, het Stadsidee van 2023.

Veilig spelen in een groene omgeving vindt Saar belangrijk. “Ik ben eigenlijk wel heel tevreden met Harderwijk. In sommige buurten is het nog groener, in andere niet en daar zou ik graag meer groen willen. Zeker als je zelf geen tuin hebt, is dat fijn. Ik vind het ook belangrijk dat je veilig naar de speelplek, het sportveldje of de sportclub kunt gaan en niet allemaal wegen of rotondes over hoeft.”

Twee uur per dag buitenspelen, dat lukt Saar soms wel en soms niet. Op de Dag van Kinderburgemeesters is dit één van de thema’s. “We gaan ideeën met elkaar delen. Ik heb veel zin om elkaar te ontmoeten en te praten over hoe het buitenspelen in andere gemeentes is. Ik vind ook dat volwassenen het goede voorbeeld moeten geven, en zich goed en veilig in het verkeer moeten gedragen, zodat kinderen niet het verkeerde overnemen.”

Burgemeester Jeroen Joon en kinderburgemeester Saar van Polen. (foto: Alie van Malestein)

‘Kind laten zijn’

‘Laat het kind vooral kind zijn en lekker naar buiten gaan’. Dat is de boodschap van burgemeester Jeroen Joon. “Harderwijk en Hierden zijn kindvriendelijk, maar dit staat wel onder druk door de bouwplannen die er zijn. De openbare ruimte is heel beperkt en we moeten proberen de groene veldjes en ravotpleintjes te behouden voor de kinderen. Want buitenspelen hoort bij een kind. Sociaal contact maak je op het speelveld, waar iedereen gelijk is. Dat is goed voor je ontwikkeling, want je leert dan enorm veel.” Ouders hebben een belangrijke verantwoordelijkheid, vindt de burgemeester. “Zet kinderen niet voor de tv of achter een iPad, maar laat ze lekker en veilig buitenspelen. Dat is goed en gezond. Luister goed naar de wensen, zodat we als volwassenen de veiligheid en het ‘kind zijn’ van kinderen waarborgen.”


Bron:

https://www.harderwijk.nl/nieuws/harderwijk-1-dag-kinderhoofdstad-van-nederland

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites