Bouwen aan sterke en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de regio

Deel dit artikel

Platform Techniek bouwt aan een sterke en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de regio Noordwest Veluwe en Randmeren (Flevoland). Zoals in veel sectoren heeft ook de techniek een uitdagend arbeidsmarktvraagstuk. Terwijl er veel banen zijn, kiezen te weinig jongeren voor werken in deze sector. Voorheen inspireerde Platform Techniek vooral jongeren; sinds kort is de focus ook gericht op volwassenen.

Oriënteren en inspireren

Platform Techniek is de overkoepelende stichting waar bedrijven en onderwijs, gesteund door de overheid, vanaf 2001 gezamenlijk activiteiten organiseren om jeugd te enthousiasmeren voor techniek. Kinderen en jongeren verleiden tot leren en werken in de techniek is van belang voor bedrijven in de regio met groeiambities en vacatures, stellen Jens de Craen en Jeroen Hofstra, de twee voorzitters van Platform Techniek.

“Wanneer je investeert in jonge jeugd is dat nog lang niet jouw medewerker, maar dat wordt wel je potentieel. Een visie voor de lange termijn. Door activiteiten te bundelen en als onderwijs en bedrijven nauw samen te werken, kun je de kwaliteit van de opleiding hoog houden.”

De Craen doet dit vanuit zijn rol in het onderwijs als directeur van Landstede MBO in Harderwijk en Dronten. Hofstra vertegenwoordigt het bedrijfsleven. Hij is eindverantwoordelijke voor HR bij VMI, machinebouwer voor de autobandenindustrie. Dit bedrijf uit Epe met 2.000 medewerkers, waarvan 1.000 in Nederland, is al jaren verbonden met Platform Techniek.

Jens de Craen en Jeroen Hofstra, de voorzitters van Platform Techniek, bij VMI in Epe. Foto: FotovandeBiezen / Hollandluchtfoto

Gezamenlijk opleiden met onderwijs en bedrijfsleven

De uitdaging zou volgens De Craen en Hofstra zonder samenwerking nog veel groter zijn. “Samenwerken betekent over je eigen schaduw heen stappen en over jouw vacature, en de jeugd interesseren voor de technieksector in brede zin. Doordat deelnemers uit onderwijs en bedrijfsleven al 23 jaar samen optrekken, is het onderwijs goed georganiseerd met de bedrijven en de uitstroom naar bedrijven buiten de regio beperkt gebleven. Wij zijn het overkoepelende platform waar ondernemers, onderwijs en overheid met elkaar bouwen aan een sterke en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de regio. Ook al kost het heel veel moeite, zien we al jarenlang een stijging in de instroom.”

Platform Techniek was 2009 mede grondlegger van De Techniek Academie, een op zichzelf staande bedrijvenvereniging waarbij het onderwijs wordt verzorgd door Landstede MBO. De opleidingen worden gegeven in de inspirerende omgeving van De Techniek Academie, waar studenten twee dagen per week naar school gaan. Drie dagen in de week gaan ze werken bij de bedrijven die betrokken zijn bij de opleiding. Deze werkervaringsplek in combinatie met onderwijs versterken elkaar. Het aantal studenten is gegroeid naar meer dan 170 en inmiddels zijn er meer dan 150 bedrijven aangesloten.

Vier sectoren

Techniek is heel breed en daarom zijn vier richtingen benoemd: Metaal, Mechatronica & Installatietechniek; Bouw & Infra; Mobiliteit, Transport & Logistiek en tot slot ICT. Deze richtingen sluiten aan op de regionale beroepsopleidingen. Het nieuwe onderwijs oriëntatieprogramma voor leerlingen op het voortgezet onderwijs – MBO-Match – laat leerlingen de verschillende beroepen binnen deze sectoren ontdekken, door kennis te maken met de opleidingen bij Landstede MBO, bedrijfsbezoeken in de regio en een praktijkopdracht bij De Techniek Academie.

Daarnaast is er het programma Bovenwijs, waarbij praktijkgericht leren centraal staat voor leerlingen en studenten. Dat loopt sinds het schooljaar 2024-2025. Hierbij wordt schooloverstijgend de regie genomen om het praktijkgericht leren structureel goed te organiseren in de samenwerking tussen docenten uit het onderwijs en praktijkbegeleiders uit het bedrijfsleven. Met het doel om jongeren een mooie praktijkervaring mee te geven.

Platform Techniek wil al op jonge leeftijd de interesse werken voor techniek en technologie. Foto: FotovandeBiezen / Hollandluchtfoto

Hofstra: “De essentie van praktijkgericht onderwijs en de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is ook te zien bij transport en logistiek, ICT en technologie in de zorg. Hier meer regie in nemen is een nieuwe ontwikkeling vanuit Platform Techniek, omdat dit voor andere sectoren ook interessant is.”

Ook is Platform Techniek de grondlegger van de Techlabs. Ooit stond zij aan de wieg van Belevingscentrum BITT, het eerste Techlab in Harderwijk. Later is dit met subsidiegelden verder uitgebouwd door Sterk Techniek Onderwijs. Inmiddels zijn er vijf practica ruimtes in de regio voor leerlingen vanaf de basisschoolleeftijd. De Craen: “Dit is een duurzame invulling van techniekonderwijs op basisscholen en vergeleken met andere regio’s in het land zijn wij hierin heel ver.”

Nagenoeg alle leerlingen van het basisonderwijs en brugklasleerlingen van het voorgezet onderwijs in de regio komen zo in aanraking met de mooie wereld van techniek. Dat komt ook door activiteiten als de Kunstwedstrijd, de Ontdekkersdagen en het Ontdekkersfestival. In april 2025 vindt alweer de derde editie van het al twee jaar volgeboekte Ontdekkersfestival plaats. In een festivalsfeer maken jong en oud op een interactieve, leuke en laagdrempelige manier kennis met alle facetten van techniek bij bedrijven en instellingen.

Praktijkgericht leren

De praktijkgerichte onderwijsprogramma’s worden vormgegeven samen met het regionale bedrijfsleven, maar ook met een regionale partij als Ziekenhuis St Jansdal. De Craen: “Jongeren gaan daar op ‘aan’; ze vinden het interessant om praktijkgericht bezig te zijn en het is tastbaar. Ook is dit waardevol voor de medewerkers van de bedrijven. Vakmensen vertellen met trots over hun werk aan de volgende generatie. Bedrijven hoeven het onderwijs niet over te nemen, maar kunnen wel laten zien en ervaren wat ze te bieden hebben.”

Jeroen Hofstra (links) en Jens de Craen met een jonge medewerker van VMI. Foto: FotovandeBiezen / Hollandluchtfoto

Nieuwe ontwikkelingen en herpositionering

Op basis van veranderende trends heeft Platform Techniek gekozen voor een herpositionering. Het blijkt dat van de totale instroom bij de bedrijven 30% bestaat uit de jongeren die uit het onderwijs komen en maar liefst 70% zijn volwassenen uit allerlei sectoren. Dit zijn de zijinstromers met al een baan of een diploma in een andere richting, waar we eerder niet heel actief op acteerden, maar wat we nu wel doen”, zegt De Craen over de heroriëntatie. “We willen graag groeien en zien nog steeds een grote druk op de arbeidsmarkt. Werknemers willen ook bij andere bedrijven aan de slag gaan. Onder talentbehoud in de regio verstaan we naast jongeren uit het onderwijs nu ook zijinstromers uit andere sectoren voor wie techniek ook interessant kan zijn. In zo’n carrièreswitch willen wij als Platform Techniek onze rol spelen.”

Leven lang ontwikkelen

Zeker voor deze groep zijinstromers geldt het credo ‘Een leven lang ontwikkelen’. Hofstra: “Zeker bij zijinstromers zie je een intrinsieke drive op het thema duurzaamheid. Om de energietransitie te realiseren zijn meer vakmensen in techniek nodig. Dit zijn installateurs en machinebouwers die duurzamer en efficiënter produceren. Zijinstromers willen een bijdrage leveren aan de verduurzaming. Ook de toenemende waardering voor vakmanschap speelt hierbij een rol. Niet de hele dag achter hun bureau zitten in een kantoorbaan, maar echt iets willen maken.”

De Craen: “We verkennen nu samen met Veluwe Portaal de invulling van de week van de arbeidsmobiliteit in 2025; een banen- en opleidingenfestival. Daarnaast werken we ook aan een gezamenlijke regionale stagemarkt.”

Netwerk en kennisplatform Ondernemers, Overheid en Onderwijs

Tot slot merken De Craen en Hofstra dat ondernemers ook kun kennis op gebied van digitalisering en verduurzaming up-to-date willen hebben. Dit zijn thema’s waar Platform Techniek een bijdrage aan wil leveren door het organiseren van kennissessies en netwerkbijeenkomsten in de regio.

Wil je de rol van technologie in de regio versterken? Word als ondernemer lid van Platform Techniek of moedig je werkgever aan dit te doen. Wil je je op- of omscholen? Kies dan voor de brede wereld van techniek!

Platform Techniek

Westeinde 100
3844 DR Harderwijk
info@platform-techniek.nl
www.platform-techniek.nl


Bron:

https://tweevier.nl/harderwijk-magazine/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites