Bronkhorst Wonen, al 40 jaar vakkennis en vakmanschap

Deel dit artikel

In 2024 viert Bronkhorst Wonen het 40-jarig bestaan in Harderwijk. Aan de Ampèrestraat 3 op Industrieterrein Lorentz vind je een complete woonwinkel van 1600 m2 met allerlei productgroepen, overzichtelijk en ruim gepresenteerd.

“We staan bekend om onze betrouwbaarheid en vakkundigheid. Door de ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan, hebben we verstand van zaken. Ook hebben we grote voorraden”, vertelt Jan Willem Bronkhorst uit Hierden, die het bedrijf 40 jaar geleden is gestart.

(vlnr): Jan Willem Bronkhorst, Henk Timmer, Janny Bronkhorst en Genia de Boer. Foto: FotovandeBiezen / Hollandluchtfoto

Zijn vrouw Janny Bronkhorst haakte al vlot aan, de andere vertrouwde gezichten zijn Henk Timmer uit Hierden en Genia de Boer uit Harderwijk. Zij werken respectievelijk 35 en 27 jaar bij de onderneming. Ook stoffeerder Matthijs Rijling werkt al 25 jaar bij Bronkhorst Wonen. Ruben Beelen en Guido Franken vertegenwoordigen de jonge generatie. Ruben als stoffeerder en Guido als allround medewerker. “We zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Henk weet en kan alles en datzelfde geldt voor Genia. Zij zijn minstens zo belangrijk. Als wij er een dag niet zijn, draait alles door. We houden het al 40 jaar vol als detaillist, dat is bijzonder, maar zonder goed en betrouwbaar personeel zouden we niet zo ver zijn”, beseft Janny.

Over het lange dienstverband bij Bronkhorst Wonen zegt Genia: “Ik vind het vertrouwd, het is fijn dat je veel weet en ik vind het contact met de klanten ook erg leuk. Je bent soms zo leuk met klanten bezig dat je door de gesprekken helemaal niet het gevoel hebt dat je aan het werk bent.”

Toen Genia van school kwam, solliciteerde ze op een advertentie via een arbeidsbureau. “Ik wilde administratief medewerker worden. Dat doe ik hier ook wel, maar ik doe hier van alles. De afwisseling maakt het leuk.”

Henk is in juni 1988 begonnen. “Ik kwam hier terecht bij een verhuizing. Jan Willem en Janny zijn begonnen aan de Schimmelstraat. Toen ze daar weg moesten, zochten ze mensen om over te verhuizen. Daarna ben ik gebleven: eerst ’s avonds en in het weekend en pas later was er ook doordeweeks overdag personeel nodig.”

Ook hij houdt van de afwisseling, maar dan tussen binnen en buiten. “Ik ben verkoopadviseur in de winkel, maar kom ook bij stoffeerders op een klus nadat ik heb ingemeten.”

Per toeval in de tapijthandel

Het verhaal van Bronkhorst Wonen begint op 31 december 1983, met de opening van de Snuffelhal aan de Schimmelstraat. Dat Jan Willem de tapijthandel in ging, was niet voorzien. “Dat ik deze richting ben uitgegaan is zelfs stom toeval”, vertelt hij. “De hal aan de Schimmelstraat was een garagebedrijf geweest dat failliet was gegaan. Het was openbaar verkocht op een veiling en ik had samen met mijn familie een deel gekocht. Ik had daar handel van faillissement partijtjes en kon auto’s wassen en poetsen bij het tankstation. Het waren lange dagen van 7.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds. Toen we het pand opknapten was er een pot verf omgevallen. Ik had een nieuw stuk vinyl nodig en gekocht op de markt, maar toen de marktkoopman dit kwam brengen zei hij ‘Je moet tapijt gaan verkopen’. Dit bleek Jan Pleijsier te zijn, die zelf de tapijtzaak Tapijthandel Jan Pleijsier in Genemuiden had. Hij zag de hoogte van het pand en daarmee ook de mogelijkheid om rollen van vier meter rechtop te zetten, zoals ze nu ook in de winkel staan. Jan Pleijsier heeft ons op gang geholpen door tapijt te leveren. Hij nam het risico en bracht een groot bedrag aan handel in, terwijl ik er geen ervaring in had. Hij maakte de eerste twee jaar de opstart mogelijk. Zeker in de zomervakantie verwees hij vanaf de markt door naar de winkel.”

Trapbekleding. Foto’s: Romy Brouwer – De Context Brouwerij

Verhuizing en uitbreiding

De verhuizing naar de Ampèrestraat volgde in 1987 omdat detailhandel aan de Schimmelstraat van gemeentewege niet toegestaan was. Na een Raad van State procedure kwam er wel een vergunning voor verkoop van woninginrichting artikelen op het industrieterrein Lorentz. Op de nieuwe locatie werd de winkel van 500 m2 drie keer zo groot: 1600 m2. Twee jaar later ging Janny fulltime met Jan Willem werken, daarvoor werkte ze parttime naast haar baan bij Blokker. “We gingen toen ook gordijnen verkopen en ik ging dat opstarten. Voor de vloerbedekking en het vinyl huurden we toen al freelance stoffeerders in.”

De afdeling met tapijt

In 2013 gingen Tapijthandel Jan Pleijsier en de ondernemers Bronkhorst ieder hun eigen weg en werd de naam veranderd in Bronkhorst Wonen. “Wij konden toen nog heel veel tapijt verkopen. Uiteindelijk gingen we ook harde vloeren, zoals laminaat verkopen.”

Vloerbedekking wordt gelegd in kantoren van bedrijven, scholen en uiteraard de particuliere markt van Amersfoort tot Zwolle en van Lelystad tot Apeldoorn. “Ook zijn we steeds meer pvc gaan verkopen, omdat er steeds meer vloerverwarming kwam en pvc goed de warmte geleidt.”

Voorraad rollen vinyl op 4 meter breed en 3 meter breed.

Tapijt, waar Bronkhorst mee begonnen is, vormt nog altijd een groot onderdeel. Dit wordt vooral toegepast voor de trappen en in slaapkamers. Achterin de winkel staan vele coupons opgesteld; dit zijn restanten tapijt die extra voordelig geprijsd zijn. Er is volop keus en variatie in kleur, hier komen veel klanten op af. “We hebben veel voorraad tapijt; gelukkig vinden veel mensen dit nog heel belangrijk vanwege de veiligheid, de geluiddemping en de warmte. Geen geluid is een belangrijk voordeel ten opzichte van harde vloeren, zeker in kantoren met meer mensen, die rustig willen praten of bellen.”

Coupons tapijt en vinyl.

Ook karpetten (vloerkleden) worden veel bij ons verkocht. De trend in vloerkleden op het moment zijn: ronde vloerkleden, vintage kleden en wollen kleden. Layering zie je ook steeds meer voorbijkomen. Hierbij combineer je verschillende vloerkleden voor een speels en warm effect. Een andere ontwikkeling is karpetten in afwijkende maten en organische vormen. Ook worden de vloerkleden steeds groter. En het unieke bij Bronkhorst Wonen is dat je van elke coupon tapijt dat wij hebben een kleed kan laten maken in de vorm en maat die je maar wilt.”

Karpetten in verschillende afmetingen.

De winkel is opgedeeld in verschillende afdelingen, zodat de klant goed overzicht heeft.

De afdeling woonaccessoires bestaat uit o.a. lampen, vazen en kussens. Gordijnen en raamdecoratie worden ook veel verkocht. Onder raamdecoratie vallen rolgordijnen, jaloezieën, dupli’s, lamellen en vouwgordijnen. Ook zijn er vele deurmatten in allerlei variaties: schoonloopmatten, droogloopmatten, kokosmaten. Henk: “Een goede inloopmat is erg belangrijk om de vloer schoon te houden.”

De afdeling woonaccessoires.

De afdeling gordijnen.

Groot kunnen inkopen geeft prijsvoordelen voor de klant. Ook kunnen producten beter gepresenteerd worden. Grote rollen geven een beter beeld van een vloerbedekking dan kleine stalen. De klant mag altijd stalen lenen om te zien hoe dit in de thuissituatie staat.

Woninginrichting doe je om de zoveel jaar als je je interieur gaat veranderen of als je gaat verhuizen. In de afgelopen 40 jaar is een mooie klantenkring opgebouwd, zelfs al van de derde generatie.

Bronkhorst Wonen gaat het jubileum vieren met diverse leuke acties voor de klanten. “Volg hiervoor onze sociale media.”

De afdeling pvc-vloeren, op dit moment het meest verkochte artikel.

Bronkhorst Wonen

Ampèrestraat 3
3846 AN Harderwijk
Tel: 0341-414774
info@bronkhorstwonen.nl
www.bronkhorstwonen.nl

Instagram:

Bronkhorst Wonen

Facebook:

Bronkhorst Wonen


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites