Door persoonlijke begeleiding anders omgaan met stress

Deel dit artikel

Mentale problemen zijn veelomvattend en gelden als volksziekte nummer één, maar er hulp voor vragen is nog altijd een taboe. Dat is de ervaring van gedragstherapeut en -coach Henry Poel, die de drempel wil verlagen. “Als mensen bij ons komen, is de emmer vaak al overgelopen.”

Ook Henry (40) uit Harderwijk weet wat het is, hij is een ervaringsdeskundige. “Ik had een vast contract als manager op een kwaliteitsafdeling en raakte overspannen. Dat werk wilde ik niet langer doen en zo heb ik mijn baan opgezegd. Op dat moment had ik geen baan, geen huis en ik was gescheiden. Voorheen maakte ik in mijn hoofd ik de problemen veel te groot, nu bleef ik rustig, zonder stress.”
Hij ging een opleiding volgen tot ACT gedragstherapeut en coach en daar kruiste hij het pad van Sanne van Wamel (38) uit Beneden-Leeuwen, vlakbij Tiel. “We zijn allebei hoogsensitief en ook zij heeft haar baan in het onderwijs opgezegd, noodgedwongen door een burn-out en depressie. We zijn beiden onze bedrijven gestart – ik Hoogsensitiviteit.com en Henry Helpt en zij Your Healthy Mind. We begeleiden mensen die last hebben van alle vormen van spanning: stress, overspanning, burn-out, maar ook somberheid en depressie. Veel mensen die bij ons komen zijn hooggevoelig.”

Hun persoonlijkheden, werkwijzen en waarden bleken overeenkomstig en tijdens hun gezamenlijke omscholing opperde Sanne om samen verder te gaan als één bedrijf. “Zij werkt vanuit de regio Maas & Waal en ik vanuit de regio Harderwijk. We vullen elkaar perfect aan.”

Henry Poel en Sanne van Wamel hebben dezelfde werkwijze met als doel gedragsverandering en vullen elkaar perfect aan. (eigen foto’s)

Beiden werken op basis van de Acceptance & Commitment Therapy: een gedragstherapie waarbij gedragsverandering de kern is. “Als je bij ons komt omdat je ziek bent, gaan wij je niet van je klachten afhelpen, maar helpen we jouw gedrag te veranderen. Zo veroorzaak je jouw klachten niet meer en ga je relaxter om met de klachten die je nog hebt. Als je denkt dat je niet goed genoeg bent, maar tegen jezelf zegt dat je er mag zijn, geeft dat een strijd in je hoofd. Die zorgt voor kortsluiting en het resultaat is dat je vaak terugvalt in oud gedrag. De ervaringsgerichte therapie leert vaardigheden aan om anders naar het probleem te kijken en zo makkelijker met moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden om te gaan. ACT is sterk in het minder serieus nemen van je gedachten. Door het te relativeren met een lach, gaat de lading eraf en raakt het je minder. Als voorbeeld: mensen die moeilijk nee kunnen zeggen, zijn bang dat ze de andere teleurstellen. Door die gedachte te ontmantelen ontstaat er ruimte voor jezelf en ontspan je ook op andere vlakken. Het is heel mooi om mensen zo te zien opbloeien, dit geeft veel voldoening.”

Wanneer er ruimte ontstaat, niks moet en alles mag, dan kijken Henry en Sanne met hun cliënten naar de waarden in het leven die er echt toe doen. “Daar komen vaak mooie dingen uit. Drie belangrijke kernwaarden voor mij zijn verbondenheid, authenticiteit en verschil maken. Die heeft Sanne met mij gemeen en die vind je ook terug in ons bedrijf; dat is precies zoals we zijn. We willen graag mensen persoonlijk begeleiden. Dat is onze passie en één op één coaching en therapie geven ook het beste resultaat. We lopen in negen gesprekken een jaar met iemand mee. Naast die inspiratiesessies kun je altijd met ons whatsappen om je verhaal te doen. Door die verbondenheid ga je door in je traject en voorkom je een terugval.”

‘Uniek aanbod in Nederland’

“Ons all inclusive traject is uniek in Nederland; dit bevat ook een weekend op locatie. In maart gaan we naar Vorstenbosch in Noord-Brabant. Sanne en ik nemen een groep mee om in een andere omgeving vol te laten ervaren hoe het ook anders kan. Juist daardoor kunnen mensen een grote sprong maken. De benadering blijft individueel; de oefeningen zijn ieder voor zich. Of je directeur, student of werkloos bent; voor ons is iedereen gelijk.”

“Of je een burn-out, spanning of depressie hebt, tijdens de behandeling leren wij jou ACT-vaardigheden, waar je nu en de rest van je leven wat aan hebt. In informele sfeer, met de educatieve online omgeving met video’s en door ons unieke weekend. Onze werkwijze is gegarandeerd effectief!”

Your Healthy Mind
06-22261695 (Henry Poel)
henry@yourhealthymind.nl
www.yourhealthymind.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites