‘Lokaal Popschool is mijn tweede woonkamer’

Deel dit artikel

Tino Duchateau (55) is muzikant en gitaardocent bij Popschool Harderwijk. Muziek is zijn leven. “In muziek kun je je persoonlijkheid, gevoel, en emotie kwijt. Als je wat ouder wordt, hoef je niet meer na te denken over techniek of de meest snelle gitarist. De lange gitaarsolo is minder interessant geworden. Ik ga terug naar de basis: het gaat om het mooie liedje.”

Als kind wist Tino al dat hij muzikant wilde worden. Hij kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. “Ik was zeven jaar en volgens mijn moeder sloopte ik alles en gooide alles om. Mijn moeder was een groot countryfan en bloot mij een Frans liedje te leren met drie akkoorden. Ik was gelijk om. Ik heb twee zussen en alle drie hebben we het conservatorium gevolgd. Zij zijn klassiek beroepsmuzikant; piano en viool. Ik ben de popmuziek in gegaan.”

Altijd zwart

Tino heeft zichzelf een imago aangemeten dat hij al 30 jaar altijd in het zwart gekleed is. “Johnny Cash deed dat ook en ik was gefascineerd door het uiterlijk van die man. Ik besloot net als hem alleen nog maar zwart te dragen. Ook draag ik nooit meer een normale bril, maar één met zwarte glazen. Het begint als een gimmick maar dat is het allang niet meer. Na zoveel jaar denk je er niet meer bij na. Ik heb geen andere kleur kleding in de kast. Dat geldt ook voor mijn haar: niemand die me ziet zonder kuif.”

Tino Duchateau draagt nooit meer een normale bril, maar altijd één met zwarte glazen. Foto Bram van de Biezen

Tino maakt al 33 jaar deel uit van de band Jump ’n Jive, die hij samen met Leo van der Giessen heeft opgezet en die voortdurend van samenstelling wisselende. Hij maakte tours door Europa als support act van onder andere Ray Charles midden jaren 90, Fats Domino en The Everly Brothers. Ook stond de band op vele festivals, waaronder een aantal keer op het North Sea Jazz Festival.

“Momenteel is het een groot orkest van 16 man. We hebben een nieuwe clip en nieuwe show gemaakt.”

Eigen band

Na vele tournees door Europa is een grote wens van Tino onlangs in vervulling gekomen. “Als je 55 jaar bent, wil je nog wat uit het leven halen en je eigen ding doen. Voor het eerst in mijn leven heb ik echt een eigen band. De laatste drie jaar heb ik projecten gedaan met een zangeres onder de noemer Charlie. Charlie Electric, Charlie Goes To France. Nu zijn we Charlie Goes Beyond. ‘Charlie gaat verder’ is een band van vier mannen en twee vrouwen. Allemaal profs en heel vocaal. Buiten dat ze een instrument moeten kunnen spelen is het gelukt dat ze ook allemaal zingen. De ironie is dat ik niet zing.

We zitten nu in de repetitiefase. Het is keihard werken, want in acht repetities moet het staan. Ik heb begin maart ons eerste optreden binnengehaald. Dat is op 11 april tijdens het Rook & Roll Festival in de oude meelfabriek in Nunspeet. Eind mei hopen we een try-out te geven in Walhalla. Ook verwacht ik dat we op Blije Bietjes staan, waar ik tot nu toe alle edities heb gespeeld.”

Omslag

De keuze in muziekstukken is een persoonlijke rode draad in het leven van Tino. “Er is van alles gebeurd en op een gegeven moment was ik klaar met de metafoor ‘Sex, drugs & rock and roll. Dat is enerzijds vrijheid en niet binnen de kaders kleuren. Het kan ook betekenen een levensstijl van alcohol drinken. Dat heb ik altijd met plezier gedaan en ik heb van die levensstijl genoten, maar ben er klaar mee. Het wordt pathetisch als je dat blijft omarmen. Ruim een jaar geleden ben ik helemaal gestopt met alcohol drinken. Dat ik gezonder ben gaan leven, geeft zo’n enorme focus. Ik had niet gedacht dat het me zoveel energie zou opleveren. Het is goed voor mijn creativiteit en werklust. Ik sta nu om zes uur naast mijn bed te springen.”

Popschool Harderwijk

Tino is ook docent bij Popschool Harderwijk. In zijn lokaal in het Oude Stadhuis geeft hij gitaarles. “De popschool bestaat ruim tien jaar en ik zit er zeven jaar bij. Jeffrey Michelsen, de ‘directeur’ van de popschool, is een oud leerling van me. Het is leuk dat we na al die jaren nu weer samenwerken. We werken met 20 docenten en geven les in pop, rock en jazz. Ik ben de oudste van het stel en werken met jonge ‘dudes’ geeft mij zoveel energie.”

Popschool Harderwijk heeft een enorme groei doorgemaakt, ziet Tino. “We gaven eerst alleen één op één lessen; en aan groepjes in duo’s en in trio’s. Inmiddels zijn we veel breder. Vroeger had je één muziekleraar; nu hebben we zoveel expertise in huis. Een gitaardocent zoals ik, drumdocent tot studioman. De docenten van de popschool zijn allemaal mensen uit de praktijk die op het podium staan. We geven ook muziekles aan de eerste klassen van het Morgen College. Eerstejaars leerlingen komen hier en maken een productie. Ze maken een nummer van de instrumentatie (drums, bas, gitaar, keyboard) tot aan de teksten inzingen of inrappen. Daar doen ze 40 weken over. Die groepen komen elke week 1,5 uur, in drie groepen per keer. Het zijn allemaal klassen van 20-30 kinderen.”

Een andere doelgroep is afkomstig van Zorg & Welzijn. “Dit gaat van dak- en thuislozen tot aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Wij krijgen subsidie van de gemeente Harderwijk die we besteden aan deze doelgroep en ook de organisatie waar de cliënt onder valt heeft een rugzakje met geld ervoor. Organisaties als Philadelphia en ZorgDat kunnen dit zelf inkopen. Wij verzorgen lessen van 1,5-3,5 uur, afhankelijk van wat iemand wil, passend bij het budget.”

Tino Duchateau is gitaardocent bij Popschool Harderwijk. Foto Bram van de Biezen

Ook geeft de Popschool muziekles aan het basisonderwijs: acht weken op school of de klas komt naar de Popschool. “Zo leert een hele klas in een band te spelen met elektrische gitaar, keyboards en drums. We geven les aan 400 leerlingen per week; het onderwijs meegeteld zijn dat er 650.”

Tino geniet van hert doorgeven van zijn muzikale passie. “Het is geweldig om te doen wat ik leuk vind: met alle vrijheid, muziekstijlen, met allerlei ‘soorten’ mensen. Voor de meesten die hier komen is het meer dan muziekles. We hebben zoveel mogelijkheden in de Popschool: oefenruimtes, bandjes en een studio. We verzorgen veel optredens in de stad, ook die verbinding is voor ons heel belangrijk.”

Tino is blij met de terugkeer in het Oude Stadhuis, waar de Popschool sinds oktober weer gevestigd is. Daarvoor was de ‘oude bibliotheek’ een tijdelijk onderkomen en ook heeft de Popschool enige tijd antikraak in het lege oude stadhuis gezeten. “Cultuurkust heeft hier het Cultuurcafé en een dans- en theaterzaal. De gemeente heeft de trouwzaal en het toeristisch informatiepunt. Wij hebben 2/3 van het gebouw aan lokalen. Ik heb het idee dat mensen hier heel graag komen. Voor mij is het mijn tweede woonkamer.”

www.popschoolharderwijk.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites