Meer stookplezier met een nieuwe houtgestookte kachel

Deel dit artikel

Bij HT Schouwen & Haarden kun je terecht voor de verkoop en het plaatsen van haarden en kachels. Ook levert en plaatst Henri Timmer uit Ermelo schoorsteenkanalen. Sinds dit jaar is ook zijn zoon Frank bij hem in dienst en samen gaan ze het bedrijf uitbreiden met de dienst schoorsteenvegen.

Plaatsen van haarden en kachels doet Henri Timmer (53) al 26 jaar. In de periode 1998-2004 in loondienst, sinds 20 jaar voor zichzelf met HT Schouwen & Haarden. Hij ziet de afgelopen periode verschillende ontwikkelingen. “5-10 jaar terug waren schouwen nog erg populair en verkocht je er drie in een week van natuursteen en hout. Destijds verkocht ik ook nog veel gashaarden, maar dit doe ik niet meer. Sinds april 2023 is de wet op de rookgasafvoer voor gashaarden veranderd. Je moet cursussen volgen en meetapparatuur aanschaffen. Dit geeft veel meer administratief werk en omdat de vraag door de gascrisis ook een stuk minder is geworden, zijn we daarmee gestopt.”

Het installeren van vrijstaande houtkachels en pelletkachels is wat Henri en zijn zoon Frank nu hoofdzakelijk doen. Naast deze kachels worden ze ook zes à zeven keer per jaar gevraagd een pellet- of hout-cv te installeren. “Met een hout- en pelletkachel aangesloten op de leidingen van je centrale verwarming kun je ook je huis verwarmen.”

Met de komst van zoon Frank (18) in het bedrijf is schoorsteenvegen is een extra dienst die ze erbij gaan doen. Dit volgens een nieuwe manier van vegen: roterend vegen van onderuit. Het werk voeren ze uit in een straal van 30 kilometer rondom Ermelo.

Het installeren van vrijstaande houtkachels en pelletkachels is wat Henri en zijn zoon Frank nu hoofdzakelijk doen.

Dealerschappen

De showroom achter zijn huis is in de zomer geopend op afspraak. In de winterperiode van september tot en met maart is de showroom geopend op vrijdag van 13.30-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-15.00 uur en verder op afspraak. De meest verkochte kachels zijn van het merk TermaTech uit Denemarken. Heta komt ook uit Denemarken, Nordic Fire en Barbas zijn afkomstig uit Nederland en Charnwood uit Engeland. Hark uit Duitsland heeft een ingebouwd fijnstof filter om nog meer fijnstof uit de lucht te houden.

Belangrijk volgens Henri is om een nieuwe houtkachel aan te schaffen, omdat de nieuwe houtkachels veel minder uitstoot van fijnstof geven. “De Eco 2022 is een Europese wet die inhoudt dat alle houtkachels een maximale hoeveelheid fijnstof uitstoot mogen hebben. Oude kachels geven veel meer fijnstof uitstoot vanwege de opbouw in de kachel. Een oude kachel gaat bij mij het oud ijzer op, want we moeten het fijnstof naar beneden brengen.”

Daarvoor heeft hij nog meer aanwijzingen en tips. “Bij het aansteken van een haard volgens de ‘Zwitserse methode’ leg je dik hout onderop en steek je het vuur van bovenaf aan. Dit geeft ook minder fijnstof uitstoot en je hebt eerder je kanaal op temperatuur. Hierdoor krijg je een goede verbranding en het geeft buiten minder last van de rook. Belangrijk is droog, schoon brandhout stoken. Als je goed stookt, heb je bijna geen last van de rook.”

HT Schouwen & Haarden

Dwarsweg 14
3851 KD Ermelo
0341-422198
06-51225604
info@schouwenenhaarden.nl
www.schouwenenhaarden.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites