Oudjaarspektakel Historisch Havenkwartier

Deel dit artikel

‘Historisch erfgoed laten floreren’

De Vischafslag en Botterloods, Molen De Hoop en de smederij en scheepshelling Veluvia zijn markante historische plekken in Harderwijk, maar ondanks de mooie locatie aan het water, is het Historisch Havenkwartier nog niet voor iedereen goed zichtbaar. Om meer bekendheid te krijgen, organiseren de stichtingen van 27 tot en met 30 december het Oudjaar Winterspektakel Historisch Havenkwartier.

Betrokken zijn de Molen, de bakkerij, het Bottermuseum (Vischafslag, Botterloods, botters) en de historische smederij. „Met een activiteitenprogramma van vier dagen willen we deze locatie meer bekend maken, zodat mensen vaker in de Molen excursies gaan doen of met een botter gaan varen. Daar willen we in de toekomst meer inkomsten uithalen. Dit evenement zal niet veel geld opleveren, het gaat vooral om naamsbekendheid. We willen mensen vooral laagdrempelig interesseren in wat we doen. Veel kinderactiviteiten zijn gratis”, vertelt Susan Wijngaard, bestuurslid Bottermuseum.

Medebestuurslid Rob van Luijk meldt dat het onderhouden van de botters veel geld kost. “De stichting is daarom blij met de substantiële bijdrage van de gemeente Harderwijk voor uitbreiding van het Bottermuseum. Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft zijn afscheidscadeau aan de stad aan ons geschonken. Hij is gek van de Bruine Vloot en is voorzitter van de vereniging van Zuiderzeegemeenten. Hij wist dat wij wilden uitbreiden en heeft op de bijzondere raadsvergadering op zijn afscheidsdag toegezegd dat een bedrag beschikbaar wordt gesteld. Wij moeten dit aanvullen. We betrekken de bovenetage bij het museum. Er komt een extra trap naar de verdieping. We willen graag tentoonstellen wat we van de Visserszolder van het Stadsmuseum hebben gekregen.”

Nieuwe kap

Ook de Molen heeft wensen. Carel van den Heuvel, coördinator evenementen Molenstichting: “De kap van de molen moet in 2024 vernieuwd worden, We onderzoeken of er schrikdraad op gezet kan worden om de aalscholvers te weren, want die zijn een ramp. De kap wordt door de vogelpoep steeds dunner. We zijn een rijksmonument en in afwachting van subsidie. We willen het historisch erfgoed laten floreren, de Molen draait op alle dagen.”

Ook de smederij en gerestaureerde scheepshelling horen tot het Historisch Havenkwartier. Vrijwilligers Hans en Sandor stellen de smederij open. Zij maken onder meer smeedwerk voor de nieuwste woningen in het Waterfront.

Activiteiten

Het idee van een winterspektakel is ontstaan vanuit de Molen. “De bakkerij verkoopt ieder jaar met veel succes oliebollen en dat trekt veel mensen. Dat is een jarenlange traditie en zo wilden we ook het Havenkwartier meer in de schijnwerpers zetten”, vertelt Carel. In vier dagen zijn er allerlei activiteiten van jong en oud.

Woensdag 27 december is een kinderdag, donderdag 28 december de bridgedag, op vrijdag 29 december is er van alles te doen in de Botterloods en gaat de Molen oliebollen verkopen en op zaterdag 30 december zijn er optredens van Shantykoren.

Viswedstrijd en koekjes bakken

In samenwerking met Hengelsportvereniging De Snoek is er woensdag 27 december een viswedstrijd voor kinderen van 8-12 jaar. Vrijwilliger Bottermuseum Henny Kleermaker: “We verleggen de botters iets om in de haven te kunnen vissen. De vis trekt in de winter de haven in, we zien vaak kinderen langs de waterkant. De hengels krijgen de kinderen in bruikleen. Wie de meeste lengte aan vis vangt, wint de wedstrijd en krijgt een prijs. Kinderen krijgen van ons chocolademelk, pannenkoek en een goedgevulde goodiebag. Woensdag kunnen de kinderen ook bij de Molen koekjes bakken en knopen leggen van dropveters in de Vischafslag. Het streven is gratis kinderactiviteiten. Ze moeten zich hier wel voor opgeven.”

(vlnr): Henny Kleermaker, Rob van Luijk, Carel van den Heuvel en Susan Wijngaard (foto: Marco Jansen)

Bridgedrive en midwinterhoornblazen

Donderdag 28 december is er een gezamenlijke bridgedrive bij de Molen en in de Vischafslag. Organisator Henny: “Het bridgemateriaal krijgen we van Bridgeclub Sportief.”

Op vrijdag 29 december klinkt ’s middags het Midwinterhoornblazen van de Veluwse Midwinterhoornblazers. Susan: “Een mooi geluid, passend bij de winter. De hele dag is er op het terrein van de haven een Nostalgische Kermis, uitgevoerd door Levende Historie Harderwijk. Zaterdag 30 december zingen de shantykoren de Boekaniers, Zingende Nonnen en de Kajuitzangers. Zo willen we zoveel mogelijk Harderwijkse clubs betrekken.”

De locatie wordt sfeervol aangekleed met hulp van Stichting Onderstroom en er wordt verbinding gezocht met Kerstmissie, het initiatief van Christine Ros en Joost Speelman en Cultuurkust tegen eenzaamheid. Susan: “Op 22 december staan wij hier ook op het Kloosterplein met onze viskar en bakkerskar om ons evenement te promoten.”

De stichtingen rekenen op de inzet van zo’n 80 eigen vrijwilligers, zo’n 20 per dag, om het evenement te laten slagen. “Dit valt alleen maar te organiseren met hun medewerking. Onze intentie is hier een jaarlijkse traditie van maken.”

Zie voor het complete programma www.bottermuseum.nl en www.harderwijksemolen.nl


Bron:

https://tweevier.nl/harderwijk-magazine/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites