Met de bossen en heidevelden van de Veluwe als voortuin en strand Horst in de achtertuin is Ermelo een geweldige plek om te wonen, te werken en te verblijven. Er wonen ruim 27000 mensen. Met zo’n 100 campings en bungalowparken is Ermelo een echte toeristenplaats; in de zomer verdubbelt het aantal mensen dat in Ermelo verblijft bijna tot 50.000. Op een steenworp afstand van Harderwijk kun je lekker winkelen, fietsen, wandelen of cultuur opsnuiven. Kom je met de auto dan kun je gratis parkeren. Maar ook de trein stopt in het centrum van het dorp. Met haar vele gezellige evenementen, terrasjes en historische plekjes is er voor ieder wat wils. Burgemeester en wethouders vertellen wat het dorp zoal te bieden heeft. Welkom in Ermelo!
Ermelo gastvrij en aantrekkelijk centrum
Ermelo is net als Harderwijk een heel toeristische gemeente. Met veel gasten op de vakantieparken die het leuk vinden om in Ermelo te winkelen en uit te gaan. Ook door evenementen zorgen ondernemers ervoor dat het centrum aantrekkelijk is voor bezoekers en inwoners.
Met name in de zomer zijn er tal van activiteiten. “Zoals de jaarlijks terugkerende braderieën. Op zes dinsdagavonden staat Ermelo vol met kramen. Ermelo heeft de langste braderie van de Veluwe”, vertelt burgemeester André Baars. “Ook de vele festiviteiten op en rond ’t Weitje trekken altijd veel bezoekers. In de zomer is het Kinderfestival voor de allerkleinsten met o.a. luchtkussens, grabbelton en spelletjes.” De gemeente verleent de vergunning en heeft vooraf overleg met organisatoren, politie en brandweer, houdt toezicht en evalueert na afloop.” Zo is het voor zowel inwoners als bezoekers aantrekkelijk om het centrum in te gaan en te genieten van de gastvrijheid van de gemeente.” Baars is trots dat Ermelo nog een zelfstandige VVV heeft waar toeristen voor informatie en fietsroutes veel gebruik van maken.
Na een pilot in 2019 zijn de terrastijden van 0.00 uur definitief verruimd naar 1.00 uur. “Hierover is veel afstemming met de horeca die goed meewerkt met boa’s en politie om het uitgaan in Ermelo veilig te laten verlopen. Na 1.00 uur blijf je binnen of ga je naar huis. Dit voorkomt heen en weer lopen. Hierdoor blijft het rustig en ligt het aantal incidenten laag.”
Op het gebied van openbare orde en veiligheid wordt goed samengewerkt met Harderwijk en Putten. “We handhaven gezamenlijk op drugsgebruik, drugsdealen en het plegen van inbraken. Wie dat 2x doet, krijgt een dwangsom van 5000 euro. Dit heeft effect en maakt de gemeente veiliger.”
Goede verkeers- en vervoersvoorzieningen
Wethouder Wouter Vogelsang heeft onder andere verkeer en vervoer in zijn portefeuille. Hij ziet dat Harderwijk en Ermelo langzaam naar elkaar toe groeien. “Onze voorzieningen sluiten heel goed aan op het verkeersnet van Harderwijk. We hebben goede woon-werk voorzieningen voor de auto en de fiets. Daarnaast kunnen bezoekers aan Ermelo overal gratis parkeren en is er nog meer dan genoeg ruimte. Je kunt zelfs bij een aantal winkels voor de deur parkeren.” Ook heeft Ermelo een station middenin het centrum. “Met de trein ben je in een paar minuten van Harderwijk in Ermelo. Binnen 2 minuten lopen heb je vervolgens 2,5 kilometer winkelstraat tot je beschikking.”
Ook heeft Ermelo de sportieve Harderwijkers veel te bieden. “Er zijn veel mountainbikeroutes, ruiter-, fiets-, wandel- en klompenpaden.” Wie op een zondagmorgen naar de Ermelosche Heide gaat, ervaart de rust van de natuur. “Je bent ver van de A28 en de provinciale wegen en kunt de stilte bijna horen. Ook kun je eindeloos slenteren door het bos. Ermelo heeft een unieke ligging; aan drie kanten omzoomd door Natura2000 gebied. Daar moeten we wel zuinig op zijn. Pak daarom één van onze MyWheels. Deze elektrische auto’s staan bij het gemeentehuis – en dichtbij het station – en zijn doordeweeks (vanaf 18.00) en in het weekend beschikbaar. Reserveren kan via de app MyWheels.”
Volop verblijfsrecreatie in Ermelo
In het prachtige groene Ermelo kun je goed recreëren. “Met de stad Harderwijk als goede buur, vullen Ermelo en Harderwijk elkaar perfect aan”, vindt Hans de Haan, projectwethouder Vitale Vakantieparken.
“Wil je in de zomer lekker aan het water recreëren of zwemmen, dan kan dat in Ermelo bij Strand Horst. Samen met Nulde is dit het best bezochte strand van Gelderland. Hier kun je ook geweldig surfen. We proberen volgend jaar te starten met de bouw van een hotel en evenementenhal. Daar zetten we veel vaart achter.”
Dat geldt ook voor het project Vitale Vakantieparken. Met 14 recreatieparken in Horst wordt meer diversiteit beoogd. “Bij het revitaliseren kan het zijn dat we naar nieuwe innovatieve parken gaan, maar er zijn ook parken die al geweldig draaien. Als parken geen toekomst meer hebben, kijken we naar andere functies, zoals wonen, recreatie voor ouderen of bijvoorbeeld ombouwen tot camperpark.”
Ook aan de andere kant van Ermelo, langs de Drieërweg, staan veel campings en vakantieparken. “Hier is sprake van innovatie met boomhutten of glampings: glamorous kamperen, oftewel huisjestenten met luxe faciliteiten, maar je hoort wel de regen tikken op het zeildoek.” Ook beschikt Ermelo over een hotel met paardenlodges. Tel daar de fiets- en menroutes, een natuurgebied naast Pitch & Putt en Strand Horst bij op en het is duidelijk: Ermelo zet volop in op verblijfsrecreatie!
Ermelo optimaliseert bedrijventerreinen
Defensie, zorg, agrarische sector en bedrijven; de economie in Ermelo laat grote diversiteit zien. “De kracht van dit brede aanbod zit in de mix’’, aldus Leo van der Velden, wethouder Economie.
‘’Het ondernemersklimaat is aantrekkelijk gezien de ligging, diversiteit in arbeidsmarkt en aanbod van toeleveranciers”, vertelt wethouder Leo van der Velden, die tegelijk een enorme druk op het ruimtegebruik ziet. “We willen recreatieve voorzieningen blijven faciliteren en dat mensen hier komen wonen en werken. Ook de agrarische sector in het buitengebied faciliteren we nog steeds en er is veel natuur. Dat gebeurt allemaal op een relatief klein gebied. Industriegrond is duur en schaars. Ermelo heeft Kerkdennen, Veldzicht en Tonselseveld als locaties waar geclusterde bedrijvigheid plaatsvindt. Die locaties willen we optimaliseren. Kerkdennen wordt nog gerevitaliseerd, maar gaan we niet meer intensiveren. Op Veldzicht komt fase 4 in verkoop met vijf kavels. Wij willen onze know how hier houden maar er zijn ook bedrijven met een enorme ruimtevraag. Het uitgiftebeleid is gericht op Ermelose bedrijven die willen herhuisvesten. De ruimte vraagt om slimme oplossingen; daar is visie op nodig. Voor de toekomst werken we aan afstemming tussen Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, maar ook Putten, voor een regionale aanpak bedrijventerreinen, Wie doet wat en waar kan welk bedrijf terecht? Economie is niet plaats- maar regiogebonden.”
Ermelo aantrekkelijk wonen in het groen
Ook wonen is voor Ermelo een belangrijk thema. “Ermelo ligt op een mooie, cruciale plaats; zowel aan het water met een mooie jachthaven, als aan mooie bossen en heide. Er loopt een spoorlijn en we liggen aan de snelweg A28. Alle voorzieningen om prettig te wonen zijn aanwezig”, weet Laurens Klappe, wethouder van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening en verantwoordelijk voor de omgevingswet.
“Harderwijk is meer stedelijk en heeft ook zijn kwaliteiten. Als mensen meer van dorps, groen en ruimte houden, is Ermelo een aantrekkelijke gemeente. We hebben wat meer eengezinswoningen en wat minder appartementen. In de komende jaren komen daar nog een aantal mooie woongebieden bij. We zijn volop bezig met het Oranjepark: midden in het centrum en tegelijk in het groen. Ook Veldwijk is een mooi landschap met een parkachtige structuur waar de komende jaren zo’n 400 woningen worden gebouwd met een open uitstraling: een relatief kleine tuin zonder schutting of muurtje. In het monument De Hooge Riet op Veldwijk komen zo’n 30 appartementen. In Ermelo-noord liggen wat grotere kavels voor villa-bebouwing. In Ermelo kun je met elk budget goed terecht.”
Ermelo probeert voor alle groepen inwoners aantrekkelijk te blijven. De afgelopen periode zijn vooral duurdere woningen gebouwd; dit college heeft afgesproken in elk geval 240 woningen voor jongeren en starters te gaan bouwen. “Dit is een opgave voor de raadsperiode 2018-2022. Aan de Beemdweg is grond gekocht door de gemeente. Hier komen dit jaar tijdelijke woningen voor jongeren en voor mensen die door omstandigheden een huis zoeken.”
Dit artikel maakt deel uit van de special ‘Ermelo stelt zich voor’ in het Harderwijk Magazine editie maart 2020
Groepsfoto’s: Bram van de Biezen
Portretfoto’s: gemeente Ermelo
Bron: