Zesde generatie aan zet bij familiebedrijf Johannes Kok

Deel dit artikel

Donderdag 2 november 2023 is een bijzondere dag voor John Kok (56). Hij was jarenlang het gezicht van Restaurant Johannes, maar op een besloten feest in de polder draagt de ondernemer het stokje over aan zijn zoon John (27). Een select gezelschap familie, vrienden en leveranciers dat deel uitmaakt van hun leven, in goede en slechte tijden, is getuige van de wisseling, die al een jaar in de lucht hing. “We hebben met elkaar geschiedenis geschreven. Ik ben trots, dankbaar en gelukkig.”

De symbolische datum 2 november is de geboortedatum van Johns vader Johan, die op 9 augustus 2000 overleed op 55-jarige leeftijd. “Ik heb altijd gezegd dat als ik mijn vader overleefd heb, het goed zou zijn. Dat is nu exact een jaar later op zijn verjaardag. Ik heb de afgelopen drie jaar heel bewust naar dit moment toegeleefd”, vertelt de markante ondernemer, die al vanaf zijn 15e actief was in de palingrokerij, die al in 1904 op de boulevard begon. Het familiebedrijf van zes generaties beleefde successen, maar kende ook grote tegenslagen. Ingrijpend was de brand op 5 mei 2015, toen het oorspronkelijke pand volledig werd verwoest. Alleen de rookdeuren bleven gespaard, die keerden terug in het geheel nieuwgebouwde pand dat op 8 juni 2016 geopend werd. De brand had grote impact op de familie, ook voor zoon John. “Dat was voor mij het kantelpunt. Ik werkte hier al vanaf mijn 15e, maar vanaf dat moment doen we het samen. Ik zag de ontreddering bij mijn ouders, niemand wist waar het heen ging en dan ga je helpen waar het kan. Zo raakte ik betrokken bij de bouw en ging het in sneltreinvaart. Het bedrijf is onderdeel van mijn leven geworden. Ik ben er elke dag mee bezig, ook als ik vrij ben. Het is van ons, van de familie en van wie dicht bij ons staan.”

Restaurant Johannes opende in juni 2016 het nieuwe pand. (eigen foto)

De afgelopen acht jaar heeft hij veel vlieguren gemaakt om het vak te leren en heeft zijn vader gaandeweg steeds wat meer overgedragen: planning, personeel, administratie, financiën. “De inkoop is het enige wat ik nog doe en ook blijf doen”, zegt zijn vader. “Ik ben een visboer met horecakwaliteiten, maar ik houd vooral van vis en van mensen vermaken en lekker te laten eten. We begonnen met niks; het was bloed, zweet en tranen. Vroeger werkte zes man in de zaak, die vier maanden dicht was en in de zomer het geld moest verdienen. nu werkt er 70 man en wordt er ook in de winter omzet gemaakt. In het verleden zijn we heel vaak ‘terug naar start’ gegaan. Er zijn veel piketpaaltjes. De laatste drie jaren hebben we vooral geïnvesteerd in mensen. Want tegenwoordig geldt: heb je de mensen, dan heb je de omzet.”

John en John op het feest op 2 november (foto: Gerrit Boonen, G & K Fotografie)

Nieuw hoofdstuk

Zoon John stapt op een goed moment in, vindt hij zelf ook. Het respect verdient hij op een natuurlijke manier bij het personeel. “Ik heb geleerd hoe je met mensen om moet gaan zodat ze graag bij ons werken; dat is geven en nemen. Er moet hard gewerkt worden, maar het menselijke aspect vergeten we niet. Als wij het goed hebben, heeft het personeel het ook goed. Als ik dit wil laten werken moet ik in eerste instantie een aanvoerder zijn, die voorop gaat in de strijd. Als ik dat wil volhouden moet ik goed voor mezelf zorgen. Daar een goede balans in vinden. Ook moet ik altijd denken aan de dag van morgen en zoveel mogelijk uitsluiten dat ik voor verrassingen kom te staan.”

Eerlijkheid, vertrouwen en delen, als je dat goed doet kom je een heel eind, hebben zijn ouders John en Bianca vanuit huis en zakelijk meegegeven. John is trots om zijn zoon te zien groeien. “Ik praat en regel het, maar er gebeurt hier ook veel op hbo-niveau. Bedrijfsopvolging is niet vanzelfsprekend. Het is in veel opzichten een moeilijke opgave. Je bent ondernemer, denkt mee, want loslaten is moeilijk. Vandaar dat ik vanaf de zijlijn een beetje blijf meekijken. Ik heb mijn uren gemaakt. ’s ochtends vroeg een haring schoonmaken, een visje fileren, of paling verkopen; prima. Maar ik haal niet meer het hele circus op mijn nek. Vijftien uur per dag, zeven dagen in de week sta je ‘aan’ en dat is klaar voor mij. Het eerste hoofdstuk van Johannes is geschreven en de nieuwe generatie gaat verder met het volgende hoofdstuk.”

Restaurant Johannes
Strandboulevard Oost 8
3841 AB Harderwijk
Tel: 0341-419888
info@johanneskok.nl
www.johanneskok.nl


Bron:

https://tweevier.nl/harderwijk-magazine/

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites