Herderewich viert jubileum
HARDERWIJK – In de Catharinakapel vierde Herderewich vrijdag dat de historische vereniging 50 jaar bestaat. Bijna 100 leden namen deel aan een stadswandeling, bottertocht, een bezoek aan de molen, het Stadsmuseum of het boerenerf van Dirk Schuurkamp in Hierden.
Vier mensen van levende Historie vormden het ontvangstcomité. Bij de ingang stond de Archeo hotspot, een wagen gericht op archeologie. Janneke Zuyderwyck gaf hier voorlichting over het werk wat archeologen doen en van scherven kon een schaaltje worden gemaakt. In de Catharinakapel werden allerlei films vertoond over historisch Harderwijk.
„Doel van de vereniging is de geschiedenis levend houden door onderzoek te doen: te graven in de grond en te graven in boeken. We vertellen verhalen over wat we vinden en we zetten ons in voor het behoud van het historische karakter van Harderwijk’’, vertelt Matty Moggré, al acht jaar voorzitter van Herderewich. De vereniging werd 50 jaar geleden opgericht omdat veel oude gebouwen, zoals de Vuldersbrink en het Militair Hospitaal werden afgebroken. „Jan Klein en anderen zijn in het verweer gekomen om het waardevolle historisch karakter van de stad te behouden.”
Moggré noemt een aantal voorbeelden uit de afgelopen 50 jaar. „Bij de Munt stonden poortgebouwen naast het hek. Die wilden ze afbreken, maar zijn gelukkig blijven staan. Daar is meer bezwaar tegen gekomen. Rusthuis Bethel op het Kerkplein is wel afgebroken maar ook hiertegen hebben we geprotesteerd. Recent hebben we geprotesteerd tegen de uitbouw van Cozy Harbour, die we veel te groot vonden naast de Vischpoort, maar ze hadden vergunning van de gemeente.”
Het Oude Stadhuis vindt Moggré prachtig geworden. „Dit is in oude glorie hersteld, waarbij ook wij betrokken zijn geweest. We hadden bezwaar tegen het afbreken van de historische trap. De architect wilde hem eruit hebben, maar hij is toch gebleven. Door er te zijn worden we ook wel gevraagd: een lid van ons zit in de commissie ruimtelijke kwaliteit – de vroegere welstandscommissie – een klankbordgroep voor bouw- en verbouwplannen.”
Herderewich telt 650 leden. Zij betalen 20 euro per jaar en krijgen elk kwartaal het magazine Het Vittepraetje. „We hebben een steengoede redactie. De korte verhalen en foto’s zijn een feest om te lezen en te bekijken. We geven lezingen en organiseren speciale activiteiten, zoals een rondleiding op de Essenburgh of Groevenbeek. Een keer per jaar geven we een jaarboek uit met een thema, bijvoorbeeld over het Waterfront en onlangs over de Hierdense emigranten. Ook het plaatjesalbum over Harderwijk dat we hebben uitgegeven samen met de Jumbo was een enorm succes. We werken goed samen met andere organisaties die ook bezig zijn met historie. Toen ik acht jaar geleden begon, hadden we rond 500 leden en dat we goed groeien laat zien dat er veel belangstelling is voor het doel. We zijn een bruisende vereniging met mensen die blijven pleiten voor behoud van de historie. Dat vind ik heel leuk en een feest waard. Ik ben als voorzitter heel erg trots.”
Herderewich staat al 50 jaar op de bres voor het erfgoed. „Jullie kijken constructief kritisch naar elke verandering die er in de gemeente gebeurt zodat de geschiedenis in stand blijft. Dat moeten wij koesteren. Bij elke historische vondst of verbouwing vertellen jullie wat er toen gebeurde’’, zegt burgemeester Harm-Jan van Schaik die de vereniging bij de receptie met het jubileum feliciteert. Hij refereert aan de Vischpoort, het verenigingsgebouw van Herderewich, dat tegen kostprijs gebruikt mag worden voor een feestje of receptie. „Als kind wilde ik in de Vischpoort naar boven, en toen ik net burgemeester was mocht ik van Matty naar binnen.”
Medeoprichter Jan Klein en Han Vrielink, die vele jaren penningmeester is geweest en lezingen gaf, worden gehuldigd voor 50 jaar lidmaatschap. Klein wilde niet in het bestuur omdat hij gemeenteraadslid was. „Pastoor Mars heeft Herderewich groot gemaakt. Hij wist veel van de Harderwijk.”
Moggré wil Niek de Jong niet onvermeld laten. „Hij is lang voorzitter geweest in de middenperiode en heeft gevochten voor het behoud van onze monumenten, tot aan de Raad van State toe.”
Bron:
https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/overig/850895/al-50-jaar-op-de-bres-voor-erfgoed