‘Halve’ terug op de Vischmarkt

Deel dit artikel

‘Met glimlach de dag beleven’

HARDERWIJK – Voor het eerst sinds 2016 keert de 41ste Broekhuis Halve Marathon terug op de Vischmarkt. Het parcours van de halve en kwart marathon loopt over de boulevard, door de Vischpoort over het culinaire plein waar de rode loper van 80 meter wordt uitgerold en door de binnenstad.

Het hardloopevenement georganiseerd door Athlos heeft sinds 2017 start en finish in het Slingerbos. Ook op zaterdag 11 maart 2023 zijn de faciliteiten voor de deelnemers bij de RSG en het vrijwilligerspunt bij Unitas. „We kregen in de enquête na afloop de tips om de binnenstad erbij te betrekken. De start is hier in het verleden ook geweest. Maar omdat wij het kwaliteitsniveau voor de deelnemers en de bedrijven hoog willen houden, is de startaccommodatie met wedstrijdsecretariaat, kleedkamers en douches weer bij de RSG. Die dag hebben wij het gebouw tot onze beschikking. De gemeente denkt mee over het parcours in de binnenstad en de markt sluit een halfuur eerder. Een gedeelte wordt afgezet en we zijn in de afrondende fase van de vergunningsaanvraag. We gaan het parcours laten certificeren en 95% van de route loopt over fietspaden’’, zegt organisator Wisse van de Guchte namens Athlos. 150 vrijwilligers helpen het evenement te organiseren, van EHBO’ers, motorrijders tot pacers met een vlag en de richttijd waarop ze lopen.

De organisatie steekt in op een evenement met een regionaal karakter, waar vrienden en familie langs de kant staan om aan te moedigen. Bij het Triasplein is een dweilorkest en Van de Guchte is bezig met een bandje bij de Vischpoort en op de boulevard. Ook wil hij ondernemers van winkelcentrum Drielanden en de binnenstad betrekken. „Wij gaan voor kwaliteit en ons streven is dat iedereen die dag met een glimlach beleeft. We hopen dit keer op 1500 blije deelnemers kick dat je het haalt is waar het om gaat. Dat is mijn drive om mensen bij elkaar te brengen, maar wel op niveau. Het moet goed zijn en we gaan voor duurzaam: de medailles zijn dit jaar van hout, het jaar staat op het lint.”

Samen sporten is een belangrijke reden voor bedrijven om mee te doen. Inschrijven voor de bedrijvenloop kan op de 5 km, kwart marathon (10,55 km) en halve marathon (21,1 km). Je kunt met een team van vijf inschrijven voor de bedrijvencompetitie (beste drie resultaten tellen) of als groep. Net als in 2019 doet ook Ziekenhuis St Jansdal weer mee. Kartrekker is bestuurder Arend Jan Poelarends (47) uit Zwolle, hij gaat zelf de halve lopen. „De vorige keer deden 260 collega’s mee, nu gaan we voor 300. We betrekken ook de huisartsen van de Noordwest Veluwe en Flevoland erbij. Iedereen mag twee introducees aanmelden. Dit evenement verbindt mensen; er is veel ruimte voor ontmoeting. Het is goed voor het groepsgevoel en ook vinden we het belangrijk om gezond bezig te zijn in de buitenlucht. Mensen die nog nooit gelopen hebben, bieden we looptrainingen aan. We gaan als ziekenhuis ook voor duurzaam en lopen in de shirtjes van 2019 en van vorig jaar want toen hebben we vanwege corona niet collectief meegedaan.”

Tijden & inschrijven: www.athlos.nl

Arend Jan Poelarends (links) bestuurder van Ziekenhuis St Jansdal en organisator van de Broekhuis Halve Marathon van Harderwijk, Wisse van de Guchte, zijn al in voorbereiding op het hardloopevenement op 11 maart 2023. (foto: Marco Jansen)


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/sport/sport/884102/halve-marathon-harderwijk-keert-terug-naar-de-binnenstad-we-hop

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites