Indische muziek, eten en markt

Deel dit artikel

De Sypel in oosterse sfeer

HARDERWIJK – Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober is Sportcentrum De Sypel weer gehuld in oosterse sferen bij de zesde editie van de Pasar Malam Harderwijk. De Javahal en Balihal verwijzen naar het grote en kleinere Indonesische eiland. Tijdens deze Indonesische avondmarkt zorgen muziek, restaurants en verlichte kraampjes voor de sfeer in de verduisterde zalen.

Na het jubileum in 2019 moesten liefhebbers van de Indonesische cultuur het twee jaar zonder Pasar Malam doen. Voorzitter Roy Abels is blij dat de zesde editie wel door kan gaan. „We mogen eindelijk weer. Gezien de bezoekersaantallen bij andere pasars is er ook animo voor en tijdens de Kumpulans in maart en juni – onze Indische feestjes in de Kiekmure – kregen we vaak de vraag of de Pasar Malam door zou gaan. De pasar is erg geliefd bij Indische mensen, maar ook veel Hollanders houden van de gezelligheid, leuke muziek, restaurants en kraampjes. We hebben de indruk dat ze graag weer willen en dat geeft ons energie’’, zegt voorzitter Roy Abels die samen met secretaris Otto Büttner het bestuur vormt. Zij worden geholpen door een groot aantal vrijwilligers.

De pasar heeft drie grote restaurants: Toko Kampung Rasa uit Den Haag, Warung Agung uit Schellinkhout en Warung I Djaja uit Helmond. „We zien dat mensen ook naar de pasar komen voor het lekkere Indische eten. Sommigen gaan met tassen vol naar buiten.”

Mensen komen niet alleen voor de Indische producten, maar ook voor het typische lekkere eten. (foto: Pasar Malam Harderwijk)

Op twee podia zorgen acht muziekgroepen en een dansgroep voor entertainment. O.a. Melanie Foëh, Buckle Up en St. John’s Family treden op. „Zij spelen Indo-rock, Indische muziek, Soul en country. Als op het ene podium wordt gespeeld, is het andere leeg. Zo kunnen mensen in de andere zaal winkelen bij de standhouders.’’ De Indische avondmarkt heeft een variëteit aan kramen. „We zijn ingericht op 55 kramen. Naar verwachting komen er zo’n 40 ondernemers uit het hele land; een aantal heeft meerdere kramen. Zij verkopen Batik kleding, Indische beeldjes, stenen, schilderijen, bedrukte t-shirts en petjes met een Indisch of Moluks thema, specerijen, heel veel sambals, specifiek Indische drankjes zoals Tjendol (met palmsuiker en zoete klappermelk), geraspt ijs Kelapa Muda met allerlei Indische vruchten en stroop erin, sieraden en krissen (muurmessen). Ook is er natuurgeneeskunde en Indische massage. Harderwijker Stanley Rutten van Rumah Rasa gaat zijn Indische koekjes en bonbons verkopen. Het is jammer dat andere lokale toko’s niet meer meedoen.”

Abels vindt de Indische sfeer fantastisch. „Het geeft veel voldoening als ik Indische mensen, waaronder ook vele ouderen, tevreden zie genieten en dat geldt ook voor andere bezoekers die affiniteit met Indonesië hebben. Ze komen van heinde en ver, tot Duitsland aan toe.”

Open: zaterdag 12.00-23.00 uur; zondag 12.00-20.00 uur. Prijzen: 12,- euro; 65+, veteranen en kinderen 5 t/m 12 jaar 7,-‘ kinderen tot 5 jaar gratis entree. Voor kinderen is er een kleine kidscorner om te kleuren en schminken.

www.pasarmalamharderwijk.nl

De Indische avondmarkt Pasar Malam zorgt voor veel sfeer in sporthal De Sypel. (Foto: Pasar Malam Harderwijk)


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/activiteiten/862998/zesde-editie-van-pasar-malam-harderwijk-indische-muziek-eten-en

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites