Memorabele avond met Jan Smit

Deel dit artikel

Harderwijk Live met 5.000 gratis broodjes paling

HARDERWIJK – De populaire Jan Smit gaf zaterdag een gratis optreden op de Markt in Harderwijk. Het volle plein genoot van de nummers van de bekende Volendamse zanger en van de 5.000 gratis broodjes paling die door Dries van den Berg & Zn. en Bakkerij Wegerif waren klaargemaakt. De Horeca Ondernemers Markt maakten de avond mogelijk.

Marco Jansen

Het was voor Peter van den Berg van Palingrokerij Dries van den Berg een hele operatie om alles op tijd af te krijgen. „We waren vrijdagochtend met vijf man druk met paling fileren. 500 kilo hele paling is 250 kilo palingfilet. Ik wilde wel heel verse paling hebben, dus hebben we ’s ochtends nog volop paling gerookt.” Hij is al vanaf jongs af aan fan van Jan Smit. „Hij heeft mooie gevoelige nummers die je op een begrafenis kunt spelen maar ook feestnummers voor op een bruiloft of in de kroeg. Ik heb mijn huwelijksdans op muziek van Jan Smit gedaan, maar ook als ik verdriet had om het overlijden van mijn vader draaide ik vaak zijn muziek.”

Rond 22.30 uur verscheen Jan Smit op het podium. (foto: Marco Jansen)

Het contact ontstond bij een privéfeest in Harderwijk waar Jan Smit aanwezig was. „Het was een zeven gangen diner bij iemand thuis met paling op het menu. Jan Smit had ik nog nooit gesproken en ik zei dat het mooi was als hij een keer op Harderwijk Live kwam zingen. Hij kon op 15 juli en ik zou zorgen dat bij zijn ‘palingsound’ iedereen een gratis broodje paling kon eten. Dat kost mij geld maar het is voor een fantastische avond.”

Jan Smit genoot van de sfeer en de gastvrijheid in Harderwijk. (foto: Julian ’t Jong)

Na Henk Dissel verscheen om 22.30 uur, de Markt was vol gelopen, Jan Smit op het podium voor een optreden van ruim een half uur. Voordat om 23.00 uur de broodjes paling werden uitgedeeld kreeg Alex Koelewijn van stichting Dupan een cheque van 5.000 euro van de Horeca Ondernemers Markt. Van den Berg: „We willen een gezonde palingstand en voor elke paling die wij eten zetten we drie of vier kleine aaltjes uit. De stichting Dupan wordt gesteund door 14 palingboeren en deze actie wordt deels bekostigd uit ons campagnefonds. Als wij een pond paling verkopen, gaat daarvoor 50 cent in de pot van Dupan. ”

Het optreden van Jan Smit trok zaterdag 15 juli een volle Markt met 4.500 muziekliefhebbers. (foto: Julian ’t Jong)

‘Dit samen doen geeft energie’

Uitvoerend coördinator en voorzitter van de HOM Maurice Huizing kwam ook op het podium en was trots. ,,We steken er voor de stad samen veel liefde en tijd in en wat zaterdag gebeurde is zo mooi, dat geeft veel energie. Een landelijke artiest die graag zelf wil komen krijgt een vol plein als podium. Op het hoogtepunt was er 4.500 man. De hoofdingang was de Donkerstraat, waardoor de bezoekersdrukte goed was te reguleren. Om 23.00 uur hebben we daarom de andere straten afgesloten. We hadden acht strategische plekken om met 35 man de broodjes uit te delen. Bij elk horecabedrijf stonden stapels met kratten achter de tapwagens en achter het podium. Bakker Corné Wegerif had een speciaal puntje gebakken en Peter van den Berg zorgde als hoofdvisleverancier van de stad voor de paling. Twaalf jongens van de keukens van de horecabedrijven hebben de broodjes belegd. 5000 broodjes is een boel werk, daar hadden we ons een beetje in vergist, maar ik word er wel gelukkig van dat we zo’n product gratis kunnen weggeven. Iedereen heeft een broodje gehad en sommigen zelfs twee.”

De broodjes paling werden om 23.00 uur uitgedeeld. (foto: Julian ’t Jong)

De Boterlap was deels gereserveerd voor de relaties van Van den Berg, Jan Smit, Henk Dissel en Dupan. Van den Berg keek terug op een ‘mega-avond’. „Jan was enorm onder de indruk van de locatie, de menigte en de organisatie. Hij voelde zich erg gastvrij ontvangen en vond de Harderwijkse cultuur, hardwerkende mensen met inzet voor de stad en gezelligheid, goed passen bij de Volendamse.”

Gratis kwalitatief evenement

Harderwijk Live is dit jaar wat anders georganiseerd. Als voorzitter van de HOM legt Huizing, die samen met Bob van Geelen verantwoordelijk is voor de uitvoering, uit waarom hiervoor is gekozen. „Voor het eerst hebben we de Markt afgesloten omdat we verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, maar ook omdat we door de hoge kosten van artiesten, voldoende beveiliging en EHBO niet meer willen dat mensen met eigen bierblikken het plein op gaan, dat lijkt me niet meer dan logisch. We moeten de omzet ook kunnen verdienen en met 3,40 euro per biertje proberen we marktconform te zijn en niet boven onze eigen prijzen uit te stijgen. Wat we overhouden wordt weer opnieuw geïnvesteerd, want we willen mooie evenementen organiseren. Door goede sponsors zoals Caan Installatie & Afbouw, Bidfood en Heineken als partners kunnen we Harderwijk live nog steeds gratis aanbieden en een kwalitatief evenement neerzetten met topartiesten als Jan Smit, maar ook DJ Fuente, het jaren ’90 thema met DJ Boozy Woozy. De Hollandse avond op 5 augustus met Wesley Klein en Yves Berendse wordt ook een gezellige avond.”

Drukte op de Markt. (foto: Julian ’t Jong)

In de toekomst wil de stichting naar circulariteit met Harderwijk Live. „We gaan over op lichtere rPET bekers, waar landelijke festivals al mee werken en waar statiegeld op zit. Als je beker leeg is, krijg je van ons een schone beker. Wij zorgen voor een goede afvalverwerking.”

Zie voor het volledige programma tot en met zaterdag 19 augustus: www.harderwijklive.nl


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/activiteiten/946877/memorabele-avond-met-jan-smit

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites