Nieuwe ijsbaan Volmoed geopend: ‘Je ziet overal blije gezichten’

Deel dit artikel

Met een winters weekend en drie dagen ijspret werd de nieuwe ijsbaan De Wellen van ijsclub Volmoed in stijl geopend. Door de coronarestricties konden er lang niet zoveel schaatsers op de baan als normaal (1000-1500), maar toch werden over drie dagen zo’n 1300 bezoekers geteld. “Je ziet allemaal blije gezichten.”

HARDERWIJK – De ijsbaan ging vrijdag om 12.00 uur open. Zondagmiddag kijkt algemeen bestuurslid Hans Glastra terug op een geslaagd weekend. “Niet alleen omdat wij vele schaatsliefhebbers konden plezieren, ook omdat we dankbaar gebruik kunnen maken van onze nieuwe ijsbaan. Een muziekje erbij, betonnen zitranden, eilandjes en boompjes. Schaatsers hebben nog meer plezier dan voorheen; we zijn zeer content.”

Hans Glastra is blij met de vriendelijke uitstraling van de nieuwe ijsbaan. (foto’s: Marco Jansen)

De vrijwilligers van Volmoed hielden vanaf vorige week zondag de baan nauwlettend in de gaten. “Toen lag hier het eerste ijs maar vielen ook de eerste sneeuwvlokken. Sneeuw vertraagt de ijsgroei ondanks de vorst, omdat het isoleert, maar het ijs was te dun om de sneeuw er af te vegen. Dat konden we dinsdag voor het eerst met de schuiver en handbezem doen. Donderdag gingen we er met de veegmachine op. Een paar diehards waren hier de hele dag bezig, zodat we vrijdag open konden. Dat je in luttel tijdsbestek zoiets voor elkaar kunt krijgen heeft wel zijn charme’’, aldus Glastra, die zoals alle bestuursleden zelf ook meehielp de baan sneeuwvrij te maken. “Het ijs moet voor publiek 8 centimeter dik zijn maar door de ijsgroei van de laatste dagen was het zaterdag zelfs 12 centimeter dik.”

Alleen leden hadden toegang tot de ijsbaan, maar wie nog geen lid was, kon dat wel worden. “Voor 15 euro kon het hele gezin drie dagen schaatsen en zijn ze een jaar lid’’, legt Glastra uit. Het ledental stond voor de ijsperiode op 475 en is in het weekend gegroeid met 250 leden naar ruim 700 leden, meldde penningmeester Niek Commandeur.

IJsclub Volmoed heeft er na een winterse week 250 nieuwe leden bij.

Coronaproof

25 januari 2019 was de baan voor het laatst open en in 2012 was er voor het laatst zo’n strenge winter dat ook de randmeren dicht waren. Het schaatsen bij Volmoed was coronaproof ingericht met o.a. tijdsblokken, een in- en uitgang, een wachtstraat en fietsenrekken. Glastra: “Waar je normaal spontaan naar de baan kunt komen en een kaartje kunt kopen, moest je nu online reserveren. In korte tijd hebben we daarvoor een ticketing programma op onze website geïnstalleerd. We hebben tijdsblokken van anderhalf uur gemaakt en het aantal schaatsers per tijdsblok gemaximaliseerd tot honderd schaatsers. Zo kon de anderhalve meter voldoende gewaarborgd worden. Op vrijdag waren er vier blokken, op zaterdag vijf en op zondag ook vier blokken. Vanwege de avondklok hebben we 19.30 uur als sluitingstijd bepaald. Ondanks dat er ook volop op het Wolderwijd werd geschaatst, waren de blokken allemaal uitverkocht.”

Tussendoor was er een halfuur pauze om de schaatsers te laten vertrekken en de nieuwe binnen te laten. “We hebben uit voorzorg een wachtstraat gemaakt. Dat plan hadden we al in het najaar opgesteld, niet wetende dat het Wolderwijd ook dicht zou vriezen. Gelukkig kon er op het meer ook geschaatst worden, anders zou er een enorme publieke druk op de schaatsbaan zijn.”

Glastra voorspelt dat het na dit weekend gedaan is met de ijspret. “We gaan ervan uit dat dit de laatste schaatsdag was. De windwakken op het randmeer nemen zienderogen toe en met regen en temperaturen boven nul is het schaatsplezier wel over.”


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/nieuws/nieuwsflits/1046401/nieuwe-ijsbaan-volmoed-geopend-je-ziet-hier-overal-blije-gezich

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites