‘Thuiswas uitbesteden is duurzamer’

Deel dit artikel

Topcleaning haalt en brengt was

De consumentenmarkt voor kleding en het wassen ervan verandert. Corona heeft dat proces versneld, ziet Chantal Drent van Stomerij Topcleaning. “We zien dat thuiswas – halen en brengen van particulier wasgoed – toeneemt en dat duurzaamheid belangrijker wordt. Daar spelen wij op in.’’

HARDERWIJK – “Je ziet bij jongeren de tendens dat zij niet meer per sé de nieuwste kleding hoeven. Ze willen best gedragen kleding hebben, als het maar goed gereinigd is. Daarmee wordt de circulariteit gestimuleerd. We zien dat mensen steeds minder in pak werken en daar komt dure casual kleding voor terug. Dit circuleert ook als tweedehands kleding. Als je je kleding goed onderhoudt door het goed te laten reinigen, kun je het ook goed doorverkopen”, vertelt Chantal Drent, in juli drie jaar eigenaresse van Topcleaning.

Halen en brengen

Zo’n 20% van het werk van de Harderwijkse stomerij is particuliere reiniging. “Mensen kwamen voor de coronatijd vaak hun was brengen en gewassen en gestreken ophalen. In coronatijd merkten we dat mensen belangrijk vinden dat hun was hygiënisch goed gewassen is, maar ze wilden er niet meer de deur voor uit. Daarom zijn we gestart met een haal- en brengservice op afspraak. We komen op maandag, woensdag en vrijdag gratis de was ophalen in diverse plaatsen, waaronder Harderwijk, Hierden, Ermelo en Zeewolde. Voor ouderen die minder goed ter been zijn halen we de was op in het verzorgingstehuis. Ook zijn er verschillende depots waar klanten hun was kunnen brengen. Naast de haal- en brengservice is er een wash dry fold service: wassen, drogen vouwen. Een naaister voert reparaties uit.’’

Het laten reinigen door een stomerij heeft volgens Drent meerdere voordelen. “Mensen denken dat machinaal wassen ten koste gaat van je kleding, maar wassen bij een stomerij verlengt juist de duur van je kleding. We kijken bij het wasproces heel goed naar het materiaal waarvan het kledingstuk is gemaakt en welke toevoegingen het nodig heeft. Afhankelijk van natuurlijke of synthetische vezel kijken wij welk behandelplan van toepassing is.

Wij hebben hier 14 soorten zeep in het reinigingsprogramma. Voor vetvlekken maken wij gebruik van speciale vloeistoffen die meestal biologisch afbreekbaar zijn. In plaats dat de vezel wordt opgeschuurd, spuiten wij de vlek uit zonder dat de vezel in het kledingstuk geraakt wordt.Topcleaning bestaat dit jaar 56 jaar en heeft jarenlange ervaring, kennis en kwaliteit in textielreinigen opgebouwd. Wij reinigen een kledingstuk op de juiste wijze, ook als er qua wassen en drogen niet zoveel mee mag.”

Chantal Drent (r) en het personeel van Topcleaning staan voor kwaliteit, kennis en kunde. (foto: Marco Jansen)

Drent noemt ook het verkleinen van de ecologische voetafdruk als reden om de was uit te besteden. “Het besef moet komen dat de grootste vervuiler thuis staat: je eigen wasmachine. Door je thuiswas door ons te laten doen, verminder je de CO2-uitstoot met 24%, bespaar je 17% energie per wasbeurt en 80% water op jaarbasis. Professioneel wassen draagt maar 0,1% bij aan de plastic soup en thuiswas 33%.”

Ook verzorgt Topcleaning particuliere reiniging van allerlei soorten textiel: bootkussens, caravankussens, tuinstoelkussens, bruidsjurken, leren motorkleding, tapijten, gordijnen, beddengoed en droogloopmatten.

Topcleaning
Fahrenheitstraat 50
3846 CD Harderwijk
Tel: 0341-414521
www.topcleaning.nl


Bron:

https://www.harderwijkercourant.nl/nieuws/algemeen/1086740/-thuiswas-uitbesteden-is-duurzamer-

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites