Nieuw pand kan de vraag aan
HARDERWIJK – Onder grote belangstelling werd het nieuwe pand van de Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten aan de Nobelstraat 7 donderdag door burgemeester Harm-Jan van Schaik en algemeen coördinator Antoinette Walenberg officieel geopend. Bijzonder is het winkelconcept: klanten uit Harderwijk kunnen – gelimiteerd – zelf kiezen welke producten ze meenemen. „Dat geeft veel meer gevoel van eigenwaarde.”
Een proces van drie jaar is afgerond. Dat begon in 2019 met de plannen voor o.a. een verdubbeling van de oppervlakte naar 1000 m2 (inclusief verdiepingsvloer), een aardgasvrij en mindervalideproof pand. „Het voldoet aan de Arbo-voorschriften en het pand is door de lift toegankelijk voor mensen met een rollator en scootmobiel’’, zegt voorzitter Coen van Woerkom. In september 2020 ging de schop in de grond, 1 november 2021 kregen ze de sleutel en begin 2022 is het winkelconcept ingevoerd. ,,Klanten uit Harderwijk kunnen uit de beschikbare producten kiezen. In Ermelo en Putten worden nog wel pakketten met levensmiddelen uitgedeeld. Voorheen moesten de klanten buiten wachten. Hier kunnen ze binnen in de wachtruimte een kopje koffie nemen.’’
Walenberg kijkt terug op een enerverend proces dat veel energie en inzet van de vrijwilligers vroeg. ,,Verhuizen, schoonmaken, inrichten, en de nieuwe structuur stroomlijnen. Klanten kunnen nu meenemen wat ze lekker vinden, er is meer sociaal contact en kinderen komen met hun ouders mee om te winkelen. De sfeer is gemoedelijker.”
De komst van Nels Kledingservice geeft synergievoordelen en is drempelverlagend, ziet Van Woerkom. Hij is blij met de royale donaties van de ruim 150 sponsoren uit het bedrijfsleven, andere organisaties en de drie gemeenten. Als cadeau bij de opening schenkt Michel Vonk, voorzitter Humanitas Noord-Veluwe (thuisadministratie), 10.000 euro voor de elektrische auto. „Dit is een deel van het legaat dat een meneer die enige tijd geleden is overleden heeft geschonken. Wij willen de Voedselbank ondersteunen bij een klimaatvriendelijke investering.”
Burgemeester Harm-Jan van Schaik noemt het belang van de circa 85 vrijwilligers. „Zij doen dit werk onbetaald, maar wat zij doen is voor veel mensen in de stad onbetaalbaar.” Mooi vindt hij de aandacht voor kinderen uit gezinnen die bij de Voedselbank komen: de bedoeling is dat deze kinderen begin 2023 cadeautje(s) kunnen aanvragen om op de verjaardag van een vriendje of vriendinnetje te schenken.
Wethouder bestaanszekerheid Maarten Reckman geeft aan dat 2.466 huishoudens in Harderwijk de energietoeslag van 1.300 euro ontvangen, al deze gezinnen hebben een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm. „Ook veel werkenden hebben het lastig. Wij kunnen geen inkomen verstrekken, maar wel ondersteuning bieden met belangrijke partners als de Voedselbank. Dit concept van gericht winkelen is fantastisch voor Harderwijk.”
Door de inflatie en stijgende energieprijzen is het aantal klanten fors toegenomen. De Voedselbank heeft de toetsingscriteria sinds 12 september versoepeld. Walenberg: „We helpen in Harderwijk, Ermelo en Putten nu 170 huishoudens, wat betekent dat 550-600 monden gevoed moeten worden. Dat is een stijging van 25% in twee maanden tijd.”
Nico van Hoegee uit Epe, eigenaar van Betecom, heeft het pand financieel mogelijk gemaakt vanuit zijn geloofsovertuiging. ,,Je moet delen wat je ontvangt, want delen is bij de Heer vermenigvuldigen. Hij heeft zien aankomen dat er veel meer mensen gebruik moesten maken van de Voedselbank en dan heb je ruimte en voedsel nodig. Dat hebben we op tijd voorzien. We zijn een plein geworden om mensen in nood te helpen. Ik ben vooral dankbaar dat ze zo vooruit zijn gegaan.”
Zie voor de actuele criteria:
Bron:
https://www.harderwijkercourant.nl/lokaal/overig/872973/zelf-winkelen-bij-de-voedselbank