Zomerschool, voor kinderen waar te weinig geld is

Deel dit artikel

Samenwerking Stichting Leergeld Randmeren en JAM

Stichting Leergeld Randmeren ontvangt gelden uit subsidies, schenkingen, donaties en fondsenwerving. Voor dit jaar is er voldoende budget om leerlingen in het basisonderwijs die dat nodig hebben een extra steuntje in de rug te geven. In samenwerking met JAM is er in de zomervakantie een Zomerschool voor kinderen van ouders die zich de kosten niet kunnen veroorloven. De Zomerschool start op maandag 19 juli in Harderwijk en Zeewolde.

Voor JAM is de Zomerschool een herhaling van vorig jaar, toen deze gefinancierd werd vanuit het coronabudget dat de scholen bij de Rijksoverheid hadden aangevraagd. Destijds maakte onder meer de school Al-Islaah daar gebruik van. Komende zomer is dat met hulp van Stichting Leergeld voor de kinderen die over gaan naar groep 4 tot en met 8.

Stichting Leergeld Randmeren is actief in de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde. “We weten vanuit de gemeenten dat de armoede best groot is; in 2020 leefden ruim 2400 kinderen van 4 tot 18 jaar op of onder de armoedegrens (doelgroep 120% van sociaal minimum). Zij kunnen via Stichting Leergeld een laptop, fiets of zwemles krijgen, maar ook bijles, dyslexieonderzoek, of tweetalig onderwijs als het prijskaartje te hoog is. In 2020 hebben we 253 kinderen geholpen, dit jaar is het doel 400”, vertelt coördinator Hetty Schouten.

Om meer kinderen in beeld te krijgen en de stichting meer naamsbekendheid te geven, organiseert Leergeld Randmeren in samenwerking met JAM Harderwijk een Zomerschool. Door een particuliere schenking is hier extra budget voor. Van het totale budget van 20.000 euro (voor vier gemeenten) kunnen 60 kinderen geholpen worden. Kinderen die normaal niet aan bod komen omdat er geen geld voor is, krijgen nu wel de kans op extra ondersteuning. “De intentie is in eerste instantie te starten met een groep van 30 kinderen; onderverdeeld in kleinere groepen van 2-6 leerlingen met begeleiding van JAM. Ze hebben in zes weken vakantie een mooie besteding en iets om naar uit te kijken.”

Hetty Schouten (coördinator Stichting Leergeld Randmeren), Astrid de Bruin en Jantine van Hunenstijn organiseren een Zomerschool tijdens de vakantie. Foto: Karolina Riedel

Inkomenstoets

Met een gezamenlijke brief zijn de basisscholen in Harderwijk, Hierden en Zeewolde aangeschreven, met het verzoek de brief aan ouders te geven om hun kinderen aan te melden. Van Hunenstijn: “Dat doen de scholen in samenspraak met de ouders. De brief is vertaald in het Arabisch, Pools en Engels. We hopen iedereen te bereiken, zodat de ouders exact weten wat wij doen.”

Aanmeldingen komen bij Schouten binnen. Samen met de intermediairs van de stichting doet zij een inkomenstoetsing. Na het startgesprek met een intermediair doet Schouten de toekenning. “Ons criterium is 120% van de armoedegrens – het bijstandsniveau. Maar het blijft maatwerk. We doen de toetsing niet als ouders onder bewind staan of in de schuldsanering zitten, bij de Voedselbank of een bijstandsuitkering hebben, want dat is dan al gedaan.’’

Schouten ziet dat in coronatijd ook ander publiek de stichting weet te vinden. “Zoals een alleenstaande moeder die als zzp’er door corona geen inkomsten meer heeft, maar geen recht op tegemoetkoming.”

De Zomerschool is een mix van inspanning en ontspanning. Foto: Karolina Riedel.

Programma

Het zomerprogramma bestaat uit vijf dagdelen van drie uur op twee locaties. Deelnemende kinderen krijgen bijles in rekenen, spelling en taal, afhankelijk van de behoefte van het kind. Van Hunenstijn: “Het programma is helemaal gericht op het individuele kind voor een betere overgang naar de volgende groep. Wij schrijven daar een maatwerkplan voor, in samenwerking met de scholen. We vragen op welke vaardigheden de kinderen achterlopen en wat we op kunnen pakken. Ik hoor van scholen en zie bij ons dat er door corona ook meer achterstanden zijn. Dit is een laagdrempelige manier voor extra ondersteuning op een vaste dag: op dinsdag bij JAM Harderwijk aan de Laan 1940-1945-1 en op donderdag op de JAM-locatie aan de Gelderseweg 22 in Zeewolde. Kinderen uit Ermelo en Putten zijn ook welkom.”

Van Hunenstijn benadrukt dat het Zomerprogramma naast inspanning een ontspannen invulling heeft. “Het is vakantie; we zetten in op de lesstof en doen ook spelopdrachten en activiteiten op het terrein van JAM. De ouders krijgen per dag dat het kind geweest is een verslag per mail en de school of de leerkracht ontvangen met toestemming van ouders een eindverslag.”

Schouten: ,,Een kind moet eigenlijk niet merken dat zijn ouders in armoede leven. Wij willen bijdragen aan een stukje geluk. Dat kan ook door sociale aandacht zijn.’’

Voor Schouten is het vooral belangrijk dat kinderen bij JAM de hulp krijgen die ze nodig hebben. ,,Stichting Leergeld Randmeren maakt dat mogelijk. Ons motto is: Alle kinderen mogen meedoen. Want nu meedoen, is straks meetellen!’’

Aanmelden kan via:

Voor vragen:

Astrid de Bruin en Jantine van Hunenstijn

06-11083676 of 06-10520682

JAM Harderwijk

 

Stichting Leergeld Randmeren


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites