Brabantse spits in Hierden

Deel dit artikel

Mitchel van Overveld moet Hierden van goals voorzien

Van het Brabantse Zundert naar een huis in Harderwijk en voetbal bij vv Hierden. Voor Mitchel van Overveld (23) is er het afgelopen halfjaar veel veranderd. Was het jarenlang ‘zondag voetbaldag’, sinds dit seizoen speelt de aanvaller in de zaterdag eerste klasse. ,,Allemaal grote veranderingen, maar ik heb er geen moment spijt van gehad.’’

Van Overveld groeide op bij Moerse Boys, de club uit Zundert bij de Belgische grens, waar hij als klein jongetje op zondag bij het eerste en tweede elftal keek. Op zijn 16e debuteerde hij in het eerste elftal. ,,Ik wilde als jeugdspeler bij het eerste voetballen om beter te worden. Ik voetbalde met mijn jeugdvrienden en bij thuiswedstrijden kwam 600 man kijken. In de vijf jaar bij het eerste ben ik uitgegroeid tot reservespits. Daar had ik vrede mee, want ik had twee fantastische spitsen voor mij. Bij blessures of schorsingen moest ik paraat staan. Bijna elke wedstrijd kreeg ik een redelijk aantal speelminuten. Als invaller was ik stormram, moest ik druk zetten en ballen afjagen. Vaak kon ik ook belangrijk zijn met late doelpunten die punten opleverden.” Afgelopen seizoen speelde Moerse Boys in de eerste klasse en promoveerde via de nacompetitie naar de hoofdklasse. Het was de tweede promotie op rij en Van Overveld kwam tot zeven competitiegoals.

Verhuizing

Het oranje wit van Moerse Boys verwisselde hij afgelopen zomer voor het rood wit van vv Hierden. De eersteklasser was na het stoppen van doelpuntenmakers Brian Klaassen Ali el Haddadi op zoek naar nieuw scorend vermogen. Ben Michelsen (tc) werd getipt door Hierden-middenvelder Tim Brockhoff en zo verscheen de spits uit Brabant op de radar. Van Overveld: ,,Onze vriendinnen komen uit Zeewolde en zijn vriendinnen van elkaar. Mijn vriendin ken ik ruim vier jaar; zij liep stage in Antwerpen waar ik dichtbij woonde. Zo zijn we tot mei op en neer gereden van Zeewolde naar Zundert: 140 kilometer, een uur en een kwartier rijden. Het was een hele verandering, van vrijheid naar een georganiseerd leven. Als je wilt voetballen en ook nog familie en vrienden wilt zien moet je goed plannen.” Samen met zijn vriendin kocht hij in januari 2018 een huis in Harderwijk, in mei verhuisden ze definitief. Vanaf maart werkt hij als incassomedewerker bij Jongejan & Wisseborn gerechtsdeurwaarders in Harderwijk en trainde vanaf toen bij Hierden mee. ,,Ik wilde het bij Moerse Boys graag mooi afsluiten en kon de afspraak maken om niet meer daar te trainen maar wel bij Hierden. Via Tim en Ben is het contact gelegd.” Van Overveld kreeg de kans omdat hij de serieuze intentie uitsprak voor Hierden te willen gaan voetballen, laat Michelsen weten. ,,Het moest van beide kanten goed bevallen”, zegt Van Overveld daarover. ,,Tim gaf mij een trainingsjasje en de vorige trainer Erwin Brem gaf mij aandacht zodat ik mij op mijn gemak voelde. Dat is ideaal verlopen, ik ben heel goed opvangen. Het teamgevoel was een beetje zoals thuis. Bij Hierden wordt hard gewerkt, met op het juiste moment tijd voor plezier. Niet alles draait om presteren.”

Tekst gaat verder onder de foto 

Hierden-aanwinst Mitchel van Overveld zoekt het duel op met Kerem Cifci van DFS. ,,Het bevalt prima, ik krijg veel vrijheid om mijn sterke punten te benutten.” Foto: Jaap Hop

Balvast

Momenteel staat hij basis, op zijn vertrouwde plek in de spits. ,,Het bevalt prima, ik krijg veel vrijheid om mijn sterke punten te benutten. Balvast zijn, luchtduels winnen. Spelen in de zestien met de bal in mijn voeten en met mijn rug naar de goal. Met links of rechts voor een kans gaan is geen probleem, als ik maar de bal krijg en weg kan draaien. Maar we zijn met Hierden nog niet vaak zo ver gekomen dat ik in die positie werd gezet. Helaas komen we nog niet vaak voor de goal. Tegen SDV Barneveld stonden we heel ver van de goal af en liepen te ver terug. Ik stond op de middenlijn, dan moet je de balvaste spits zijn en een rustpunt voor het team om aan te sluiten. Tegen DFS stonden we een meter of 10-15 ‘hoger’. Dat is fijner voor een aanvaller, ook zonder bal. We hebben jongens met goede kwaliteiten, dan heb je geen countervoetbal nodig. Dat willen we ook echt niet: wel vanuit een organisatie druk zetten en tot kansen komen.”

Van Overveld is een onbekende voor de tegenstanders, wat in zijn voordeel kan werken. ,,Het is fijn om niemand te kennen en je niet druk te hoeven maken tegen wie je staat.”

Tekst gaat verder onder de foto

Mitchel van Overveld bij een corner tegen sv DFS: ,,Het is fijn om niemand te kennen en je niet druk te hoeven maken tegen wie je staat.” – Foto: Jaap Hop

In de weekenden gaat Van Overveld nog terug naar zijn oude club, waar hij ook nog lid van is. Toch is hij goed gewend op de Veluwe. ,,Het stadse is wel leuk, mensen zijn hier iets harder en niet op hun mondje gevallen. Op trainingen wordt veel gepraat. Dat houdt elkaar scherp. Ik praat zelf ook veel en ben altijd bezig met anderen. Dat hoort erbij.” Van Overveld maakte een doelpunt tegen Nunspeet op de Veluwade en in een oefenwedstrijd tegen ASV Dronten. In officiële duels heeft hij nog niet gescoord. Trainer Henri Brink noemt de kopkracht en duelkracht van de spits, maar vindt dat Van Overveld moet werken aan zijn balvaardigheid en loopvermogen. ,,3-5-2 is nu 4-3-3. Loopacties die ik normaal maakte, zullen nu anders moeten. Het is lastig als je zo weinig voor de goal komt. Ik heb 2 jaar weinig gespeeld, meestal 15-20 minuten, maar ik hou 90 minuten makkelijk vol. De verandering van gras naar kunstgras vraagt wel een hogere handelingssnelheid. Dat is een kwestie van tijd.”

Verschenen in het Kontakt Harderwijk van woensdag 16 oktober 2019.


Bron:

https://hetkontaktharderwijk.nl/sport/voetbal/mitchel-van-overveld-moet-hierden-van-goals-voorzien-647142

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites