Plezier als basis voor succes

Deel dit artikel

Schaatster Famke Minnee kiest eigen weg naar de top

 

Famke Minnee kijkt terug op een mooie week in Inzell, waar ze twee persoonlijke records schaatste op de 500 meter (41.94) en 1000 meter (1.21.94). De schaatster (18) uit Harderwijk droomt van de Jeugd Olympische Spelen, in 2020 in het Zwitserse Lausanne.

Famke Minnee (18) behaalde vorig jaar op 24 oktober in Zuid-Duitsland zilver op de Atje Keulen Deelstra Trophy voor B-junioren (16-17 jaar). Ze hoort daarmee in de top-10 van Nederland in haar leeftijdsklasse. Bij de combinatie 500-1000 meter en 500-1500 meter staat ze vijfde, bij de 3000 meter tiende. ,,Een grote jeugdgroep doet aan topsport: in onze categorie zo’n 300 rijdsters. De tijden komen steeds dichter bij elkaar. Dit jaar ben ik A-junior (18-19 jaar) en mijn tijden moeten naar beneden om dan aan de World Cups mee te mogen doen. Ik denk dat als ik meer zou kunnen trainen en alles qua uren wat meer in balans komt, ik nog harder kan.”

Haar ouders schaatsten vroeger veel en zo werd ook de jonge Famke op de schaats gezet. Ze was amper drie jaar toen ze al bewoog op de ijsbaan op de Markt in Harderwijk ,,Vanaf mijn vijfde zat ik in de schaatsklasjes van Duosport in Utrecht en op mijn zevende schaatste ik al de Veluwemeertocht, op en neer naar Kampen. Ik kreeg een medaille van burgemeester Berends en bij het afstempelen geloofden ze niet dat ik die tocht van 40 kilometer geschaatst had.” Tijdens vakanties moest van jongs af de fiets mee. ,,We gingen vaak in de zomer fietsen in de bergen.”

Famke Minnee op de schaatsbaan van Inzell.

Klein zusje

Via de trainingsgroep van de lokale ijsclub de Viking ging ze naar de ijsbaan in Deventer, waar ze bij meerdere clubs lid werd. Altijd op zoek naar goede trainers en snelle trainingsmaatjes. ,,Ik was 12 en zat in de Gelderse selectie, toen ik op het Nederlandse pupillentoernooi benaderd werd door Elvira Salet, een professionele trainster. Zij had een eigen ploeg en heeft mij heel goed de schaatstechniek aangeleerd. Ik was jong (12 jaar) en legde me nog niet veel druk op. Mijn teamgenoten waren 16-22 jaar. Allemaal jongens en nog een meisje. Ik was een klein zusje voor iedereen. Het was een leuke tijd waarin ik veel heb geleerd. Naast technisch schaatsen ook hoe je wedstrijden aanpakt, voorbereiding en trainingsschema’s.”

Sinds een jaar zit Minnee bij ijsclub de Stokvisdennen uit Dalfsen, die ook traint in Deventer. Ook is ze gevraagd door het Regionaal Talentcentrum Oost (RTC) in Enschede. Ze traint dagelijks en maakt 14-15 uur per week. Naast schaatsen ook wielrennen in de zomer, skeelertraining voor schaatsbewegingen, hardlopen voor schaatssprongen en explosieve sprintjes, krachttraining en rompstabiliteitsoefeningen in de zaal. ,, Veel meiden uit Friesland zitten op een LOOT-school met vrijstellingen. Zij trainen twee keer per dag, ik één keer per dag. Een uur training op de ijsbaan kost in totaal 3,5 uur, inclusief heen en weer rijden en warming-up. Ik doe veel alleen en het lijkt soms of je er bijna niet tegenop kan. Maar op het ijs zie ik het verschil niet.”

Minnee zit in haar examenjaar van de Havo. ,,Ik heb wel een sportstatus en de RSG biedt ook medewerking, maar ik kan niet altijd vrij regelen. Ik doe heel veel thuis: veel bijhouden en vooruitwerken. Dat is wel druk.”

Famke Minnee in actie in Inzell.

Sponsor

Wil je naar de top toe, dan kost dat veel geld. Haar ouders springen financieel bij en zelf heeft ze dit jaar een eerste sponsor gevonden: Qimarox/Nedpack. ,,Sponsors zoeken is lastig: ik stuur veel mailtjes de deur uit, maar vaak ketst het af, want bedrijven worden voor zoveel benaderd. Zelfs bij merkenteams moet je geld meebrengen in plaats dat je wat terug krijgt. Wij moeten 1700 euro neerleggen om bij het RTC te schaatsen. Je hebt goede materialen nodig; ijzers met goede ronding. Een rubber wedstrijdpak kost zo 500 euro en een paar Vikingschaatsen met blauwe ijzers 1200 euro. Verder een racefiets en skeelers. Die materialen moet je ook onderhouden. Daar komen reiskosten en trainingskampen nog bij. Op jaarbasis ben je vier- tot vijfduizend euro kwijt.”

Famke Minnee tijdens een fietstraining in Limburg.

Ze moet veel voor haar sport laten, maar krijgt er ook veel voor terug. ,,Je kan nooit mee uit en af en toe afspreken met vriendinnen is lastig. Maar ik zit al zoveel jaar in het schaatsen, dat ik veel bekenden zie tijdens wedstrijden en trainingskampen. Je hebt veel lol met elkaar en het is gaaf om elke keer weer iets te verbeteren, vooral op technisch gebied. Ik geniet van het samen trainen, omdat dit niet altijd kan. Het is mooi om met andere sporters het beste uit jezelf te halen en elkaar beter te maken. Natuurlijk ga je op de baan de strijd met elkaar aan, maar mijn trainingsmaatjes zie ik niet als concurrenten.”

Op het podium van de Atje Keulen-Deelstra trophy.

Minnee kan ook genieten van alle bijzondere momenten die ze al heeft meegemaakt. Of het nu de trainingskampen in Collalbo in Italië of Inzell in Duitsland zijn, of de NK’s sprint en allround waaraan ze al heeft deelgenomen. ,,Van elke ervaring leer je. Ik heb de techniek goed aangeleerd gekregen en nu ik aardig goed schaats mag ik in het selectieteam van het RTC. Ik vind het belangrijk om vaak genoeg stil te staan hoe bijzonder het is dat ik deze mooie kansen krijg. Mijn droom is de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne in 2020. Dan wordt het wereldwijd schaatsen.”

* Sinds 2019 heeft Famke een persoonlijke sponsor voor haar reiskosten: OrangeGas.

Verschenen in het Kontakt Harderwijk van 18 november 2018. (update met nieuwe foto’s)


Bron:

https://hetkontaktharderwijk.nl/sport/schaatster-famke-minnee-kiest-eigen-weg-naar-de-top-512471

Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites