‘Behoud digitaal talent in de regio’

Deel dit artikel

Rick van de Kamp spreekt zorg uit

HARDERWIJK – Steeds meer ICT-bedrijven uit de regio openen kantoren in omliggende steden voor de werving van gekwalificeerd personeel op gebied van e-commerce en ICT. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Rick van de Kamp van Index Software. Ondernemers, gemeenten en scholen moeten volgens hem samenwerken om digitaal talent aan te trekken en daarmee ook de bedrijven in de regio te houden.

Marco Jansen

Rick van de kamp (32) verhuisde 10 jaar geleden van Putten naar Harderwijk. Index Software startte in 2014 in Ermelo, maar vestigde zich zes jaar geleden in Harderwijk om meer stads talent aan te trekken. „Een logische stap omdat hier in Harderwijk veel ondernemende bedrijven actief zijn op digitaal vlak en bezig zijn met innovatie en ontwikkeling. Maar inmiddels verplaatsen zij zich naar grotere steden omdat het digitaal talent hier wegtrekt. Dat is al zeker twee jaar aan de gang.”

Het lijkt onschuldig, maar het gebeurt geleidelijk, ziet Van de Kamp. „Digitaal talent en bedrijven met digitale producten en diensten vertrekken naar grotere omliggende steden. Ze openen een extra vestiging. Ook wij hebben nu een vestiging in Amersfoort om personeel te werven, want het talent trekt hier weg. Het werven van goed ICT-personeel is hier nagenoeg onmogelijk. Dat bedrijven hierdoor moeten verhuizen is kwalijk. Studenten gaan na hun opleiding bij Landstede doorstuderen in Utrecht en daar wonen en werken. Wij zijn afhankelijk van deze jongeren. Ook verhuizen bedrijven hun vestiging naar grote steden die een sterke visie hebben op digitaal ondernemerschap, zoals Zwolle. Zij proberen grote digitale ondernemers met e-commerce webshops aan te trekken met het ontwikkelfonds Upgrade Yourself. Zo ontstaat een aanbod van voldoende gekwalificeerd personeel op gebied van e-commerce en ICT. Waar dit thema in Zwolle prominent onder de aandacht is, is het bij onze gemeentes onderbelicht.”

Het glipt uit onze handen, wil de ondernemer zeggen, en die tendens willen hij en andere ICT-bedrijven keren. „De arbeidsmarkt is krap en zeker op ICT-vlak, terwijl de sector de grootst groeiende is. We hebben behoefte aan nieuw talent. Toonaangevende bedrijven openen nu nevenvestigingen in omringende steden en hoe lang duurt het nog voor ze helemaal weg zijn? We hebben bij de gemeente Harderwijk de noodzaak aangegeven. Zij pretendeert zich als handelsstad, maar handel vindt tegenwoordig grotendeels digitaal plaats. Wij huren nu twee kantoren in Harderwijk en Amersfoort en dat is op lange termijn geen houdbare situatie. Een vertrek uit Harderwijk zou doodzonde zijn. Voor de gemeente is het van belang dat de stad ook voldoende werkgelegenheid biedt aan zijn inwoners.”

(vlnr) Reinold Willemsma van DAYLEE, Jeroen Bos van LeadLogic, Amber Garrits van LeadLogic, Rick van de Kamp van Index Software, Tim Bakker van VisualChefs

Evenement in oktober

Om digitaal talent, ondernemers en hopelijk ook de gemeente samen te brengen is Van de Kamp één van de initiatiefnemers van 0341 Digital. Vier lokale bedrijven – Index Software, Daylee en Visualchefs uit Harderwijk en LeadLogic uit Ermelo – organiseren op donderdagavond 6 oktober dit inspiratie- en kennisevent in het theater van het Bouw & Infra Park. 0341 Digital is bedoeld voor ondernemers en marketeers in de regio, met schaatser en ondernemer Mark Tuitert als één van de keynote sprekers.

Van de Kamp: „LeadLogic organiseerde in 2019 het eerste 0341 Digital in het theater van Harderwijk, waar toen 260 gasten op afkwamen. Nu steken vier partijen hun nek uit om dit thema te belichten, maar we zoeken ook andere bedrijven die een bijdrage willen leveren om het digitaal ondernemerschap een boost te geven en zo de regio interessant te maken voor digitaal talent. We roepen bedrijven, scholen en de gemeente op om partners te worden. En zo samen digitaal talent en daarmee ook ICT-, software- en e-commerce bedrijven in de regio te houden.”

Meer informatie: www.0341digital.nl

(vlnr) Reinold Willemsma van DAYLEE, Jeroen Bos van LeadLogic, Amber Garrits van LeadLogic, Rick van de Kamp van Index Software, Tim Bakker van VisualChefs


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites