‘Besparen maar ook verduurzamen’

Deel dit artikel

Dak van visrestaurant Dries van den Berg & Zn. heeft 144 zonnepanelen

HARDERWIJK – Palingrokerij Dries van den Berg & Zn. wekt vanaf dit weekend duurzame energie op. Slim Solar Systems heeft het schuine dak van het visrestaurant vol gelegd met 144 zonnepanelen. Peter van den Berg: “Met energieverbruik konden we geen stap meer maken, maar met energieopwekking nog wel. We willen besparen, maar ook verduurzamen en het misstaat niet eens.’’

Enorm gestegen energielasten

De ondernemer heeft het afgelopen jaar ‘een draai om de oren’ gekregen door gestegen energiekosten. De koeling, vriezer, rokerij en apparatuur voor visbereiding verbruiken veel elektriciteit. Hij zocht de oplossing in duurzame energieopwekking. “We moeten meegaan met de tijd. Ik wilde het eerder nooit omdat ik zonnepanelen op een dak niet zo mooi vind. Als ze niet symmetrisch liggen geeft dat een rommelig aanzicht. Maar het kan wel mooi worden als je iemand betrekt met oog voor detail.”

Die partner heeft Van den Berg gevonden in Sebastiaan Eikendal van Slim Solar Systems uit Nunspeet. “Vorig jaar hebben wij samen de overeenkomst gemaakt. Ik werk graag samen met partners uit de buurt. Ik wilde graag met Sebastiaan samenwerken, omdat ik mooie andere projecten van hem heb gezien in Harderwijk, op het industrieterrein en met Endura. Dankzij hem zijn we privé ook bijna zelfvoorzienend.”

Eikendal uit Nunspeet heeft bij Slim Solar Systems 18 medewerkers in dienst en heeft onder meer 1038 zonnepanelen gelegd op het nieuwe sportief recreatiecentrum De Wiltsangh in Nunspeet. Ook het dak van het visrestaurant bleek door de ligging en de hellingshoek geschikt voor zonnepanelen. “We kijken naar het energieverbruik en het beschikbare dakvlak. De meterkast moet het ook aan kunnen. Omdat de netbeheerders niet willen dat het stroomnet wordt overbelast, mag je van de overheid niet meer terugleveren. De overheid stimuleert groen, maar slaat bedrijven aan die teveel terugleveren. Deze installatie voorkomt dat dit gebeurt, als bijvoorbeeld de winkel dicht is.”

De afgelopen drie weken is het team van Slim Solar Systems bezig geweest met de aanleg van de installatie. Het resultaat is 144 zwarte panelen, netjes gecentreerd langs de daklijnen. Er komt nog een informatiedisplay. Eikendal: “Belangrijk is dat deze installatie Scope 12 gekeurd is. Dat is tegenwoordig een eis van de verzekeraar. De verwachte opbrengst van de installatie is 60.000 kilowattuur op jaarbasis. Met zonnige dagen zullen de pieken gigantisch zijn.”

Sebastiaan Eikendal (links) en Peter van den Berg. Slim Solar Systems heeft de afgelopen drie weken 144 zonnepanelen gelegd (foto: Marco Jansen).

Kwart zelf opwekken

Van den Berg vindt het belangrijk dat door de certificering alles verzekeringstechnisch goed is gedekt, vanwege de hoge warmteontwikkeling op het zonnedak. “De meeste brand ontstaat als zonnepanelen verkeerd zijn aangelegd en dan dekt de verzekeraar de schade niet. Deze installatie is getoetst door de verzekeraar en geïntegreerd in de omvangrijke technische installatie die er reeds was.”

Voor Van den Berg is de besparing de belangrijkste reden. “We kunnen met dit zonnedak een kwart van ons jaarverbruik zelf opwekken door zonnestroom. Zeker op warme dagen is het energieverbruik van de toonbankkoeling, vriezer en airco’s hoog en mooi afgestemd met de opbrengst. Toen we dit afsloten waren de energieprijzen 3 a 4 keer zo hoog als nu, maar een terugverdientijd van 6-8 jaar zou realistisch zijn. Ik ben ook trots op de duurzame ontwikkeling van het bedrijf en het verkleinen van de footprint op langere termijn. Deze bewustwording is ook goed voor onze uitstraling.”

www.driesvandenberg.nl
www.slimsolarsystems.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites