BummerSheep wil luisterend oor zijn en taboe bespreekbaar maken

Deel dit artikel

Een verstopte, veilige plek in een sfeer van ontspanning en ontmoeting. Die omgeving wil BummerSheep bieden aan mensen die zijn vastgelopen in hun leven. ,,We willen een plek bieden waar iedereen zich thuis voelt, het maakt niet uit met wat voor probleem. Want dat hoef je niet alleen op te lossen.”

ERMELO – Jenjer Overweg (49) is het gezicht van BummerSheep, wat Engels is voor ‘verloren schaap’. Zij weet uit ervaring hoe moeilijk het is om er alleen voor te staan. Als kind, opgegroeid in Oklahoma in de Verenigde Staten, voelde ze zich alleen en achter gelaten. ,,Ik had een moeilijke kindertijd. Toen ik vier jaar was, ben ik geadopteerd en met mijn nieuwe gezin van Texas naar Oklahoma verhuisd. Tot mijn 12de ben ik seksueel misbruikt en op mijn 15de ging ik uit huis. Ik had als tiener drugs en alcoholproblemen een ontmoette iemand anders die ook gebroken was. Ik was getrouwd toen ik 16 was en op mijn 17e weer gescheiden. Ik ging daarna veel verder met zware drugs en alcohol. Ik verpestte mijn leven en toen ik 23 jaar oud was, wilde ik zelfmoord plegen.”

Bij het zien van Joyce Meyer – een bekende predikante in Amerika – op tv, kreeg Jenjer een positiever zelfbeeld. ,,Zij vertelde dat ze misbruikt was door haar vader en dat gaf herkenning. Inmiddels ging het goed met haar en dat wilde ik ook kunnen zeggen. Ik heb geleerd om voor mezelf te vechten en kreeg meer eigenwaarde. Ik had geen schaamte meer voor het probleem.”

In plaats daarvan wilde ze andere mensen helpen. Ze ging in Oklahoma City de straat op en nam mensen tijdelijk in huis. ,,Ik ben christelijk en wilde kinderen en volwassenen een thuisgevoel bieden. Ik hoorde van hun problemen en had ze een nacht, een paar weken of zelfs een aantal maanden in huis.”

Jenjer Overweg: ,,Ik ben christelijk en wilde kinderen en volwassenen een thuisgevoel bieden.”

Op haar 32ste ontmoette ze in Las Vegas Gerco Overweg uit Harderwijk. Sinds 2004 zijn ze getrouwd en wonen in Harderwijk. Jenjer had inmiddels ook een webwinkel van zelfgemaakte sieraden. Gerco (55) vertelt: ,,Jenjer wilde wat ze in Amerika deed ook hier doen. BummerSheep begon in 2017 in onze achtertuin en garage. Door het openstellen van ons huis en ons hart zijn meerdere levens van mensen veranderd.”

Thanischa (22) is daar een voorbeeld van. Als kind van 14 kwam zij bij de geestelijke gezondheidszorg terecht. Haar leven was lange tijd een strijd met zichzelf en haar omgeving. Op 19 oktober 2017 kruisten Gerco en Jenjer haar pad. Gerco: ,,We waren in een restaurant in gesprek met een leverancier van ons bedrijf en toen we terug reden zagen we bij de Gamma een dame op een bankje. ‘Dat is een BummerSheep’ zei Gerco. ,,We zijn gestopt en even later zat ze bij ons in de auto. Drie weken later woonde ze bij ons in huis.”

Jenjer Overweg: ,,Drie weken na onze eerste ontmoeting woonde Thanisha bij ons in huis.”

Thanischa zegt over die ontmoeting: ,,Ik was 19 jaar en was zo erg vastgelopen in mijn leven dat ik er klaar mee was. Het kon niet meer verder en het kon me niet meer schelen. Ik zag de zin niet meer om verder te gaan. Ik had de hoop opgegeven en stond op het punt om zelfmoord te plegen. Ik heb vroeger geen goede start gehad en was te jong om bepaalde dingen te zeggen tegen hulpverleners waardoor ik ook niet werd begrepen. Toen ontmoette ik twee mensen die mijn signalen wél oppikten. Ik kon het niet geloven want ik was continu verward en wantrouwend. Ik vond het heel moeilijk om mensen te vertrouwen, er zat altijd wel iets achter. Ik kende geen liefde, tot ik hun liefde heb ervaren. Ze laten mij niet aan de kant staan, ik kan mezelf zijn. Ik beschouw hen nu als mijn ouders en zij zijn een voorbeeld voor mij.”

Na een paar maanden bij Jenjer en Gerco besloot Thanischa weer te vertrekken, maar sinds september 2018 woont ze weer bij hun in huis. ,,’Liefde maakt familie’, zegt Jenjer altijd. Haar verleden was erg gelijk aan dat van mij. Liefde, warmte en geduld hebben meer helend effect dan behandelplannen en medicatie, vind ik. Soms kan je niet veel meer doen dan mensen verbinden en een luisterend oor zijn. Dat wil BummerSheep bereiken.”

BummerSheep wil aan de Stationsstraat 107B in Ermelo een huiskamergevoel creëren.

Ontmoetingsruimte

In oktober 2019 heeft BummerSheep een ruimte betrokken aan de Stationsstraat 107B, waar voorheen een drukkerij gevestigd was. De ontmoetingsruimte kent een huiselijke setting met diverse zithoeken, een pooltafel, dartboard en tafelvoetbalspel. Jenjer: ,,Van maandag tot en met donderdag kunnen mensen hier ’s middags binnenlopen. Onze doelgroep is van 9 tot 90: mensen die op wat voor manier dan ook zijn vastgelopen in het leven. Dat kan zijn door een burn-out, psychische problematiek, denken aan zelfmoord of zichzelf willen beschadigen omdat ze het niet meer zien zitten.”

In de ontmoetingsruimtes staat onder meer een pooltafel en tafelvoetbalspel.

BummerSheep wil taboes doorbreken door met een luisterend oor te helpen en te ondersteunen. ,,De weg om ergens te komen is vaak gigantisch lang, maar je moet er wel over durven praten dat je anders wilt leven. Het onderwerp bespreekbaar maken. Wij willen mensen helpen omdat we om hen geven, wie ze ook zijn. Voor ons telt onvoorwaardelijke liefde.”

Gerco vult aan: ,,Veel mensen zijn in deze tijd van corona eenzaam en dat brengt hen nog meer in een isolement. Wie daar uit wil kan hier met iemand anders praten. We bieden een luisterend oor. We zijn geen psychiaters maar kunnen wel begeleiden om hulp te zoeken en een paar stappen verder te komen in het leven.”

Activiteiten

In februari is de locatie geopend, maar door corona volgde sluiting al een paar weken later. Sinds september zijn er weer inloopmiddagen aan de Stationsstraat 107B. Jenjer: ,,We organiseren verschillende activiteiten: een game night, pizza avond, poolen. Ook zijn we met mannen- en vrouwengroepen begonnen om met elkaar te praten. Er komen hier 10-15 mensen in de week.”

BummerSheep wil grotere groepen bereiken met een divers aanbod van activiteiten. Thanischa: ,,We gaan filmavonden organiseren gekoppeld aan het praten over een specifiek thema of onderwerp. Op een kaartje kun je aangeven of je een individuele afspraak wilt maken. Wij willen mensen ondersteunen waar we kunnen en vooral hun probleem bespreekbaar maken.”

Met stichting BummerSheep bieden Jenjer en Gerco Overweg en Thanischa een luisterend oor in huiskamersetting.

Met hun bedrijf HortiPro, dat biologische gewasbeschermingsmiddelen verkoopt, stellen Gerco en Jenjer Overweg financiële middelen beschikbaar aan de stichting BummerSheep, die een ANBI-status heeft. ,,We hopen op meer donaties van andere bedrijven om dit draaiende te kunnen houden.”

#BummerSheep
Stationsstraat 107B
3851NC Ermelo
06-27287027 (WhatsApp)
www.bummersheep.com
info@bummersheep.com


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites