Coronajaar 2020 was voor Randmeer Makelaars ‘bijzonder maar wel succesvol’

Deel dit artikel

Waar hij om zich heen ziet dat horeca en retail zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, voelt Danny Klaassen zich bijna bezwaard om over het succes van Randmeer Makelaars te vertellen. ,,Je hebt geluk dat je net in een branche zit die wel doorgaat. Vooral het laatste kwartaal lijkt wel of de woningmarkt nog veel gekker is geworden. Deze rare tijd is wel een hard gelag voor andere ondernemers.”

Randmeer Makelaars is al acht jaar marktleider in de bestaande woningmarkt in Harderwijk. In 2019 verkocht het kantoor van Danny Klaassen 135 woningen. Dat zijn er in het coronajaar 2020 zelfs nog wat meer. Halverwege december stond de teller op 140.

,,Zakelijk gezien was het een goed jaar voor ons, maar het is wel een rare tijd, waarin het met veel mensen minder gaat. Dat merk je ook wel met kerst, wat anders is. Je moet er rekening mee houden dat je niet meer met een groep mensen kunt afspreken om te gaan eten, naar het theater of de bioscoop kunt gaan. Deze zomer ben ik 50 geworden. Ik kon buiten een feestje geven. Dat is gezellig verlopen, maar het was wel anders.”

Gekkenhuis in plaats van huizencrisis

2019 was ook al een prima jaar voor Randmeer Makelaars. De woningmarkt was goed en prijzen gingen omhoog. ,,Toen corona in maart kwam, had ik twee weken wel het idee dat er niks gebeurde. Het leek of mensen de kat uit de boom wilden kijken. Op dat moment schrik je wel. Gaan we weer terug naar een huizencrisis die we eind 2008 hadden? De woningmarkt is vaak gestoeld op consumentenvertrouwen en dat zou door corona wel eens flink geschaad kunnen worden. Maar niets is uiteindelijk minder waar. Het is na die tijd alleen maar gekker geworden en vooral het laatste kwartaal zien we enorme prijsstijging. Een middenwoning in Drielanden stond voor 325.000 op Funda. Er werd met 7.500 overboden, maar de koper kreeg de financiering niet rond. De verkoper moest weer van voren af aan beginnen, maar de tijd werkte in zijn voordeel. Acht weken later waren er in 2,5 dag 15 bezichtigingen en gingen er tien biedingen over de 335.000 euro heen. Zonder dat ik de definitie weet, voelt het wel als een overspannen woningmarkt.”

De vraag naar woningen is geëxplodeerd, blijkt uit de cijfers. ,,Per woning krijg je heel veel bezichtigingsaanvragen: tussen 10 en 15 is bijna standaard. Mensen bellen zelfs al bij verkopers aan om er tussen te komen. Biedingen boven de vraagprijs zijn gemeengoed geworden en dat zorgt in sommige gevallen voor grote teleurstellingen. Negen van de tien keer is de vraagprijs een ‘bieden vanaf prijs’ geworden. Ook wordt er heel veel op inschrijving verkocht. Het is een verkopersmarkt geworden en de koper schikt zich daar bijna in.”

,,We zien steeds vaker dat kopers vanuit Utrecht, Amersfoort en Amsterdam deze kant op komen. Veel mensen die nu werken in de Randstad, krijgen van hun werkgever te horen dat thuiswerken heel goed bevalt. Eén of twee dagen is ook genoeg en voor een halfuurtje extra moeten rijden krijgen mensen meer rust en ruimte en waarde voor hun geld.”

Het team van Randmeer Makelaars: (vlnr): Sem Brouwer, Maurits Buis, Mandy Stoffelsen, Leontine Klaassen-Zuyderwijk en Danny Klaassen.

Drie factoren

De huizenmarkt is niet geraakt door de coronacrisis en prijzen blijven stijgen. In 2019 stond de teller in Harderwijk voor de bestaande woningmarkt op 665 verkochte woningen met een gemiddelde verkoopprijs van 290.000 euro. Gemiddeld stond een huis 22 dagen te koop. ,,Toen was het verschil tussen vraagprijs en transactieprijs 0,3 procent. De verkooprijs lag dus iets lager.” In 2020 zijn er tot medio december 627 woningen verkocht, met een gemiddelde prijs van 320.000 euro. De gemiddelde verkooptijd is dit jaar slechts 18 dagen. ,,Een huis in Harderwijk is gemiddeld 30.000 euro duurder geworden – een stijging van dik 10 procent – en er wordt nu gemiddeld 0,6 procent boven de vraagprijs geboden.”

De oververhitte huizenmarkt heeft volgens Danny drie oorzaken. ,,Een heel belangrijke factor voor de vraag naar huizen is het woningtekort. Er wordt mede door de stikstofcrisis veel te weinig gebouwd. Ook de ontzettend lage rentestand is een factor. Het verschil tussen 10 of 20 jaar de hypotheekrente vastzetten is genivelleerd. Ik denk dat corona zelfs nog extra druk op de huizenmarkt legt. Het thuiswerken wordt steeds belangrijker. Een extra slaapkamer of werkkamer kan een reden reden om te verhuizen.’’

In deze tijd vraagt de makelaar om met maximaal 2 personen te komen. ,,Het is lastig communiceren met mondkapjes, maar we houden wel afstand. Ik doe eerst een ronde door het huis en daarna laat ik mensen zelf ook een ronde kijken. De vraag om online bezichtigingen heb ik nog niet gekregen. 1 op de 15 tot 20 bezichtigingen wordt afgezegd om een corona quarantaine.”

Voor het nieuwe jaar verwacht Danny dat door de eerder genoemde factoren nog wel even zo doorgaat. ,,Gelukkig biedt de overheid financiële ondersteuning aan getroffen ondernemers, maar uiteindelijk moet het wel een keer terugbetaald worden. Dat zullen we met z’n allen moeten doen. Toch zie ik het voor 2021 wel heel positief in.’’

Het team van Randmeer Makelaars wenst u goede feestdagen en een voorspoedig 2021!

Artikel aangeboden door:

Randmeer Makelaars

Bruggestraat 24

3841 CP HARDERWIJK

T 0341-456455

http://www.randmeermakelaars.nl


Website door:  Refreshed | Gewoon goede websites